Rıza Çalımbay: Beşiktaş’ta bize yeterli fırsat verilmedi
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıkladığı ve yıllık 2 milyon euro maliyeti olacak yarı otomatik ofsayt sistemi için statlara 12 özel kamera monte edilecek. Ayrıca içinde sensör olan toplar kullanılacak.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023-24 sezonunda yarı otomatik ofsayt sistemine geçileceğini söyledi. TRT Spor’da açıklamalar yapan Büyükekşi, “Yarı otomatik ofsayt sistemi için yıllık maliyet 2 milyon euro ve 4 yıllık da sözleşme istiyorlar. Görüşmelerde belli bir seviyeye geldik. İnşallah önümüzdeki sezon yarı otomatik ofsayt sistemine geçmiş olacağız” dedi.
10 Haber Büyükekşi’nin gündeme getirdiği sistemin ayrıntılarına ulaştı. TFF’nin görüşme yaptığı Hawk Eye. İlk önce tenis daha sonra voleybol maçlarında kullanılmaya başlayan Şahin Gözü (Hawk Eye) futbola gol çizgisi teknolojisi ile girdi. Firma, ofsaytta aynı gol çizgisi teknolojisi gibi insan unsurunu devreden çıkaran yeni bir sistem yarattı. Sisteme yarı otomatik ofsayt teknolojisi (SAOT- Semi Automated Offside Technology) ismi verildi.
FIFA, Katar’daki Dünya Kupası’nda; UEFA da Şampiyonlar Ligi’nde Hawk Eye firmasının geliştirdiği SAOT’u kullanıyor. Sistemin çalışması için stadyumun çatısının altına monte edilmiş 12 özel izleme kamerası gerekiyor. Kameralar, her oyuncunun 29 veri noktasını kullanarak saniyede 50 kez görüntüleme yapıyor. Böylece futbolcunun sahadaki tam konumu hesaplanıyor. Kullanılan topların içinde çok hassas sensörler bulunuyor. Topun ortasına yerleştirilmiş sensör, VAR odasına saniyede 500 veri gönderiyor. Böylece topa vuruş anı çok hassas bir şekilde bulunuyor. Ofsaytlar, insan unsuru olmadan yapay zekayla birkaç saniye içinde tespit ediliyor ve VAR’a bildiriliyor. Böylece zaman kaybı yaşanmıyor ve çizgi çekme konusundaki şüpheler ortadan kalkıyor.
Sisteme yarı otomatik denilmesinin nedeni ise bundan sonraki aşamada ortaya çıkıyor. VAR’da bulunanlar sahadaki hakemi bilgilendirmeden önce vuruş noktasını ve oyuncuların uzuvlarının hesaplanan pozisyonlarına dayalı ofsayt çizgisini manuel olarak kontrol ediyor. VAR hakemlerinin onayından sonra karar veriliyor. SAOT ile kaydedilen görüntü, eş zamanlı olarak yayıncılarla paylaşılıyor.