Eski İsrailli müzakereci: Netanyahu’nun Gazze’de kişisel çıkarları var

Eski İsrail Başbakanı Barak'ın danışmanlarından Daniel Levy Gazze'ye saldırıların bitmesinin Başbakan Netanyahu için "en zor siyasi dönemin başlangıcı” olacağını, Netanyahu'nun Gazze saldırılarına kişisel çıkarları için devam edeceğini söyledi.

Dünya 26 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İsrail askerleriyle birlikte. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’nde başlattığı saldırılar neredeyse üçüncü aya doğru ilerlerken İsrail ordusu kentte işgal harekatını genişletmeye, arkasında ölüm ve enkaz bırakmaya devam ediyor. Hava harekatıyla desteklenen saldırılarda şu ana kadar 20 binden fazla Filistinli yaşamını yitirirken binlercesi yaralandı, koca kent adeta harabeye döndü.

Savaş ateşkes çağrılarına rağmen (Binyamin) Netanyahu hükümetinin yayılmacı politikasıyla her geçen gün daha şiddetli bir hal alırken eski İsrailli müzakereci Daniel Levy İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ve ABD’nin İsrail’e verdiği siyasi ve askeri desteği eleştirerek saldırılara son vermeyen Netanyahu’nun politik amacına ilişkin açıklamalar yaptı.

‘Söyleyecek söz bulamıyorum’

Gazze’deki insani durumun ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Levy “Söyleyecek söz bulamıyorum. Eğer insani yardım kuruluşlarının, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının söylediklerini takip edersek yarım milyona yakın insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

İsrail’in silahlı gruplar ile siviller arasında ayrım gözetmeksizin Gazze’ye yönelik hava ve topçu bombardımanı düzenlediğini belirten Levy bunun 20 binden fazla insanın ölümüne yol açtığını ve enkaz altında ne kadar sivil olduğunun bilinmediğini kaydetti.

Levy İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında sekiz bini aşkın çocuğun öldürüldüğüne işaret ederek meydana gelen insani felaketin etkilerinin görüldüğünün altını çizdi.

‘ABD elinden geleni yapıyor, İsrail’de iç baskı sınırlı’

Kış mevsiminde insanların barınak, temiz su, sağlık koşulları, ilaç ve gıdadan yoksun olduklarına işaret eden Levy “Ancak her şeye rağmen ABD bu duruma son vermek üzere BM’de hızlı şekilde harekete geçilmesini engellemek için elinden geleni yapıyor. Silahlar susmadıkça bu insani felaketi ele alamayacağımız konusunda çok net olmalıyız” diye konuştu.

Eski İsrailli müzakereci “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ne zaman bitecek?” sorusu üzerine “Bu sorunun cevabını bilmiyorum. Bence bu (İsrail’deki) iç baskı ve (İsrail’e yönelik) dış baskının bir kombinasyonu. İç baskı sınırlı. Bu baskı kısmen Gazze’de tutulanların ailelerinden geliyor ve onlar ‘ya askeri harekatın devam edeceğini ya da rehinelerin serbest bırakılacağını ama ikisinin birden olmayacağını’ anlıyor” dedi.

‘Silah tedarik eden, siyasi ve diplomatik destek sağlayan ABD’dir’

Levy sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsrail tarafında kayıplar var ancak henüz toplumdan ‘Bu kadar kayıp yeter!’ şeklinde baskı gelmedi ve bence en önemlisi henüz dışarıdan bir baskı da yok. Yine ABD’ye değinmek istiyorum çünkü silah tedarik eden, siyasi ve diplomatik destek sağlayan ABD’dir. Umarım 2024’te yaşayacağımız şey bu değildir.”

‘Netanyahu üzerinde yetersiz de olsa baskı var’

Daniel Levy İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son vermesi için Başbakan Netanyahu üzerinde yetersiz de olsa baskı olduğu görüşünü savundu.

Levy “Netanyahu’nun kişisel olarak dikkate aldığı diğer tüm hususların yanı sıra bu savaşın sona ermesinin kendisi için ‘en zor siyasi dönemin başlangıcı’ olacağını da unutmamalıyız. Dolayısıyla diğer faktörlere ek olarak bu savaşın sona ermemesinde kişisel çıkarı var” dedi.

7 Ekim’den sonra neler oldu?

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında en az 8 bin 200’ü çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere, 20 bin 424 Filistinli öldürüldü, 54 bin 36 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 156’sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 489 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 303 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 26 Lübnanlı sivil, 126 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 7 İsrail askeri öldü.

İsrail savaşta üçüncü aşamaya geçmeye hazırlanıyorİsrail savaşta üçüncü aşamaya geçmeye hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.