NASA, Jeff Bezos ile anlaştı: New Glenn ilk uçuşunda Mars sondası taşıyacak

NASA, Jeff Bezos'un uzay şirketi Blue Origin ile New Glenn roketinin ilk uçuşunda küçük ölçekli Mars görevini taşıması konusunda anlaştı. Tek sorun roketin gelecek yılın sonuna kadar kalkıp kalkamayacağı.

Bilim Teknoloji 24 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Blue Origin'in New Glenn roketinin tasviri. Fotoğraf: Blue Origin

ABD’li milyarder Jeff Bezos’a ait özel uzay şirketi Blue Origin’in New Glenn roketi, ilk uçuşunu bir yükle gerçekleştirecek gibi. Zira NASA, bir çift Mars sondasını uzaya fırlatmak için Blue Origin’le anlaştı. NASA, yeni bir roketin ilk uçuşunda gerçek bir uzay görevi gerçekleştirmesinde risklerin pekâlâ farkında ancak ESCAPADE adı verilen bu görev, diğer görevlere göre düşük maliyetli.

Uzaya bir çift Mars sondası fırlatma görevi olan ESCAPADE’nin bütçesi yaklaşık 79 milyon dolar. Bizler için fena bir miktar olmadığının farkındayız ancak buna kendi açımızdan değil de yakın zamanda uzaya birçok görev gönderecek NASA’nın gözünden bakacak olursak, diğer işlerinin içinde ESCAPADE düşük maliyetli kalıyor.

Bu görevde kızıl gezegeni çevreleyen plazma ve manyetik alanı ölçmek için iki uzay aracı kullanılacak. Bu uzay araçları Mars’ıniki farklı noktasında eşzamanlı gözlemler yapacak. Amaç ise Mars’ta manyetosfer ve üst atmosferden uzaya sürüklenen atomlar hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor. Çünkü bu durum Mars’ta iklim değişikliğine sebep olan şey.

ESCAPADE ayrıca bilim insanlarının Güneş Sistemi’ni keşfetmek için daha mütevazı sondalar kullandıkları küçük ölçekli gezegenbilimi görevleri arasında yer alıyor. Bu görevlerin düşük maliyetli olması, NASA’nın bazı riskler almasına da olanak tanıyor.

Görevin esasında Ağustos 2024 gibi havalanması bekleniyordu ancak görünüşe göre bu süre “gelecek yıl bu zamanlara” sarkabilir. Eğer bir aksaklık çıkar da roket fırlatılamazsa, bir sonraki fırlatma için 2026’nın sonlarını beklemek gerekecek çünkü Mars fırlatma pencereleri genelde 26 ayda bir açılıyor.

ESCAPADE, başta ekim ayında havalanan Psyche astreoit görevini taşıyan Falcon Heavy roketiyle fırlatılacaktı ama Falcon Heavy’nin ufak uzay görevi için doğru yörüngeyi tutturamayacağı anlaşılınca programdan çıkarıldı.

Bu arada New Glenn roketinin ilk fırlatmasının 2020’de gerçekleşmesi planlanıyordu ancak bunun üzerinden neredeyse dört yıl geçti. Blue Origin’e göre roket, yaklaşık 45 metrik ton yükü alçak yörüngeye taşıyabilecek kapasitede. Bu özelliğiyle United Launch Alliance’ın Vulcan roketiyle Space X’in Falcon 9’unun kapasitesinin üstüne çıkıyor ancak Falcon Heavy’nin altında kalıyor.

NASA ve Blue Origin arasındaki ESCAPADE anlaşmasının 20 milyon dolar olduğu söyleniyor. Bu noktada asıl sorun New Glenn’in gelecek yıl gerçekten kalkış yapıp yapamayacağı. Malum Blue Origin’in geçmişi gecikmelerle dolu.

Blue Origin'in BE-4 roketinin motoru test sırasında infilak etmişBlue Origin’in BE-4 roketinin motoru test sırasında infilak etmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.