Apple ve Amazon’un yıllık cirosu Türkiye’nin milli gelirini aştı
E-ticaret devi Amazon’un CEO’su Andy Jess tüm çalışanlarına gönderdiği e-mailde yeni uygulamanın yılbaşında devreye gireceğini belirtti. Çalışanlar bugünkü uygulamada haftada üç gün işyerine gidiyorlar.
Amazon çalışanlarından Ocak ayından itibaren haftada beş gün ofise dönmelerini isteyerek Büyük Teknoloji şirketlerinden pandemi sonrası hafta boyunca ofiste olmayı zorunlu kılan ilk şirket oldu. Şirketin CEO’su Andy Jassy pazartesi sabahı çalışanlara gönderdiği bir mesajla 2 Ocak’tan itibaren yeni politikaya uymalarının bekleneceğini duyurdu. Değişiklikten önce Amazon çalışanlarının haftada üç gün ofiste olması gerekiyordu.
Jassy’nin personele gönderdiği mesajda son beş yıla bakıldığında ofiste birlikte olmanın avantajlarının önemli olduğuna inanmaya devam ettiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
“Ekip arkadaşlarımızın kültürümüzü öğrenmesinin, modellemesinin, uygulamasının ve güçlendirmesinin daha kolay olduğunu, işbirliği ve beyin fırtınası yapmanın, icat çıkarmanın daha basit ve etkili olduğunu gördük. Öğretme ve birbirinden öğrenmenin daha sorunsuz olduğunu ve ekiplerin birbirlerine daha iyi bağlanma eğiliminde olduğunu gözlemledik.”
Amazon’daki haber daha fazla şirketin uzaktan çalışma konusunda geri adım atmaya başladığı ve ofise dönüş politikalarının uygulanmasını artırmaya başlamasıyla birlikte geldi. Amazon ofiste tam bir hafta geçirmeyi zorunlu kılan ilk büyük teknoloji şirketi olsa da diğer teknoloji şirketleri de son birkaç yıldır politikalarını yavaş yavaş değiştiriyor ve bazı katı tutumlar sergiliyor. SAP, AT&T ve Dell daha esnek politikaları uygulayanlar arasında bulunuyor. Kimi şirketlerin baskıcı tavırları bazı çalışanlar tarafından tepki ve tehditle karşılanırken, yeni politikalar nedeniyle istifa edenler de oldu.
Teknoloji devleri, salgının en yoğun olduğu dönemde uzaktan çalışmanın başarılı yollarını bulduklarını belirterek esnek çalışma politikalarını açıkça benimseyen ilk şirketler arasında olmuşlardı. Ancak o şirketlerin bazıları dört yıldan uzun bir süre sonra, çalışanlarının çoğunu en azından yarı zamanlı olarak ofise geri getirdi. Pandeminin döneminin on binlerce kişinin uzaktan çalışmasını sağlayarak yıldızı olan Zoom bile çalışanlarını yarı zamanlı olarak ofise geri çağırdı. Uzaktan çalışma politikalarından vazgeçen teknoloji sektörü dışındaki devler arasında Disney, Goldman Sachs ve Bank of America da yer alıyor.
Jassy’nin mesajına göre Amazon’un yeni çalışma düzeni pandemi öncesindeki gibi olacak. Çalışanlar, örneğin çocukları hastaysa, acil bir durumları varsa veya izole bir ortamda çalışmaları gerekiyorsa yeni kuralın istisnası olacaklar. Ancak, amirleri tarafından onaylanmış bir uzaktan çalışma istisnasına sahip olmadıkları sürece artık bir neden olmadan haftada iki gün evden çalışamayacaklar.
Şirket bu kuralı nasıl uygulayacağı konusunda yorum yapmadı. Jassy bazı çalışanların “kişisel yaşamlarını haftada beş gün sürekli olarak ofise dönmenin bazı ayarlamalar gerektireceği şekilde ayarlamış olabileceklerini” kabul etmekle birlikte 2 Ocak’a kadar herkesin bu kurala uymasını bekliyor. Jassy ayrıca bürokrasiyi azaltmak ve ekiplerin daha hızlı hareket etmesini sağlamak için bazı yönetim kademelerinin kaldırmayı planladığını söyledi.
Uzaktan çalışma üzerine incemeler yapan Harvard Business School profesörü Prithwiraj Choudhury Amazon’unki gibi hamlelerin olumsuz sonuçları olduğunu söyledi. Choudhury araştırmaların şirketlerin esnek çalışma politikalarından vazgeçmeleri durumunda genellikle en iyi performans gösterenleri, farklı çalışanları ve eleman adaylarını kaybettiklerini gösterdiğini söyledi. Bunun şirketlerin işten çıkarma yapmadan çalışan sayısını azaltmalarının da yolu olduğunu belirten Choudhury “Bu, zamanda geriye doğru atılmış bir adım gibi görünüyor. Bu gerici bir liderlik” dedi.