Elon Musk 258 milyar dolarlık kripto davasını kazandı

Teknoloji milyarderi Elon Musk, hakkında kripto para birimi Dogecoin'le ilgili manipülasyon yaptığı iddiasıyla açılan 258 milyar dolarlık davayı kazandı. Musk'ın avukatı 'Bugün Dogecoin için çok güzel bir gün' dedi.

Ekonomi 31 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Elon Musk sahibi olduğu X'te sürekli Dogecoin paylaşımları yaparak kripto paranın değerini yüzde 30 yükselterek manipülasyon yapmakla suçlanıyordu.

Tesla, X ve SpaceX CEO’su Elon Musk, hakkında açılan 258 milyar dolarlık kripto para davasını kazandı. Manhattan Federal Mahkemesi’nden perşembe günü yapılan açıklamada, Musk’ın davanın düşürülmesi için yaptığı başvurunun olumlu sonuçlandığı duyuruldu. Yargıç, 258 milyar dolarlık davanın düşürüldüğünü ve kararın temyize götürülemeyeceğini bildirdi.

Musk’a karşı yatırımcılar tarafından 2022’de açılan davada, milyarderin kripto para birimine dair manipülasyon yaptığı savunulmuştu. New York Güney Bölge Mahkemesi’ne sunulan şikayette, davacı Keith Johnson, Musk ve şirketleri Tesla ile SpaceX’i Dogecoin’in fiyatını yükseltmek için yasadışı bir şantaj girişiminin parçası olmakla suçlamıştı. Johnson şikayetinde, “Sanıklar yanlış ve aldatıcı bir şekilde Dogecoin’in hiçbir değeri olmadığı halde meşru bir yatırım olduğunu iddia ediyor” demişti. “Dogecoin Kripto Piramit Şeması” ile dolandırıldığını iddia eden Johnson, zararına karşılık 86 milyar dolar ve 172 milyar dolarlık tazminat talep etmişti.

Yatırımcılar ayrıca Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra Nisan 2023’te platformun logosunu Dogecoin’in köpek logosuyla değiştirdiğini, kripto paranın fiyatında yüzde 30’luk artışa yol açtığını, bunun ardından da 124 milyon dolarlık Dogecoin sattığını iddia etmişti.

Musk, Twitter’daki paylaşımlarında Dogecoin’i “geleceğin para birimi” diye tanıtmış, bu kripto parayla Tesla satın alınabileceğini ya da şirketi SpaceX’le Ay’a gidilebileceğini söylemişti.

Yargıç Alvin Hellerstein, Musk’ın bu paylaşımlarının “gerçeği yansıtmadığını ve abartılı olduğunu” belirtirken, herhangi bir makul girişimcinin bu tweetlerden yola çıkarak yatırım yapıp daha sonra dolandırıcılık davası açamayacağını belirtti.

Hellerstein, Musk’a yöneltilen içeriden bilgi ticareti yapma suçlamasınınsa “anlaşılması güç” olduğunu ifade etti. Yargıç, 258 milyar dolarlık davanın düşürüldüğünü ve kararın temyize götürülemeyeceğini bildirdi. Yatırımcıların avukatları açıklama yapmazken Musk’ın avukatı Alex Spiro “Bugün Dogecoin için çok güzel bir gün” dedi.

Fiyatta değişim olmadı

Yaşanan gelişmeler DOGE fiyatını henüz net bir şekilde etkilemedi. Fakat ileriki süreçlerde Musk’ın Tesla veya X’e DOGE’yi entegre etmesi paritede büyük fiyat değişimlerine yol açabileceği için DOGE yatırımcılarının özellikle Musk’tan gelebilecek hamlelere dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor.

Trump bakanlık teklif etti, Musk 'Dogecoin' ile yanıt verdi: Göreve hazırımTrump bakanlık teklif etti, Musk ‘Dogecoin’ ile yanıt verdi: Göreve hazırım

Musk'ın gecikmiş 1 Nisan şakası olabilir: Twitter logosunda kuş gitti, Dogecoin köpeği geldiMusk’ın gecikmiş 1 Nisan şakası olabilir: Twitter logosunda kuş gitti, Dogecoin köpeği geldi

Musk Twitter'ı salladı, Dogecoin uçuşa geçtiMusk Twitter’ı salladı, Dogecoin uçuşa geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.