Londra’nın sembol sanat merkezi 200 milyon dolar bulunmazsa çökecek

Londra'nın 73 yıllık sanat merkezi Southbank Centre çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi boyunca efsane müzisyenleri ağırlayan merkezin kapsamlı onarıma ihtiyaç duyduğu açıklandı. Bunun için gerekli bütçeyse 200 milyon dolar.

Kültür Sanat 20 Eylül 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Nina Simone, Tracy Emin, Anish Kapoor ve Michelle Obama… Bunun gibi daha pek çok ismi ağırlayan Londra’daki Southbank Centre şimdilerde büyük tehlike altında. 73 yıl önce açılan tarihi sanat merkezi çökme tehlikesi yaşıyor. Londra’nın simge yapısını bu hazin sondan kurtarmak için gerekli bütçe tam 200 milyon dolar. Cnbc-e’nin haberine göre kurumun güçlendirme çalışmaları için böyle bir bütçesi yok. Merkezin finansmanının önemli kısmı kamu bağışlardan oluşuyor.

Hükümet yardım taleplerine sessiz kaldı

Southbank Centre’ın CEO’su Elaine Bedell geçen mart ayında hükümetten acil onarımlar için 37 milyon dolarlık kaynak talep etti. Ancak aradan geçen altı ayda merkez beklediği yanıtı henüz alabilmiş değil. Sanat yönetmeni Mark Ball, Southbank Centre’ın yenilenmesinin onarımdan fazlası olduğunu vurguladı. Ball “Kültürel altyapının ellerimizde harabe hale gelmesine izin veremeyiz” dedi.

2026’da 75. yılını kutlamaya hazırlanan Southbank Centre büyük ressamların retrospektif sergilerine ve bir klasik müzik festivaline de ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu girişimlerle merkezin ekonomik olarak rahatlatılması hedefleniyor. Son dönemde BAFTA Ödül Töreni’nin de gerçekleştiği merkez şu ana kadar bu ekonomik rahatlamayı başarabilmiş değil. Bugüne kadar çok sayıda sanatçıyı ağırlayan merkezin en büyük umudu onarım için yapılacak toplu bağışlar.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.