‘Emeklilerin hesabı incelemeye alındı’ söylentisi yalanlandı

"Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı ve son beş yıllık işlemler geriye dönük olarak kontrol ediliyor" şeklindeki haberlere Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yalanlama geldi.

Ekonomi 19 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Bazı basın organlarında çıkan haberlerde emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldığı ve incelemenin son beş yılla ilgili olduğu iddia edilmişti. İddiaların özellikle yaşlı ve sabit gelirli vatandaşlar arasında büyük paniğe yol açması uzun sürmedi. Ancak kısa süre sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) bunun gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın böyle bir uygulaması olmadığı vurgulandı. Emeklilerin banka hesaplarının üçüncü şahıslar ya da şirketler tarafından ‘kötüye kullanıldığına dair bir bulguya da rastlanmadığı’ belirtildi. Bu tür iddiaların hiçbir resmi dayanağı olmadığı, emeklilerin bu tür yanlış bilgilere itibar etmemesi gerektiği söylendi.

‘Banka hesaplarında inceleme yok’

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi asılsız haberlerin önüne geçmek için yaptığı açıklamada emeklilerin rahat olmalarını, herhangi bir resmi inceleme ya da soruşturma olmadığını belirtti.

Açıklamada sosyal medya ve çeşitli internet sitelerinde hızla yayılan yanıltıcı bilgilerin dikkatle takip edilmesi gerektiği uyarısı yapıldı. Halkın bu tür söylentilere karşı duyarlı olması ve yalnızca resmi kurumların açıklamalarına güvenmesi gerektiği hatırlatıldı. Açıklamada özellikle ‘ekonomik açıdan hassas grupları hedef alan bu tür haberlerin toplumsal huzursuzluk yaratma amacını taşıdığı’ savunuldu.

Emeklilerin yoksulluğu derinleşiyor ama müjde beklentisi yokEmeklilerin yoksulluğu derinleşiyor ama müjde beklentisi yok

'Türk ordusu Irak'ın Duhok kentinde sivillere saldırdı' iddiasına yalanlama geldi‘Türk ordusu Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdı’ iddiasına yalanlama geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.