‘Kıbrıs sorunu’ parkeye taştı: Ergin Ataman’dan sahada isyan

Başantrenörlüğünü Ergin Ataman'ın yaptığı Panathinaikos'un Güney Kıbrıs'ta İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv'e karşı oynadığı hazırlık maçına tribünde açılan pankart damga vurdu. Türk karşıtı pankartı gören Ataman bilerek kendisini oyundan attırdı.

Spor 17 Eylül 2024
Türk karşıtı pankarta büyük tepki gösteren Ergin Ataman kendisini oyundan attırdı.

Netflix’in Kıbrıs Barış Harekatı konulu Famagusta adlı dizisinin yayınlanmasının ardından bir kez daha gündeme gelen ‘Kıbrıs Sorunu’na ilişkin yeni bir gelişme de basketbol alanında oldu. A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman’ın çalıştırdığı EuroLeague’in son şampiyonu Panathinaikos’un sezon öncesi hazırlıkları kapsamında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde oynadığı Maccabi Tel Aviv maçına tribünde açılan Türk karşıtı pankart damga vurdu.

Ergin Ataman’ın yanı sıra milli basketbolculardan Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven’in de başarısı için ter döktüğü Atina temsilcisi Panathinaikos’un Güney Kıbrıs’ta oynadığı maça adada yaşayan Kıbrıs Rumu Panathinaikos taraftarları da büyük ilgi gösterdi. Karşılaşma oynanırken salonda bulunan bir grup taraftar “Yıllardır süren yasadışı işgali kimse unutmaz” yazılı bir pankart açtı.

“Yıllardır süren yasadışı işgali kimse unutmaz” yazılı pankartta Kıbrıs adasının kanlı illüstrasyonuna da yer verildi.

Kıbrıs haritasının kana bürünmüş bir siluetine de yer verilen pankart sonrası Panathinaikos’un başantenörü Ergin Ataman çileden çıktı. Pankarta tepki gösteren Ataman parkeye girip hakemin üstüne yürüyerek kendisini oyundan attırdı. Ataman’ın ihracından sonra pankartın tribünde yer almaya devam ettiği maçı Maccabi 88-75 kazandı.

Karşılaşmanın ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yayımlayan Ataman yaşananlara tepki gösterdi. Ataman’ın yazısında şu ifadeler yer aldı:

Ergin Ataman tepkisini Instagram hesabı üzerinden açıklama yaparak gösterdi.

“Ben Ergin Ataman, Panathinaikos kulübünün geçen sezon yaşadığı “efsanevi” başarılardaki başantrenörü olarak takımımın burada oynayacağı turnuvayı, “dostluk ve barışa” katkı yapacağını düşündüğüm için çok destekledim ve buraya çok güzel duygularla geldim.

İlk gün havaalanında çok güzel karşılandık. İnsanların gözündeki gerçek sevgi beni çok mutlu etti. Otelde düzenlediğimiz imza gününde yüzlerce basketbol severle bir araya geldim. Bu dostluk ve barış ortamı hepimiz için çok umut vericiydi.

Ama dün sporun ve dostluğun hakim olması gereken salonda, bir grup tarafından burada gördüğümüz misafirperverliğe yakıştıramadığım bir siyasi pankart açıldı. Ben de bu duruma dikkat çekmek için tepkimi en sert şekilde gösterdim.

Spor salonları siyasetin değil, dostluğun ve barışın yeridir. Bu pankartı açan insanların, ilk günden bu yana burada bana ve takımıma sevgi gösteren binlerce insanın duygularını etkilemeyeceğini biliyorum. Bizim onlarla aramızda her zaman çok özel bir sevgi olacak.

Yine aynı şekilde yaşanan ne olursa olsun, buradaki gerçek basketbol severlere olan sevgim her zaman aynı kalacak. Çünkü bizi onlarla bir araya getiren en güçlü şey basketbol sevgimiz.

İnanıyorum ki kazanan hep spor ve dostluk olacak…”

Ataman karşılaşma öncesi Güney Kıbrıs’ta konakladıkları otelde Rum taraftarlarla buluşmuştu.

‘Taraftar grubu özür diledi, yönetim çok kızgın’

Yaşananlar sonrası Haber Global’e açıklamalarda bulunan Ataman “Tamamen yönetimin bilgisi dışında gelişen ve sadece bir grup taraftar tarafından açılan bir pankart. Yönetim çok kızgın keza Panathinaikos, Avrupa’nın en büyük basketbol kulübü ve her türlü siyasi pankartın, spora siyaset karıştırılmasının karşısında olmuştur. Kulübün antrenörlüğünü Türk Milli takım koçuna emanet eden ve bu sezonda kadrosuna iki milli oyuncumuzu katan ve Türk halkı ile ilişkileri çok iyi olan bir kulüp.

Panathinaikos’un Atina’daki en büyük taraftar grubu Gate 13 de telefonla arayarak bizzat özürlerini iletti ve bu pankartın sadece bir grup Kıbrıs Rumları tarafından kendilerinden habersiz açıldığını iletti. Zaten tüm hafta boyunca salonda ve şehirde halkın bana gösterdiği ilgi ve sevgi müthişti, bu da Yunanistan’da basına fazlasıyla yansıdı. Hepimiz biliyoruz ki dünyanın her yerinde bu tip gruplar ortaya çıkabiliyor. Onun için konu bir Türk -Yunan konusu değil. İlişkiler gayet iyi” dedi.

Ergin Ataman’ın sert tepki gösterdiği olaylara ilişkin ne Panathinaikos’un resmi kanallarından ne de kulüp başkanı Dimitris Giannokopoulos’tan konuya ilişkin açıklama geldi.

Ataman ve İsrail arasında da politik temelli bir kriz yaşanmıştı

Panathinaikos’un başına geçtiği ilk sezonu EuroLeague şampiyonu olarak tamamlayan Ergin Ataman kupaya giden yolda play-off aşamasında karşılaştığı Maccabi Tel Aviv’e karşı da politik bir krizin merkezinde yer almıştı. Çok sert demeçlere sahne olan ve beşinci maça uzayan seride Ergin Ataman, İsrail temsilcisinin teknik heyeti tarafından tehdit edildiğini öne sürmüştü. “İsrail’de göreceksin, Siyonistlerin sana ne yapacağını göreceksin” söylemine maruz kaldığını iddia eden Ataman’ın yanıtı “Ben Ergin Ataman’ım. Panathinaikos ve Türkiye Milli Takımı’nın koçuyum. Türk vatandaşıyım. Bana hiçbir şey yapamazsınız!” şeklinde olmuştu.

Avrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin AtamanAvrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin Ataman

Ergin Ataman Atina'da kral gibi karşılandıErgin Ataman Atina’da kral gibi karşılandı

Yunanistan kralı Ergin Ataman!Yunanistan kralı Ergin Ataman!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.