Özgür Özel’den Erdoğan’a Kıbrıs’tan çağrı

CHP lideri Özgür Özel, Kuzey Kıbrıs'ta, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkan Tufan Erhürman ile görüştü. Özel, Erdoğan'a Kuzey Kıbırs'taki siyasi partiler arasında ayrım yapmaması çağrısında bulundu.

Siyaset 19 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Erdoğan, Özel.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü dolayısıyla 20 Temmuz’da Lefkoşa’da düzenlenecek resmi törene katılmak üzere KKTC’ye geldi. Özel ile CHP heyetinde; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel ve Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, İstanbul Milletvekili Namık Tan ve Parti Meclisi Üyesi Selin Kırçiçek yer aldı.

Özel’e ayrıca önceki CHP Genel Başkanları Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın’ın yanı sıra Özel’in davetiyle KKTC’ye gelen; Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan hükümetin Çalışma Bakanı Önder Sav ile harekatın “Ayşe tatile çıksın” parolasına ilham veren, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı Ayşe Güneş Ayata da temaslarında eşlik etti.

Özel’in KKTC temasları kapsamında ilk ziyareti, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a oldu.

Erdoğan’a seslendi: Ayrım yapmayın

Ziyaretin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan’a Kuzey Kıbrıs’taki partiler arasında “ayrımcılık yapmama” çağrısında bulundu.

Özel, “Ben Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı Sayın Erdoğan’ı Kıbrıs’taki tüm partilerle görüşmeye ve Kıbrıs’ta her geçen gün gücü artan, anketlerde güçlendiğini hep birlikte takip ettiğimiz Cumhuriyetçi Türk Partisi gibi bir partiyi mutlaka, belki de bu ziyaretinde kabul edip görüşmeye, diyalog zemini içinde olmaya davet ediyorum. Bu hepinizin faydasınadır” diye konuştu.

“Biz Kıbrıs’ı bir bütün olarak sahipleniyoruz”

Tufan Erhürman’ın ardından KKTC lideri Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya gelen Özgür Özel, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Ersin Tatar, yeni bir yola girdiklerini ve eşit uluslararası temsili teyit edilmeden müzakere masasına oturmayacaklarını ifade etti.

Tatar, “Ambargolar ile Kıbrıs Türkü’nü çökertmek ve diz çöktürmek için her şeyi yapıyorlar. Dayatmayla ve zorla bir çözüme götürmek için. ‘Biz bunu kabul etmeyeceğiz’ dedik ve egemenliğimiz tanınmadan masaya oturmayacağımızı söyledik. Şimdi onu bekliyoruz. Bir anlaşma olacaksa mutlak surette KKTC’nin, yani Kıbrıs’ın kuzeyindeki egemen Türk devleti bu anlaşmanın bir parçası olmak zorundadır” dedi.

Özgür Özel ise şunları söyledi:

“Elbette barışı savunuyoruz, çözümü savunuyoruz. Bugün Kıbrıs Türkleri’nin elbette sorunları var. Sporcularımızın sorunları var, ticaret hayatında olanların sorunları var, üniversitelerimiz sorun yaşıyor. Bu zorlukların hepsinin aşılması için en güçlü şekilde KKTC’nin arkasında durma zaruretimiz var. Biz Kıbrıs’ı bir bütün olarak sahipleniyoruz. Dün TBMM’nin bütün dünyaya verdiği kuvvetli mesajı Kıbrıs’ta da iktidarıyla muhalefetiyle hep birlikte verilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün fikir ayrılıklarının değil KKTC’nin ve Türkiye’nin ortak menfaatleri için bir ve birlikte olmak zamanıdır, bunun için buradayız.

Biz Kıbrıs’ı bir bütün olarak sahipleniyoruz. Dün TBMM’nin bütün dünyaya verdiği kuvvetli mesajı Kıbrıs’ta da iktidarıyla muhalefetiyle hep birlikte verilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün fikir ayrılıklarının değil KKTC’nin ve Türkiye’nin ortak menfaatleri için bir ve birlikte olmak zamanıdır, bunun için buradayız.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti AB’ye tam üyelik başvurusunu İsmet Paşa zamanında yapıldı. Bu hedefin sonuna kadar arkasındayız.”

Özel davet etmişti: AK Parti ile KKTC ana muhalefeti beş yıl sonra görüştüÖzel davet etmişti: AK Parti ile KKTC ana muhalefeti beş yıl sonra görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.