İngiltere’de sanatçılar Filistin kültürü için ayakta

İngiltere'de Bristol'daki sanat merkezi Arnolfini, Filistin Film Festivali kapsamındaki iki etkinliği iptal edince binden fazla sanatçı mektup yazarak sanat merkezini protesto etti.Sanatçılar Arnlfini'yi Filistin kültürüne sansür uygulamakla suçluyor

Kültür Sanat 18 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Arnolfini yaptığı bir açıklamayla bir sanat merkezi olarak siyasi faaliyet olarak yorumlanabilecek etkinliklere yer vermelerinin uygun olmadığını söyledi.

Sanat dünyasının, Gazze’de yaşananlara sessiz kalan yönetimlere ve Filistinli sanatçılara uygulanan sansüre tepki gösteren eylemleri devam ediyor. İngiltere’nin en önemli sanat kurumlarından  Londra’da bulunan Tate Modern’de iki hafta önce yapılan oturma eyleminin ardından bir başka boykot haberi de ülkenin Bristol kentindeki sanat merkezi Arnolfini’den geldi.

Aralarında Ben Rivers, Brian Eno, Adham Faramawy ve Tai Shani gibi isimlerin de yer aldığı binden fazla sanatçı merkezi kınayan bir açık mektup imzaladı. Mektup sanat merkezinin şehirdeki Filistin Film Festivali kapsamındaki iki etkinliği iptal ettiğini duyurmasının ardından geldi. Sanatçılar sanat merkezi Arnolfini’yi Filistin kültürüne sansür uygulamakla suçluyor. Sanatçılar mektupta Arnolfini’nin tutumu değişmedikçe etkinliklerine katılmayacaklarını ve meslektaşlarını da boykota katılmaya teşvik edeceklerini söyledi:

“Arnolfini Filistin için hiçbir istisna olmaksızın ifade özgürlüğünü sürekli destekleyeceğini açıkça taahhüt edene ve yol açtığı zararı düzeltmek için Bristol’ın sanat camiasıyla gerçek anlamda temasa geçene kadar sanat merkeziyle iş birliğini reddedeceğiz ve hiçbir etkinliğine katılmayacağız.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arnolfini (@arnolfiniarts)

Tutarsızlığa tepki

Açık mektupta Arnolfini’nin yaklaşımındaki tutarsızlığa da vurgu yapıldı. Merkezin 1961’deki kuruluşundan bu yana sömürgecilikten kurtulma, Black Lives Matter hareketi, feminizm, cinsiyet özgürlüğü, mülteci ve sığınma hakları gibi konularda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.

Sanatçıların boykot çağrısını başlatmasına neden olan iptallerden biri Ürdünlü-Filistinli yönetmen Darin J. Sallam’ın 1948 Filistin savaşı sırasında ve sonrasında evlerinden edilen yüz binlerce Filistinli’nin hikâyesini  anlatttığı ‘Farha’ filmiydi. Gösterimden sonra Filistinli yazar ve doktor Ghada Karmi ile yapılacak söyleşi de iptal edildi. Sanatçıların açık mektubunun ardından Arnolfini de bir sanat merkezi olarak siyasi faaliyet olarak yorumlanabilecek etkinliklere yer vermelerinin uygun olmadığını belirten bir açıklama yayınladı.

Tate Modern'de Gazze eylemiTate Modern’de Gazze eylemi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.