Galatasaray yayıncı kuruluşu suçladı, TFF’ye çağrıda bulundu: Temiz eller

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Icardi ve Djiku arasında yaşanan mücadelesinde yayıncı kuruluşun tüm görüntüleri VAR merkezine göndermediğini iddia etti. Erden Timur da TFF'den temiz eller operasyonu yapılmasını istedi.

Spor 25 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Galatasaray Başkanı Özbek, BeIN Sports moderatörü Güntekin Onay'ın Okan Buruk'un sözlerine verdiği yanıttan tatmin olmadı.

Kadıköy’de oynanan Fenerbahçe – Galatasaray derbisi son derece kısır geçerken karşılaşmaya 22. dakikada Fenerbahçe ceza alanı içinde Mauro Icardi ile Alexander Djiku arasındaki mücadele damga vurdu. Galatasaray tarafı Djiku’nun Icardi’yi yumrukladığını iddia ederek pozisyonda penaltı ve kırmızı kart kararı verilmesi gerektiğini iddia etti.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk maç sonu yaptığı açıklamada Alexander Djiku ile Mauro Icardi arasındaki pozisyonun gösterilmediğini söyleyerek yayıncı kuruluşa tepki gösterdi.
Yayıncı beIN Sports moderatörü Güntekin Onay bu suçlamaya şöyle yanıt verdi: “Maç 26 kamerayla çekiliyor. En net pozisyon belki o anda ekrana yansıtılmamış olabilir. Maçın yönetmeni de Türk değil. En temiz ve en açık görüntü ekrana getirmek en doğrusudur. Açı meselesi bu. 26 kamera var ve hepsi Riva’ya gönderiliyor. Maç başladığı için en net görüntü ekrana getirilmemiş olabilir. Daha sonra en temiz görüntü ekrana getirilebilirdi. Bunu da yaptığında ‘Gözümüze mi sokuyorlar’ deniyor. Verilmediğinde ‘Neyi saklıyorsunuz?’ deniyor. Biraz art niyet de var. 26 kameralı maç çekimi uluslararası standartlarda, Dünya Kupası maçında nasılsa öyle yapılıyor.”

Futbol yok polemik var! Derbide morluk gerilimiFutbol yok polemik var! Derbide morluk gerilimi

Dursun Özbek: 26 kameranın görüntüsü Riva’ya gitti mi?

Güntekin Onay’ın bu açıklamasına karşın Galatasaray Başkanı Dursun Özbek Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Spor Zirvesi’nde yayıncı kuruluş beIN Sports’u suçlamaya devam etti. Özbek şöyle konuştu: “Derbi çok güzel olmadı. Performans yüksek değildi ama mücadele vardı. Dünkü mücadeleye damgası vuran Icardi’ye yapılan penaltı. Pozisyonda Djiku, Icardi’ye sağ kroşe vurdu. Futbolun içinde bunları olmaması lazım. Bu hareketin cezalandırılması gerekirdi. Dünkü yorumcuları da dinledim. Bu kadar açık, net bir hareketin hakem tarafından görülmesi gerekirdi. VAR diye bir organizasyon var. Tüm bu pozisyonların detayını görmeli ve hakemi ikaz etmeliydi. Soru işareti olan kısım şu, maç 26 kamerayla çekiliyor. 26 kameranın 26’sı VAR’ın önüne gitti mi? Gittiyse bir problem. VAR’da bulunan kişiler bu pozisyonları izledi mi? Bu hareket çok net. Dedikodu dolaşıyor; görüntülerin tamamı VAR’a gitmedi, VAR’daki hakemler tam süzemedi pozisyonu. O yüzden icraatta bulunmadılar.”

Derbide ikinci perde: Hakem Abdulkadir Bitigen olduDerbide ikinci perde: Hakem Abdulkadir Bitigen oldu

Olayın en ufak detayına kadar incelenmesini isteyen Galatasaray Başkanı “Dedikleri doğruysa, beIN Sports’tan seçilerek VAR ekranına düşüyorsa tuzun koktuğu yerdeyiz. Daha temiz bir lig olsun. Elimizde her şey var. Bunun çalışması çalıştırılmaması konusunda tereddütlerimiz var. Kaostan, karışıklıktan beslenenler mi var? Bu işin takipçisi olacağız. Sadece Galatasaray’ın değil, tüm takımları ilgilendiren bir problem. VAR’ın performansı yüksek olması, daha iyi çalışabilmesi için çekilen bütün görüntülerin VAR’ın önüne akması lazım” dedi.

Erden Timur: Temiz eller operasyonu yapılsın

Galatasaray Sportif Aş Başkanvekili Erden Timur ise şampiyonluğa direkt tesir eden bir hata yapıldığını belirterek “Aylardır itidal ve Türk futbolundaki gerginliğin azaltılması gerektiğini savunuyoruz. Hem itidalli olacağız hem de hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Derbiden sonra ve bugün dahil tüm resmi irtibatları sağlıyoruz. Farklı görüntüler varken VAR’a görüntü gitmedi diyorlar. Eğer böyle bir şey varsa bu işi başka yere götürür. Böyle bir görüntünün işlenmeyip hakeme yansıtılmaması akla mantığa uygun değil” dedi.

Dünya basını Fenerbahçe-Galatasaray derbisini böyle gördü: Adil bir 0-0Dünya basını Fenerbahçe-Galatasaray derbisini böyle gördü: Adil bir 0-0

‘Telefonlar incelenmeli’

Erden Timur sözlerine şöyle devam etti: “Galatasaray olarak tahkikat komisyonları kurulsun, resmi mercilerle ilişkiler tetkik edilsin diye ekim ayında başvurduk. Bu isteklerimiz için TFF’yi göreve davet ettik. Gerek yöneticilerin TFF’yle gerek sosyal medyayla gerek medyadaki yöneticilerle görüşmelerinin tahlil edilmesi lazım. Telefonlar, her şey incelensin. Türk futbolu adına acilen bağıranın çağıranın hakkının daha fazla savunulduğu bir ortam sürdürülebilir değil. Dün bunun bir tezahürünü gördük. Bu iş kamuoyunu baskılayarak ve manipüle ederek yapılıyor. Futbolda temiz eller yapılsın dedik. Biz sahada böyle şeyler yaşamak istemiyoruz. Artık temiz eller operasyonu başlasın. Derbide böyle bir hata yapılması kabul edilemez Bu işi el birliğiyle düzeltilmesi lazım. Kendi haklarımızı hoyratça savunmayalım, Türk futbolu adına savunalım. Bu temiz eller operasyonu yarından tezi yok başlamalı. Hepimiz incelenerek bu operasyon yapılmalı.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.