Polanski’nin eşi sordu, tecavüz kurbanı Samantha Geimer cevapladı

Samantha Geimer, 13 yaşındayken kendisine tecavüz eden yönetmen Roman Polanski'nin eşiyle uzun bir söyleşi yaptı. Polanski hakkındaki suçlamaların düşmesi gerektiğini söyleyen Geimer'e göre Polanski topluma karşı cezasını yaşadıklarıyla çekti.

Kültür Sanat 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Samantha Geimer (sağda), Roman Polanski'nin eşi Emmanuelle Seigner ile birlikte.

Samantha Geimer, ünlü yönetmen Roman Polanski’nin tüm hayatını ve sinema kariyerini etkileyen tecavüz olayının kurbanı. Emmanuelle Seigner ise oyuncu olmanın ötesinde Polanski’nin eşi. Bu iki kadının bir araya gelip bir söyleşi gerçekleştirdiğini düşünmek şartları zorlamak olabilir. Lakin Fransız Le Point dergisi bu zorlamayı yaptı. Seigner sordu Geimer cevapladı. Konu da Polanski ve Geimer’ın henüz 13 yaşındayken uğradığı tecavüz olayı ve yaşadıklarıydı.

Yönetmen  Roman Polanski, 1977’de 13 yaşında olan Samantha Geimer’i ilaç ve içkiyle uyuşturduktan sonra tecavüz etmiş ve sonrada tecavüz, reşit olmayan birine uyuşturucu sağlama ve sodomi suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Yönetmen suçunu itiraf ettikten sonra ABD’de 42 gün hapis yattı, sonra serbest bırakıldı. Tekrar cezaevine girme tehlikesi belirince de 1978’de ABD’den Fransa’ya kaçtı. O günden beridir de birçok platformda bu gerçekle karşı karşıya kaldı ve sürekli protesto edildi. Geimer, söyleşide olayın “büyük bir şey olmadığını” söylüyor ve Polanski’nin “topluma olan cezasını ödediğini” anlatıyor.

Samantha Geimer, Polanski’yi daha önce de savunmuştu.

Şu an 60 yaşında olan Samantha Geimer, daha önce de yönetmen Polanski’yi affettiğine dair açıklamalarda bulunmuştu. Geimer, Le Point söyleşinde, 13 yaşında uğradığı tecavüzle ilgili olarak “Açıkça söyleyeyim, benim için hiçbir zaman büyük bir sorun olmadı. Bunun yasa dışı olduğunu, bunun için birinin tutuklanabileceğini bile bilmiyordum. İyiydim, hala iyiyim. Lakin bunun önemli bir şey olmadığını sürekli tekrarlamak zorunda kalmak, korkunç bir yük” diyor.

‘Polanski’nin cezasını çektiğini herkes bilmeli’

Geimer, yönetmene yönelik suçlamaların da düşürülmesini istiyor. Ona göre Polanski topluma karşı cezasını çekti: “Roman’ın cezasını çektiğini artık herkes bilmeli. Bence cezasını çekmesi uzun da sürdü. Bana göre kimse Polanski’nin hapse girmesini istemedi ama girdi. Bu yeterliydi.”  Geimer, olay sırasında küçük olduğunu basının kendisini takip ettiğinde ve çok sayıda duruşmaya girince “bir mağdur olduğunu hissettiğini” söylüyor söyleşide. Ayrıca “Bugün Roman’la bir sorunu olduğunu iddia eden hiçbir kadın benimle temasa geçme zahmetinde bulunmadı” diyor.

Geimer, Polanski’yi yönelik reşit olmayanların cinsel istismarıyla suçlayan diğer beş kadın arasında yer alıyor. Le Point röportajı, Geimer ve Seigner’ın karşılıklı olarak #MeToo hareketini ele aldıkları bir tartışmayı da içeriyor. Geimer, 2014 yılında deneyimi hakkında anılarını yazdığını hatırlatıp Polanski’den el yazısıyla bir özür mektubu aldığını söyledi. IndieWire’dan Eric Kohn ile 2018’de yaptığı bir röportajda Geimer, Polanski ile karşılaşmayı bir “tecavüz” olarak nitelendirmiş ve yönetmenin eylemlerinin sorumluluğunu üstlendiğini kabul ettiğini anlatmıştı.

Seigner, söyleşinin yayımlanmasından sonra Instagram’dan Geimer’la fotoğrafını paylaştı. Geimer da fotoğrafın altına “Yeni bir arkadaşım olduğu için çok mutluyum” yazdı.

Gazeteciye saldırmakla suçlanan yönetmen Maïwenn, Cannes'ı açabilecek mi?Gazeteciye saldırmakla suçlanan yönetmen Maïwenn, Cannes’ı açabilecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.