J.K. Rowling’in yakınları transfobik açıklamalar yapmaması için yalvarmış

'Harry Potter' serisinin yazarı J.K. Rowling uzun zamandır transfobi tartışmalarının gündeminde. Yazar İngiltere'de yayımlanacak bir kitap için transfobi tartışmalarına nasıl dahil olduğunu anlattı, fikirlerinin değişmediğini söyledi.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Rowling, yeni yayımlanacak bir kitapta yer alan yazısının bir bölümünü The Times'la paylaştı.

J.K Rowling dünyanın en çok okunan kitap serisi ‘Harry Potter’ın yazarı. Dolayısıyla dünyanın en popüler yazarlarından biri. Zira bir gün, tren istasyonunda yazmaya başladığı bu fantastik dünya hikayesi onu hem edebiyat hem de sinema dünyasının yıldızı haline getirdi. Yazdığı sekiz kitaplık seri beyazperdeye uyarlandı, tüm dünyada izlendi.

Ancak bunlara rağmen Rowling denilince akla gelen bir tartışma var. Kendisi yaptığı açıklamalar, sosyal medya paylaşımları ve verdiği röportajlardaki söylemleriyle transfobik olmakla suçlanıyor. Rowling özellikle trans kadınların erkek olduğunu ileri sürdüğü açıklamalarıyla hedefte. Üstelik bu tartışmalardan geri durmaktan da hiç çekinmiyor. The Times için kaleme aldığı ‘Neden kadınlar için ayağa kalkmaya karar verdim’ başlıklı yazısı da bu durumun son örneği.

Rowling yazısında transfobik olarak eleştirilmesine neden olan yorumlara nasıl başladığını anlattı, açıklamalarından dolayı arkadaş çevresinden tepki aldığını söyledi. ‘The Women Who Wouldn’t Say Wheesht’ adlı yeni bir deneme kitabından bir bölüm içeren yazıda Rowling, başlangıçta konuyla ilgili düşüncelerini kendine sakladığını da itiraf etti. Zira çok sevdiği insanlar ve arkadaşları konuşmaması için yalvarmış. Ancak Rowling’in içi rahat etmemiş: “İskoçya’da ve Birleşik Krallık’ta haklarını savunan kadınları kenardan izledim. Fakat onlarla birlikte durmadığım için suçluluk her gün yanımdaydı, kronik bir ağrı gibi.”

Rowling, trans kadınlar konusundaki duruşunu ilk olarak Aralık 2019’da, Küresel Kalkınma Merkezi’ndeki bir düşünce kuruluşundaki işinden kovulan araştırmacı Maya Forstater‘ı desteklemek için tweet attığında açıklamıştı. Daha sonra 2020’de Twitter’da “regl olan insanlar” terimini alenen eleştirdi. LGBTİ+ aktivistleriyle tartışmaya girmekten çekinmedi.

Rowling yazısında ayrıca transfobik açıklamalarının ardından yakın çevresinden de tepki gördüğünü açıkladı: “Benimle çalışan insanlar, arkadaşlarım kendilerini benden uzaklaştırmak veya görüşlerimi kamuoyunda kınamak için acele ettiler. Bu arda Rowling söylemlerinden dolayı pişman değil: “Konuştum çünkü yapmasaydım günlerimin geri kalanında utanırdım. Eğer pişmanlığa dair bir şey soruyorsanız çok daha önce konuşmadığım için pişmanım diyebilirim.”

Rowling’in bir bölümünü paylaştığı kitap “kadın hakları için savaşın ön saflarında” olduğunu iddia eden İskoçya’daki kadınlardan 30’dan fazla makale ve fotoğraftan oluşan bir koleksiyon.

 

Daniel Radcliffe, Rowling'e cevap verdi: Konuşmamak korkaklık olurduDaniel Radcliffe, Rowling’e cevap verdi: Konuşmamak korkaklık olurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.