Erdoğan 25 Kasım mesajında İstanbul Sözleşmesi’ne vurdu

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım'da konuşan Erdoğan medyada kasıtlı kampanya yürütüldüğünü söyledi. Erdoğan "Aile kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, çocuğuyla toplumumuzun kilit taşıdır" dedi.

Siyaset 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Üniversitesi’nde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı’nda konuştu. Erdoğan, 20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin çıkılmasına karar verilmesi nedeniyle kadın hareketlerinin eleştirilerinin odağındaydı ve bu kararı savunan açıklamalar yaptı.

“Ülkemizde en büyük devrimi 2012 yılında çıkardığımız Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesi Kanunu’yla yaptık. Marjinal grupların istismar malzemesi haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemiz kadına yönelik şiddetle mücadelemize etkisi olmamıştır” diyen Erdoğan kazanımların örselenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Amaçlarının herkesin kadına şiddete karşı bilinçlenmesi olduğunu belirten Erdoğan Türkiye’nin ileri bir seviyeye ulaştığını savundu ve sosyal medyada kasıtlı kampanya yürütüldüğünü söyledi. “Aile kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, çocuğuyla toplumumuzun kilit taşıdır. Ülkemizde aile kurumumuza yönelik saldırıların, kadınların haklarını savunmakla ilgisi olmadığının farkındayız” diyen Erdoğan milli birliği çökertmeye çalışanlar olduğunu söyledi. Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı gece yaptığı ilk konuşmada da aileyi gündemine almış, LGBTİ’lere tepki göstermişti. Erdoğan o konuşmasında “Bu CHP, LGBT’ci midir? Bu HDP, LGBT’ci midir? Bu İYİ Parti, LGBT’ci midir? O yanındaki bazı ufaklıklar var, onlar da LGBT’ci midir? Peki, AK Parti’ye LGBT sızabilir mi? MHP’ye sızabilir mi? Cumhur İttifakı’nın diğer üyelerine sızabilir mi? İşte unutmayın, Yunus’un ‘Her dem yeniden doğarız, bizden kim usanası’ dediği gibi her seçim bizim için bir yeniden doğuştur. Bizde aile kutsaldır. Aileye kimse dil uzatamaz. Kadına şiddet bizde yasak, haramdır. Buna kimse tevessül edemez ve ümüğünü sıkarız” demişti.

Dün de kadın ve erkeğin hem Allah’ın kulu hem de vatandaş olmakta eşit olduğunu söyleyen Erdoğan izim vermeden CHP lideri Özgür Özel’e de çattı. Özel ünlü Kürt soprano Pervin Chakar’ın konserine katılıp konserden sonra sanatçının elini öpmüştü. Erdoğan “bu ülkede eli öpülecek kadın aranıyorsa böyle bir saygıya layık olanlar herkesten önce şehitlerimizin yiğit anaları, eşleri, başımızın tacı öğretmenlerimizdir, 15 Temmuz’da darbecilere direnen demokrasi neferleridir” dedi.

Siyasette reverans polemiği: Bu defa mevzu Özel’in fotoğrafı oldu

Türkiye yüzyılının kadınların yüzyılı olacağını söyleyen Erdoğan şiddetsiz bir Türkiye’nin birlikte inşa edileceğini söyledi. Reformların süreceğini tekrarlayan Erdoğan “Kadını dışlayan ülke siyasette sahip olduğu insan zenginliğinin yarısından vazgeçmiş demektir. Ne tarihimiz, ne kültürümüz böyle bir savrukluğa ve adaletsizliğe cevaz vermez. Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak. Şiddetsiz bir Türkiye’yi sizlerle birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

24 saatte dört kadın cinayeti24 saatte dört kadın cinayeti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.