Vahim güvenlik açığı: Cumhurbaşkanının koruma duvarını aşmaya bir ‘çakar’ yetti!

Siyah renkli aracının önüne 'Protokol' yazısı koyan, tepesine sahte çakar taktıran bir kişi, Cumhurbaşkanı'nın uçağının dibine kadar geldi, orada 1 saat kaldı. Peki bu dev güvenlik açığı nasıl ortaya çıktı? 10Haber bütün ayrıntılara ulaştı.

Siyaset 22 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok doğal olarak Türkiye’de en sıkı korunan insanların başında geliyor. Erdoğan’a her yolculuğunda onlarca zırhlı araç içinde çok sayıda koruma eşlik ediyor. Cumhurbaşkanlığı Koruma Şubesi, radarlar ve füze koruma sistemleri dahil çok kapsamlı ve gelişmiş bir teknolojiyle Cumhurbaşkanı’nın güvenliğini sağlıyor, bu sebeple her yıl ciddi bir bütçeyi de kullanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en hassas korunması gereken yerlerden biri, onun sık sık seyahat ettiği uçaklarının ve helikopterlerinin güvenliği. Bu araçlar, park halindeyken bile özel bir protokolle gece gündüz koruma altında, yetkisiz hiç kimsenin onlara yaklaşmasına bile izin verilmiyor doğal olarak.

Ama bu müthiş güvenlik sisteminde bu ayın başında insan hatasından kaynaklanan müthiş bir zaaf ve açık ortaya çıktı. İstanbul’da siyah renkli aracının ön camına ‘Protokol’ yazısı koyan, tepesine de yetkisi ve izni olmadığı halde çakar lamba taktıran bir genç adam, havaalanının kapısından doğrudan piste, yani aprona çıktı ve Cumhurbaşkanı’nın bineceği uçağın yakınına kadar gitti, gittiği yerde de farkedilene kadar 1 saat kaldı.

İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’ndan hâlâ birçok protokol uçuşu gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da İstanbul’a yapacağı birçok ziyarette bu alanı kullanıyor. Yeşilköy’deki kapıdan doğruca Cumhurbaşkanlığı Konukevi’ne girilebiliyor. Zaten uçağı da doğrudan konukevinin kapısına yanaşıyor. 

Erdoğan partisinin 7 Ekimde Ankara’daki kurultayının ertesi günü İstanbul’a uçtu. 8 Ekim’de uçak Atatürk Havalimanı apronundaydı, saat 16.00’da Yeşilköy’de kilise açılışı yapılacaktı. Korumaları çıkış için konvoy hazırlığı yaparken Konukevi’nin E Kapısı’na saat 14.33’te siyah renkli bir araç yanaştı. 

10Haber’in ulaştığı tutanağa göre 06 plakalı çakarlı aracın ön camında ‘Protokol’ yazıyordu. Kapı güvenliği arabayı aramak istediğinde içindeki kişi “Korumayım, hemen kapıyı aç” dedi. 

En az bir saat boyunca orada kaldı

Güvenlik bu aceleci tavrı, araçtaki çakarı ve ‘Protokol’ yazısını görünce aracı içeri aldı. Araç kapıdan geçti, konukevinin önünde aprona kadar gitti. İddiaya göre Cumhurbaşkanı’nın uçağının yanına yaklaştı.

Cumhurbaşkanlığı korumaları bir süre sonra aracın konvoydan olmadığını fark etti. Aracı süren şahıs apar topar E Kapısı’na götürüldü. Bu sırada saat 15.45’ti. Yani hiçbir şekilde girilmemesi gereken Cumhurbaşkanlığı uçağının apronuna bir kişi, sahte çakarla ve ‘yalan’ beyanla girmişti ve en az bir saattir oradaydı…  

10Haber ile buluşmaktan son anda vazgeçti

10Haber’in ulaştığı kaynaklara göre araçtaki çakar sahteydi. Araç şoförü kendisini “Cumhurbaşkanını çok sevdiğim için girdim” diye savunuyordu. Kimlik bilgilerine bakıldı, herhangi bir suça karışmadığı tespit edildi, sahte çakar kullandığı için işlem yapıldıktan sonra olay yerinden gönderildi. Fakat kapıdaki güvenlik ve polis memuru hakkında ‘Güvenlik zafiyeti yarattıkları gerekçesiyle’ soruşturma başlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı Koruma Şube Müdürlüğü’ne olayın detaylarını sormak için ulaştığımızda “Bizim kontrolümüz dahilinde yaşanmadı. Bilgimiz yok” yanıtı aldık. 

Söz konusu tutanaktaki plaka ve şoförü ise 10Haber’e önce olayı inkar etti, ardından da “Bazı şeyleri yüz yüze anlatabilirim” dedi. Yüz yüze görüşme için buluşma yerine gittiğimizde ise görüşmeye gelemeyeceğini belirterek buluşmayı iptal etti. 

Oysa bu yıl koruma harcamasında rekor kırdı

Temmuz sonunda İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 2023 yılının ilk 6 aylık harcamalarını açıklamıştı. EGM’nin mali tablolarına göre, Erdoğan’ın korumalarının bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı, yılın ilk 6 ayında 472 milyon TL 142 bin TL harcayarak yeni bir harcama rekoruna imza attı.

Erdoğan’ın koruma ordusu için sadece ocak-haziran ayları arasında yapılan harcama günlük 2 milyon 623 bin TL olarak hesaplandı.

Erdoğan Hamas Lideri Haniye ile görüştüErdoğan Hamas Lideri Haniye ile görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.