İstanbul’un mirasına rekor dokunuş: Beş yılda 942 miras alanı korumaya alındı

Yerebatan Sarnıcı, Beyoğlu Sineması, Müze Gazhane, Casa Botter ve Feshane. Hepsi yaklaşık beş yılda İstanbul'a yeniden kazandırıldı. İBB Miras tarafından bu sürede 21 müze ve yaşam alanı da kapılarını ziyaretçilere açtı.

Kültür Sanat 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’un mirası gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bunun en iyi görülebileceği yerlerden biri İstiklal Caddesi. Metrohan, Casa Botter ve Beoyoğlu Sineması son dönemde tarihi mirasıyla kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nda ise hummalı çalışmalar devam ediyor. İBB Miras imzası taşıyan bu restorasyon çalışmaları İstiklal Caddesi ile sınırlı değil. Dünyanın en çok turist ağırlayan caddelerinden biri olan İstiklal’in özüne dönüşü müjdeleyen bu simge yapıların yanı sıra kentin pek çok noktasında İBB Miras imzası taşıyan projeler, geçmişi bugüne taşıyor.

İBB Miras projeleriyle İstiklal özüne dönüyor

ArtDog’un haberine göre yaklaşık beş yıl içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras tarafından 942 tarihi yapının restorasyonu tamamlandı. Yerebatan Sarnıcı, Beyoğlu Sineması, Müze Gazhane, Casa Botter, İstanbul Surları, Feshane ve Büyükada Taş Mektep bu projeler arasında akla ilk gelenler. Yaklaşık beş yıllık sürede 942 miras alanı, İBB Miras desteğiyle koruma altına alınırken 62 anıt eser ve sivil mimarlık eserinde kapsamlı restorasyon çalışmaları yapıldı. Bu süre zarfında 21 yeni müze ve yaşam alanı, İstanbul’a kazandırıldı.

İBB Miras, son beş yılda 196 sergiyi İstanbul’un farklı noktalarında ziyarete açtı. 43 kütüphaneyi şehrin dezavantajlı mahalleleriyle buluşturarak, beş yıl önce 20 olan kütüphane sayısını 63’e çıkardı. 197 tarihi çeşmenin onarıldığı bu süre zarfında 588 tarihi mezar ve hazire ile 19 tarihi türbenin bakımı yapıldı.

İstiklal Caddesi’nin sokağa açılan son sinemalarından Beyoğlu Sineması, İBB Miras’ın katkılarıyla şehre geri dönen yapılardan biri. Kapanma riskiyle karşı karşıyayken onarımı yapılan Beyoğlu Sineması, Türkan Şoray’ın katılımıyla 4 Ekim’de kapılarını açtı. Restorasyon çalışmaları tamamlanarak geçtiğimiz 14 Nisan’da açılan İstiklal Caddesi üzerindeki Botter Apartmanı, kültür-sanat merkezi olarak hizmet veriyor. Binanın restorasyonu tamamlanan zemin katı sergi salonu, birinci katı ise ofis ve çalışma alanlarına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un ilk moda evi olan 123 yıllık tarihi bina, Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi’ne dönüştü.  İBB Miras’ın en çok ses getiren çalışmalarından biri kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yeni bir yaşam alanına dönüşen tarihî Feshane-i Amire oldu. Artİstanbul Feshane ismiyle açılan yapı, büyük sergilere ev sahipliği yapıyor.

2023'te 3 bin 59 tarihi eser Türkiye'ye geri getirildi2023’te 3 bin 59 tarihi eser Türkiye’ye geri getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.