Filmlerin neşesi pek yok! Gerilim ve hüzne teslim

11 filmlik vizyon haftasında misafirlerini şiddet sarmalına sokan 'Sakın Ses Çıkarma', kızına veda etmek zorunda kalan annenin hikayesini anlatan 'Ayrılış' öne çıkıyor. Ama asıl sürpriz 'Alacakaranlık' serisinin ilk üç filminin yeniden gösterilmesi.

13 Eylül 2024

BU MİSAFİRLİKTE TEMİZ YATAK YOK!

Sakın Ses Çıkarma / Speak No Evil

Danimarkalı yönetmen Christian Tafdrup imzasını taşıyan 2022 yapımı ‘Speak No Evil’ filminin James Watkins tarafından yeniden çevrimi ‘Sakın Ses Çıkarma’. Hikayemiz basit aslında, tatilde tanıştıkları bir çiftin hafta sonu bize gelin teklifini kabul eden bir ailenin yaşadıkları anlatılıyor. Kırsalda tekinsiz bir eve misafirliğe giden ailenin tahmin edileceği üzere o hafta sonu pek de iyi geçmiyor. Çünkü ev sahipleri özellikle erkek bir psikopat çıkıyor. Kendi ailesine yıllardan beri yaptığı zulmü bu sefer misafir aileye tatbik etmeye çalışıyor. Misafir aile de kaçmaya çalışıyor.

James McAvoy, Mackenzie Davis, Scoot McNairy gibi oyuncuların rol aldığı film de orijinali de hayatımızın göbeğinde olan şiddeti pek sorgulamayan ama farkında olmadan güzellemesini yapan yapımlar. Şahsen Haneke’nin ilk dönem filmlerinden sonra bu şiddet meselesinin eleştirel yaklaşımdan uzak ele alınmasını pek anlaşılır bulmuyorum. Ama gerilim filmlerinden hoşlananlar belki farklı düşünüyor olabilir…


AYRILIKTA SÖYLENMİŞ BİR YAZ TÜRKÜSÜ

Ayrılış / Tuesday

Hayatın ritmini esas alan filmler vardır. ‘Ayrılış’ bunlardan biri. Tuesday genç yaşta zorlu bir hastalığa yakalanır. Ölüm de kuş formunda ona görünmeye başlar. Tuesday, birlikte yaşadığı annesine veda edecektir ama annenin bu vedayı kabul etmesi çok zordur. Hayat, sevgi ve ölüm… Daina Oniunas-Pusic’in yönettiği filmde Julia Louis-Dreyfus, Lola Petticrew, Leah Harvey rol alıyor. ‘Ayrılış’ haftanın öne çıkan yapımlarından.


ALACAKANLIK EFSANESİ YİNE YENİDEN

Alacakaranlık serisi

Bir dönemin fenomeniydi ‘Alacakaranlık’ serisi. Bella Swan ile Edward Cullen aşkından beş filmlik bir seri çıkardı sinemacılar. Ama tabii ki esas işin kaynağı Amerikalı yazar Stephenie Meyer’ın aynı adlı roman serisiydi. 2012’de serinin sinema versiyonu tamamlandığında oyuncular Kristen Stewart ve Robert Pattinson beyazperdenin yeni yıldızları olmuştu. İşte bu serinin ilk üç filmi ‘Alacakaranlık’, ‘Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay’, ‘Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma’, bu hafta yeniden vizyonda. Haftaya da diğer iki film vizyona girecek. Bu efsaneyle büyüyenler artık yetişkin oldu. Yeni kuşaklar bakalım bu serine nasıl bakacak merak etmiyor da değilim.


KÖPEKLERİN MUHTEŞEM DÜNYASI!

Köpekler Firarda / Dogs at the Opera

Okullar açıldı, çocuklar için de hafta sonu sinema vakti. Peki vizyon menüsünde onlar için ne var? ‘Köpekler Firarda’. Çocuklar, yaz boyunca hayvan dostlarımıza karşı zalimce davranılmasıyla ilgili haberlere maruz kaldılar. İşte bunun yarattığı travmayı atlatmaları için sinemasal bir fırsat. Hikayemiz 1900’lerin başında geçiyor. Yanlışlıkla girdiği tiyatroda tanıştığı yeni arkadaşlarıyla bir serüvene atılan sokak köpeği Samson’un hikayesini anlatılıyor filmde. Vasiliy Rovenskiy imzalı film animasyon olarak iddialı değil ama içerik olarak çocukların seveceği türden bir yapım.


İHALE KOMEDİSİ

Koparan Kardeşler

İnan Ulaş Torun, Önder Açıkbaş’ı ‘Hep Yek’ serisinden hatırlarsınız. Bu serinin görünmeyen kahramanı ise yönetmen Bilal Kalyoncu. Üçlü bu sefer ‘Koparan Kardeşler’ filmiyle yeniden bir aradalar. Filme iki kardeşin kurdukları şirketle belediye ihalesine girmeleri sonrası yaşananlar konu ediniyor. İhale de kefen ihalesidir. Lakin burası Türkiye ihalelerin kime gideceği bellidir. Bizimkiler bu hamleleriyle birilerinin düzenini bozar. Sonra da başları belaya girer. ‘Hep Yek’ serisini sevenler bu filme de şans verebilir.


BUNLAR DA VAR

İzliyorlar


Giderayak


Into the Mortal World


Cin Daveti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.