Saraçhane’de eğitim mitingi: Özel, Erdoğan’ın ‘mülakat kaldırılacak’ sözünü hatırlattı

CHP lideri Özel, Saraçhane'deki eğitim mitinginde konuştu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülakatı kaldıracağını söylediğini belirten Özel, 'Hani kaldırılacaktı?' dedi. Mitinge polise göre 25, belediyeye göre 200 bin kişi katıldı.

Siyaset 18 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi, Saraçhane’de atanamayan öğretmenler, mülakat mağdurları ve ‘yeni müfredattan endişe duyanlar’ için eğitim mitingi düzenledi. Mitingde öğretmenler kendi sorunlarını anlattı. Daha sonra CHP lideri Özgür Özel kürsüye geldi. Burada konuşan Özel sözlerine mitinge katılanları selamlayarak başladı ve atanamayan öğretmen demeyen Özel, onların bir kusuru olmadığını söyledi ve bu nedenle de ‘atanmayan öğretmenler’ dedi.

Konuşmasında mülakata dair eleştirilerde de bulunan Özel AK Parti’nin seçimden önce mülakatı kaldırma sözü verdiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Nisan 2023 Salı günü katıldığı AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda “Kamuda mülakatları kaldıracağız” demişti. Ancak 12 Eylül 2023’te yani Erdoğan’ın açıklamasından dört ay sonra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin mülakatın kaldırılmayacağını söylemişti. Hatta iki hafta önceki bir kulis haberinde AK Parti MKYK toplantısında bu konunun gündeme geldiği yazılmıştı. İddiaya göre bir MKYK üyesinin toplantıda “Vatandaş eğer AKP’li bir yakını yoksa, işe giremeyeceğini söylüyor. Seçimlerden önce de bu yönde çokça eleştiri getirildi” demiş, Erdoğan da “Mülakat neden önemli? Mülakat olmazsa devlette başka kişiler yuvalanır. Devletin bekası için işe alımlarda dikkat edilmeli. İşe girecek kişilerin yarın devlete ihanet etmeyeceğini nereden bileceğiz?” yanıtını vermişti.

Özel mülakatın kaldırılması gerektiğini söyledi ve iktidara tepki gösterdi. Özel’in diğer konu başlığı da atanmayan öğretmenlerdi. Erdoğan’a kürsüden seslenen Özel “Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun? Niye umut verdin, niye onlara sırtını dönüyorsun? Üç yıl tasarruf tedbirleri yapacağız, emekli kadar atayacağız’ diyorlar. Yani hiç öğretmen almazsak 65 yıl sürecek öğretmenlerin ataması. İtibardan tasarruf olur ancak eğitimden tasarruf olmaz. Diğer yaramız mülakattır. Yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS diyorlar. Hani mülakat kaldırılacaktı?” diye sordu.

Yeni müfredatta Türkiye Cumhuriyeti yerine Türkiye yazıldığını söyleyen Özel “Cumhuriyet’le derdi olan bir bakan, Cumhuriyet’le sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıyla sorunu olan bu müfredat yok hükmündedir. Seçim sloganı müfredat adı olamaz. Bu kafaya sonuna kadar direneceğiz. Ferman tek adamınsa, mücadele milletindir” dedi.

Saraçhane Meydanı’ndaki mitinge İstanbul polisine göre 25 bin kişi katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise mitinge katılanların sayısının 200 bin olduğunu öne sürdü. İki rakam arasındaki fark büyük.

Özel, İmamoğlu’nu ziyaret etti.

Özel miting öncesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da ziyaret etti. Belediyenin Bakırköy hizmet binasında gerçekleşen ziyarette İmamoğlu, Özel’i kapıda karşılayarak, makamında ağırladı. Yerel seçimlerde gösterdiği başarıdan dolayı İmamoğlu’nu tebrik eden Özel, geçen 5 yıllık sürecin CHP belediyeciliğinin markalaştığı bir yıl olduğunu, İstanbulluların 5 yıl daha İmamoğlu’nun hizmet etmesini istediğini kaydetti. Özel, Ekrem İmamoğlu ve ekibinin yaptığı belediyeciliğin, 31 Mart gecesi CHP’nin Türkiye’ye yayılan ve haritada nüfusun yüzde 65’ine, ekonominin yüzde 80’ine, toplanan verginin yüzde 87’sinin olduğu coğrafyaya hizmet etme imkanını yakalamalarında en önemli göstergelerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Gelecek dönemde, “Ekrem İmamoğlu öncülüğünde başlayan vizyoner hizmetlerin, CHP’nin bütün belediyelerine yayıldığını ve eş güdüm halinde yürütüldüğünü” göreceğini belirten Özel, “31 Mart seçimlerinden önce CHP’nin israftan kaçan, hizmete yönelen, herkesi kucaklayan belediyeciliğinin İstanbul’da bir dönem daha tescillenmesi gerekiyordu. ‘Artık buraları böyle yönetenler, Türkiye’yi de çok iyi yönetirler’ diyerek yapılacak ilk genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini iktidara taşıma sorumluluğumuz var. Bu anlamda herkes bize bu gözle bakıyor” diye konuştu.

Özel, İmamoğlu’na macun hediye etti.

Ziyareti için Özel’e teşekkür eden İmamoğlu, son yerel seçimden sonra milletin kendilerine yüklemiş olduğu sorumlulukları da derinden hissettiklerini ve buna layık olma konusunda da büyük organizasyon çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Konuşmalarının ardından Özel, İmamoğlu’na Manisa’ya özgü mesir macunu, İmamoğlu da Özel’e tablo verdi.

Hediyesiyle ilgili bir gazetecinin sorusuna yanıt veren Özel, “Sayın Cumhurbaşkanı’na iyi niyetle götürdüğümüz ve çalışmalarında başarılı olsun, sorunları çözsün, güç versin diye verdiğimiz macunumuzu Ekrem Başkan’dan esirgeyecek halimiz yok. Hastalıklardan uzak tutsun, güç versin, kuvvet versin diye de Ekrem Başkanımıza da getirdik.” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.