Kuzey Kore’ye kaçan sicili kabarık ABD’li asker yargılanacak

Güney Kore'de tutuklanıp serbest bırakılmasının ardından Kuzey Kore'ye kaçan ABD'li asker Travis King askeri mahkemede yargılanacak. King Güney Kore'den ABD'ye iadesi sırasında Kuzey Kore'ye kaçmıştı.

Dünya 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Travis King

Yaklaşık bir yıl önce Kuzey Kore’ye kaçan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askeri Travis King’in avukatı askerin hakkındaki  firar suçlamasını ve diğer dört suçlamayı kabul edeceğini söyledi. King Temmuz 2023’te Güney ve Kuzey Kore arasındaki, oldukça sıkı şekilde korunan sınırı geçerek uzun süre sonra Kuzey Kore’de gözaltına alınan ilk ABD’li olmuştu. King ardından Kuzey Kore’den ABD’ye yargılanmak üzere ülkesine teslim edilmişti. 

King’in avukatı Franklin D. Rosenblatt, Associated Press’e King’in firar ve bir subaya saldırı dahil toplam beş askeri suçu kabul edeceğini söyledi. Anlaşma şartlarına göre bir çocuğun cinsel istismar görüntülerinin bulundurulması dahil diğer dokuz suçlama geri çekilecek. Rosenblatt, King’in eylemlerinin sorumluluğunu almak istediğini söyledi. King’e 20 Eylül’de Teksas’ta yapılacak duruşmada kendini savunma fırsatı da verilecek.

Travis King Kuzey Kore’ye nasıl gitmişti?

King’in Kuzey Kore’ye kaçışı saldırı suçlamasıyla yaklaşık iki ay hapis yattığı Güney Kore’de tahliye edilmesinden kısa süre sonra gerçekleşti. Serbest bırakılmasının ardından yargılanmak üzere ABD’ye dönmesi gerekiyordu. Güney Koreli askerler onu havaalanına götürdü. Gümrüğe kadar kendisine eşlik edildi, ancak uçağa binmek yerine Kore sınır köyü Panmunjom’da sivil bir tura katıldı. Daha sonra muhafızların sıralandığı ve genellikle turistlerle dolup taşan sınırı geçerek Kuzey Kore tarafından gözaltına alındı. Ancak yaklaşık iki ay sonra Pyongyang aniden onu sınır dışı edeceğini duyurdu. 28 Eylül’de Teksas’a geri gönderildi ve orada gözaltına alındı.

ABD ordusu Ekim ayında King’i Askeri Adalet Yasası’na uymadığı gerekçesiyle yargılayacak. Firarın yanı sıra diğer subaylara şiddet uygulamak, yasa dışı alkol bulundurmak, yalan beyanda bulunmak ve çocuklara yönelik cinsel istismar görüntüleri bulundurmak dahil bir dizi suçlamayla karşı karşıya kalan King’in sicili epey kabarık.

Peki Kuzey Kore ABD’lilere ne yapıyor?

Geçmişte Kuzey Kore’ye giren ABD askerleri kapitalist ideolojiden kaçan sığınmacılar olarak kabul edilmiş ve ülkede yaşamalarına izin verilmişti. Yasa dışı ülkeye girmekle suçlanan ABD vatandaşları gözaltında tutuluyor, bazıları serbest bırakılıp sınır dışı edilirken bazıları yargılanıp ağır işlerde çalışmaya mahkum ediliyor. Bununla birlikte Kuzey Kore böyle girişimlerde bulunan ABD’lileri şimdiye kadar çoğu zaman ABD’ye karşı müzakerelerde pazarlık kozu olarak kullanmaya çalıştı.

New York Times’da yer alan habere göre firar ya da iltica eden ABD askerleri bazen ülkenin propaganda filmlerinde yer alıyor ve hatta aile kurmalarına bile izin veriliyor. Seul’de yaşayan Kuzey Koreli bir sığınmacı NYT’ye prosedürü şöyle anlatıyor: “1970’lere kadar ABD askerleri Kuzey’e iltica ettiğinde Pyongyang’da karşılama mitingleri düzenlenir, yetkililer o askerlere çiçekler ve ev gibi hediyeler verir, askerler de ABD emperyalizmini kınardı.”

Kuzey Kore’ye en son 1982 yılında bir Amerikan askeri firar etmişti. Geçmişte bu ülkeye kaçan askerlerin hepsi beyazken King’in siyahi olması Güney’deki Kuzey Koreli sığınmacılar tarafından “Kuzey Kore son derece ırkçı bir ülke, siyahi bir askeri propagandasında nasıl kullanacağını hayal etmek zor” şeklinde yorumlanıyor.

Beş yıllık yalnızlığa son: Kuzey Kore kapılarını yeniden turistlere açıyorBeş yıllık yalnızlığa son: Kuzey Kore kapılarını yeniden turistlere açıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.