Samet Aybaba: Bu takımın patronu benim

Beşiktaş'ta sportif direktör pozisyonunda bulunan Samet Aybaba yeni teknik direktör ve transfer konularıyla alakalı merak edilenleri yanıtladı.

Spor 28 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Samet Aybaba, transfer ve teknik direktör konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Beşiktaş’ta Sportif Direktör Samet Aybaba basın toplantısı düzenleyip merak edilenleri yanıtladı. Aybaba sözlerine basında fazlasıyla iddia ortaya atıldığını ve bu toplantının iddialara açıklık getirmek için tertip edildiğini belirterek başladı.

Fazlasıyla merak edilen konulardan yeni teknik direktörle alakalı soruyu yanıtlayan Aybaba “Hoca ile ilgili çalışmalar sürüyor. Kolay değil. Yerli hoca zaten iki değerimiz vardı. Biri Rıza Çalımbay, biri Sergen Yalçın. Bizden önce Rıza Hoca gelmişti. Bir tek Sergen Yalçın var. İçimizden biri. İtibarsızlaştırmayalım. Hepsi kıymetli, değerli. Hepsini severiz. Kongre öncesi başkanımızın açıklamaları var. Antrenörler içinde değerlendirme yapıyoruz. Durumu biliyoruz. Kadro yapılanmasının ne kadar kötü olduğunu biliyorsunuz. İstişare ediyoruz. Bizim tercihlerimiz doğrultusunda teknik direktör bulma konusunda hemfikiriz. Çalışmalar devam ediyor” dedi.

Yabancılar Beşiktaş'a 'Hayır' dedi, Sergen Yalçın öne çıktıYabancılar Beşiktaş’a ‘Hayır’ dedi, Sergen Yalçın öne çıktı

‘Chamberlain listeye yazılmayabilir’

Samet Aybaba kulüp içinde devam eden transfer çalışmalarıyla ilgili olarak “şu anda elimizde 14 yabancı oyuncu mevcut. Transfer yapamıyoruz. Transfer sezonu da başlamadı. Bu oyuncularla ilgili ne yapabiliriz, bakacağız. Oyuncularımızı değerlerini bularak elden çıkarırsak yerlerine oyuncu alacağız. 2.5 aydır çalışıyoruz. Görüşmelerimiz var. Maç izlemeye gittik. Plan yaptık. Hedef elimizdeki oyuncularla oturup konuşmak. Buna da başladık. Bir tek Chamberlain sakatlığı nedeniyle listeye yazılmayabilir. Bir tane boşluk var. İçerideki oyuncularla transfer görüşmelerini bitirdikten sonra çalışmaya başlayacağız”dedi.

Alex Oxlade Chamberlain 4 ay sahalardan uzak kalacakAlex Oxlade Chamberlain 4 ay sahalardan uzak kalacak

‘Aboubakar bir tek bize konuşmuyor’

Kadro dışı kalan oyunculardan Vincent Aboubakar’ın takımdan ayrılıp ayrılmayacağıyla alakalı soruya yanıt veren Aybaba “Bu konuda gelişme yok. Hiçbir arkadaşım bize gelip ‘Ben mutlu değilim, yapamıyorum, performansım düşük, katkım olmuyor, transfer görüşmesi yapabilirim’ demedi. Hiç olmadı. Aboubakar her yerde konuşuyor, bir tek bize konuşmuyor. Bizim haberimiz yok bir tek. Burası Beşiktaş. İsteyen herkesi göndeririz. Şuradan başlayın, buradan herkes gider, ben de dahil. İstemeyen hemen gider. Aslolan Beşiktaş’tır. Marka değeri en yüksek takımdır. Oyuncu istemiyorsa hemen gider. Kim istemiyorsa gelsin, kulübün menfaatleri nedir, oyuncunun tekrar sağlıklı bir yere gidebileceği yere bakarız, sarılırız ve dağılır. Abartmaya gerek yok” dedi.

Sözleşme uzatma görüşmeleri konusunda Ahmet Nur Çebi döneminde de uzun süre tartışılan isimler Cenk Tosun ve Salih Uçan’la alakalı da konuşan Aybaba “Cenk Tosun ve Salih Uçan ile devre arasından sonra görüşeceğiz. İki kez kendim birebir görüştüm. Oyuncunun performansı çok önemli. Biraz yükseltin dedim, küserek yapamazsınız. Siz yaptıkça bizi güçlendirirsiniz. Oyuncu güçlü olsun, katkısı olsun. Sahadaki performansınız düşük olursa tartışılırsınız. Camia da bunu yapıyor. Onların takımda kalmasını istiyoruz. Kısa sürede çözeceğiz” açıklaması yaptı.

Cenk Tosun ve Salih Uçan’la görüşmeler sürüyor.

‘Yusuf Sarı planımızda yok’

Beşiktaş için transferde adı sıkça geçen isimlerden biri Adana Demirspor forması giyen milli futbolcu Yusuf Sarı’ydı. Aybaba konuya açıklık getirdi. Sportif Direktör “Yusuf Sarı… Beşiktaş kontratak oynamaz, büyük takımdır, futbol oynar, futbolu sahayı yönetir. O oyuncuyla ilgili sakın yanlış anlamayın. Böyle bir şey söylemek istemiyorum. Kaliteli ve iyi oyuncu. Beşiktaş gibi büyük bir takımın planında kontratak ve boş alan oyunu yoktur. Doğru doğru söyleyelim. Hiçbir görüşmem olmadı. Kaliteli bir oyuncudur, o düşüncedeki takımların yıldız oyuncusudur. Kendisine başarılar dilerim” diye konuştu.

Aybaba, Rıza Çalımbay’ın ayrılık süreciyle ilgili “Rıza Hoca’nın benim için, Beşiktaş için çok büyük değeri vardır. Camiamızın ufak tefek şeylerle meşgul edilmesi yanlıştır. Kendisine bu bilgiyi verdim. Ayrılırken doğru olanı yaptık. Ona bakıp bunu yaşamayacağımızı, bu duyguyu taşıyamayacağımızı düşündük. Rıza Hoca başarılı bir teknik direktördür. Büyük başarılar elde ettik. Biz onunla dostuz, takımdaşız. Aramızda hiçbir sorun yoktur” dedi.

Murat Sancak: Yusuf Sarı'ya Beşiktaş'tan teklif yokMurat Sancak: Yusuf Sarı’ya Beşiktaş’tan teklif yok

‘Gökhan kaliteli bir çocuk’

Beşiktaş’ta sezon başı Ahmet Nur Çebi yönetiminin hamlelerinden biri Gökhan İnler’di. İnler’le oyuncu olarak sözleşme imzalanmış, 2024-25 sezonu başı itibariyle sportif direktör olarak göreve devam etmesi konusunda anlaşılmıştı.

Aybaba konuyla alakalı “Gökhan İnler eski futbolcumdur, çok kaliteli çocuktur. Nasıl anlaştıklarıyla ilgili hiç yazılı bir şey yok. Kim ne dediyse hiçbir şey yok ortada. Gökhan bana geldi, oturduk konuştuk. ‘Bana jübile yapacaklarını söylemişlerdi’ dedi. Var mı bir şey dedim, ‘Yok’ dedi. ‘Nasıl, Beşiktaş’ta jübile yapacaksın da seninle ilgili sözleşmesi yok’ dedim. Bakacağız, askıda kaldı. Futbolcu olmayacak tabii ki. Gökhan kaliteli bir çocuk, değerlendirecek bir şey bulursak gereğini yapacağım” dedi.

Samet Aybaba, Gökhan İnler’in kaderi hakkında da konuştu.

Altyapının önemine vurgu yapan Aybaba “25 günlük süreçte en çok uğraştığım yer Mehmet Ekşi ile birlikte altyapı. Yedi bölgeye ayrılacağız. Ülkemizin tamamında oyuncu izleme ekibimiz üç kişi. Ajax’ta 300 kişi var. Diğer takımlarda 200-250 kişi. Sonra niye oyuncu yetişmiyor, yetiştiremiyoruz!” dedi.

‘Teknik direktörün de üstündeyim’

Samet Aybaba futbol takımının direksiyonunda kendisinin olduğunu vurguladı. Aybaba bu yetkiyi Başkan Hasan Arat’tan aldığını “Bu takımın patronu benim. Teknik direktörün de üstündeyim. Kız takımından tutun, altyapı, futbol okulları ve A Takım tamamen benim kontrolümde. Bu yetkiyi bana başkanım verdi. ‘Kulübün anahtarı Samet Aybaba’dadır. Oradaki işleri o planlayacak, çözecek’ dedi” diyerek anlattı.

Beşiktaş'tan bir taşla iki kuşBeşiktaş’tan bir taşla iki kuş

‘Sergen Yalçın doğal aday’

Teknik direktör konusu ve kadro yapılanmasıyla alakalı yorumda bulunan Aybaba “Sergen Yalçın doğal aday zaten. Görüşme yapmadık ama yaparız, orada hiç şey yok. Antrenör adayları var, başka adaylar var. Henüz başındayız. Kadro yapılanmasıyla ilgili nasıl yapacağız, nasıl değişime gideceğiz, hocaya vereceğiz… Şu an Beşiktaş takım kadrosunun sayısı 13. Afrika Uluslar Kupası’na gidecekler var. Öncekiler bilmiyor muydu acaba bunu? Bir tane vardı, üç tane daha aldılar. Şu anda altyapı oyuncuları hariç 13 kişiyiz. Hoca gelecek, 13 kişiyle antrenmana çıkar mı, çıkmaz mı, ne düşünür… Bunları başkanımızla devamlı konuşuyoruz. Çok iyi hoca adayları var. Sergen de bunun içinde. Hocalar takım performansını izliyor. Onlar da düşünüyordur ‘Acaba bu kadroyu nasıl çalıştırırız’ diye. Orada sıkıntılarımız var” dedi.

Rıza Çalımbay hezimeti sakatlara bağlayınca akla Sergen Yalçın geldiRıza Çalımbay hezimeti sakatlara bağlayınca akla Sergen Yalçın geldi

Aybaba daha sonra “Sergen’le görüşmediğimiz için anlaşamadık” dedi. “Görüşmediniz ama…” şeklinde gelen kontra soruya “Görüşürsek anlaşırız” diyerek yanıt verdi.

Aybaba kadro dışı kalan oyuncularla alakalı gelen soruya “Kadro dışı kalan oyuncuların yürüyüşlerinde biraz sıkıntı var. Tesise girerken böyle biraz külhanbeyi gibi yürüyorlar. Biz de sevmiyoruz bunları. Diğer oyuncular, ‘Bu takımda hiç disiplin yok, birbirimize dokunamıyoruz, birlikte hareket edemiyoruz’ diyorlar” diyerek yanıt verdi. Aybaba toplantının son bölümünde konuyla alakalı “Teknik direktör adaylarının isimlerini başkanımız açıklar. 50-60 isim var ama aday olan üç kişi var sadece” eklemesini yaptı.

Aybaba sezon sonu hedefi için “Yeniden yapılanacağız. Kulübün içindeki, dışındaki değerleri herkese anlatacağız. Transfer yapacağız, altyapıya önem vereceğiz ve plan yapacağız arkadaşlar. Birlikte hareket edeceğiz. Beşiktaş camiasının en zor günlerinden biri, ama umutsuz değiliz. Biz işi bilen insanlarız. Her şey doğru olsun diye mücadele eden insanlarız. Türkiye Kupası için özel prim sistemi planladım, Başkanımızla konuşacağım. En büyük hedefimiz, Türkiye Kupası’nı kazanmak. İkinci hedefimiz, ligi Avrupa’ya katılacak bir sırada bitirmek” dedi. Transfer bütçesi hakkında bilgi veren sportif direktör “Bütçemiz 6 milyon euro gözükse bile paramız var. Futbolu farkı yöneten kulüplerimiz var ülkemizde. Biz de onlardan öğreniriz nasıl yapılıyor diye. Bu ülkede her şey yapılıyor, Beşiktaş olunca konu birden başka şeyler konuşuluyor” şeklinde konuştu.

Beşiktaş'ın golcüsü Colley onları hatırlattı: İşte Süper Lig'in golcü stoperleriBeşiktaş’ın golcüsü Colley onları hatırlattı: İşte Süper Lig’in golcü stoperleri

Transfer dönemindeki planları hakkında da bilgi veren Aybaba “İlk planımız 1.5 seneyi kapsayan oyuncu bulabilmek. Biz, genç oyuncuyu dışarıdan değil altyapıdan sağlayacağız. Kiralık oyuncu düşünmüyoruz” açıklaması yaptı.

‘Yapmayın arkadaşlar’

Aybaba basın toplantısının devamında kadro dışı olan oyuncularla ilgili olarak “Ortada bir başarı yok. Duygu yok. Heyecan yok. Performansla ilgili gelişim yok. Oyuncuların hepsi bunlardan şikayetçi. Tekrar eski hallerine dönsünler istiyoruz. Bunlar bizim oyuncularımız. Onlarla görüşüyoruz. Bir şey yapmamız lazım. 60 milyon euro oyuncu bütçemiz var. Olabilir mi bu kadar kötü performans. Biz hiçbir şey yapmayacak mıyız! Koşacaklar, keyif yapacaklar, gidecek, gelecek, takım kazanmış kazanmamış umrunda olmayacak. Böyle bir yapı olabilir mi? Yapmayın arkadaşlar, burada büyük bir marka, kulüp var. Bu değerlere uymak zorundasınız. Çalışmak zorundasınız. Alacaklarınız ödenmiş, ekonomik sıkıntı yok. Karşılığında hiçbir şey vermemişsiniz. Mesaj vereceğiz. Genç oyuncu tercihini artıracağız. Bu nedenle kadro dışı kararları verildi. Zaten içerideler. Bir yerde değiller. Bunlar bizim oyuncularımız. Burada katkıları artarsa zaten bizim mukaveleli oyuncularımız” dedi.

Genç Semih atıyor, Beşiktaş sonunda gülüyorGenç Semih atıyor, Beşiktaş sonunda gülüyor

‘Şenol Güneş’i de eleştiririz’

Samet Aybaba kadro yapılanması konusunda Şenol Güneş’in payı olması durumunda onu da eleştirmekten çekinmeyeceklerini “Şenol Hoca’nın bu transferlerde katkısı ve sorumluluğu varsa tabii eleştiririz. Nasıl iki sezon şampiyon olduğu, Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıktığında hakkında inanılmaz güzel şeyler söylüyorsak, bu konuda eğer ki katkısı varsa yanlış olduğunu söyleriz” sözleriyle belirtti. Aybaba ayrıca genç futbolcu Semih Kılıçsoy’un kontratının uzatılması için görüşmelerde bulunduklarını da vurguladı.

PSG, El Nassr, Chelsea…

Başkan Hasan Arat’ın seçim sürecinde vaatlerinden biri dünyanın önde gelen kulüpleriyle yürüttüğü işbirlikleri sayesinde transfer dönemlerinde Beşiktaş’ın elinin rahatlayacağı yönündeydi. Aybaba konuyla alakalı “Başkanımızın ilişkilerinin iyi olduğu kulüpler, bize oyuncu listeleri verdiler. Biz de onlara verdik. Anlaşamadık. Onların da hedefleri, planları var. O nedenle o konuda devre arası bir gelişme olmasa bile, mutlaka sezon sonunda bir şey çıkacaktır” dedi.

Chelsea'nin deplasman kabusu bitmiyor: Wolves da yendiChelsea’nin deplasman kabusu bitmiyor: Wolves da yendi

‘Quaresma’yı hiç görmedim’

Samet Aybaba teknik direktör olduğu dönemde Quaresma’nın ayrılmasıyla alakalı olarak “Teknik direktörlük dönemimde Quaresma olayı vardı. Samet Hoca gönderdi dediler. Ben Quaresma’yı hiç görmedim. Takımın iyi gittiği dönemde, şampiyonluk konuşulmaya başlandığı dönemde Ahmet Kavalcı’ya gittik. Bu Quaresma’yı takıma geri alalım dedim. İstemedi başkan. Sonra kadro dışıyla alakalı tek sorumlu ben oldum. Hala küçük çocuklar gelip onu soruyor. Çok katkılı oldu, iyi oyuncuydu. Takoz Recep de iyi oyuncuydu, Mehmet Ekşi de. Hepimiz iyi oyuncuyduk yani” açıklamasını yaptı.

Quaresma yaptıklarıyla adını Beşiktaş tarihine yazdırdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.