Değeri 5,3 milyar dolara ulaşan Sierra Space halka arza hazırlanıyor

Sahipleri Türk olan ABD'li uzay şirketi Sierra Space 18 ay içinde halka açılacak. 5,3 milyar dolarlık değere ulaşan şirket halka arz geliriyle uzay gemisinden istasyonuna kadar birçok hedefini gerçekleştirip 'uzay ekonomisi'ni hızlandırmayı planlıyor

Bilim Teknoloji 12 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

2021 yılında Amerika’da yaşayan ODTÜ mezunu bir çift olan Eren ve Fatih Özmen tarafından kurulan Sierra Space halka açılmaya hazırlanıyor ve şirket değeri şimdiden 5,3 milyar doları buldu bile.

Sierra Space CEO’su Tom Vice şirketin büyüyen havacılık ve uzay işine finansman sağlamak için ek sermaye toplamak istediklerini belirterek “Son üç yılımızı sermaye yapımızı ve iş planımızı riskten arındırarak geçirdik. Ancak şimdi önümüzdeki 12-18 ay içinde halka arza hazırlanıp bizim için doğru zamanlamanın ne olduğuna karar vereceğiz” diyor.

Son olarak 5,3 milyar dolar değer biçilen Colorado merkezli şirket 2021 yılında savunma şirketi Sierra Nevada Corporation’dan ayrıldı. O zamandan bu yana roket teknolojisinin geliştirilmesinden Blue Origin ile ticari bir uzay istasyonuna kadar uzanan “uzay ekonomisi”ni inşa etmeye odaklandı.

Şirketin hırsı bu yılın ikinci yarısında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk seferini gerçekleştirecek olan Dream Chaser adlı kargo uzay uçağının geliştirilmesini hızlandırdı. Tom Vice herhangi bir ticari piste inmek üzere tasarlanan uçağın alçak dünya yörüngesine giriş engelini azaltacağını ve iş fırsatlarının önünü açacağını söylüyor.

“1960’lardan bu yana uzaydan dünyaya geri gelen her bilim deneyi ya da insan bugün bile hâlâ okyanusa bir kapsül içinde iniyor” diyen Vice “Hem insanları hem de kargoları uzaydan geri getirme şeklimizi değiştirmenin ve devrim yaratmanın ve uzay aracını ticari bir piste indirmenin yeni uzay ekonomisini tamamen hızlandıracağını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Uzay ekonomisi 2035’e kadar 1,8 trilyon dolara ulaşacak

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre uzay ekonomisinin 2035 yılına kadar 1.8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu büyümenin büyük bir kısmının iletişim uyduları ve fırlatma araçları üzerine inşa edilmesi hedefleniyor ancak uzayın biyoteknoloji, tüketim malları, tedarik zinciri ve ulaşım gibi diğer sektörlerde de giderek daha önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

“Onkoloji, uzun yaşam ve cam gibi sanayileşmiş bileşenlerde bir sonraki büyük çığır açan ürünlerin alçak dünya yörüngesinde üretileceğine inanıyoruz” diyen Vice bu fırsatların çoğunun onlarca yıllık Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerini alacak ticari uzay istasyonlarının geliştirilmesiyle sağlanabileceğine dikkat çekiyor. Vice şunları söylüyor:

“Sadece bir avuç devlet eğitimli astronotla onlarca yıldır devlet tarafından işletilen uzay istasyonlarından alçak dünya yörüngesinin tamamen ticarileştirilmesine geçiyoruz. Bunun muhtemelen en derin sanayi devrimini yaratacağını ve uzay ekonomisini 2040 yılına kadar bir trilyon doların çok üstünde büyüteceğini düşünüyoruz.”

Sierra Space ticari uzay istasyonu Orbital Reef’i kurmak için Blue Origin ile ortak oldu, ancak son raporlar kurumsal ortaklar arasında gerginlik olduğunu gösteriyor.

Sahipleri Türk olan Sierra Space'in Star Wars'u hatırlatan yeni uzay gemisi!Sahipleri Türk olan Sierra Space’in Star Wars’u hatırlatan yeni uzay gemisi!

Forbes listesi açıklandı: Eren Özmen ABD'nin en zengin 12'nci kadınıForbes listesi açıklandı: Eren Özmen ABD’nin en zengin 12’nci kadını

Sierra Space 4.5 milyar dolarlık şirket olduSierra Space 4.5 milyar dolarlık şirket oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.