Halk tedirgin, Nasrallah yorgun, İsrail atakta: Beyrut ateş altında

Lübnan'daki saldırıların yankıları devam ediyor. Nasrallah'ın "intikam yeminleri" ettiği konuşmanın ardından Lübnanlılar yaşadıkları korkuyu The Guardian'a anlattılar. İsrail de dünden bu yana Lübnan'a saldırmaya devam ediyor. Hedefte Beyrut var.

Dünya 20 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Gözler neredeyse üç, dört gündür Lübnan’da. Geçtiğimiz salı ve çarşamba günleri yaşanan kitle suikastı hem dünya üzerinde görülmemiş bir saldırı biçimi olmasıyla hem de dengeleri değiştirmesi muhtemel bir adım olması sebebiyle dikkatleri çekmişti. Bu saldırıların yankıları sürerken İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’u hedef almaya başladı. Savaşın başından bu yana en alçak irtifadan uçak savaş uçakları tedirginliği artırıyor. 5 çocuk öldü.

Salı günü Hizbullah üyelerini hedef alan saldırılarda çağrı cihazları bir bir patlamıştı. Yaklaşık 4 bin cihazın eş zamanlı patlaması gözleri tabii ki de İsrail’e çevirmişti. Salı günü yaşanan olayda hayatını kaybedenlerin cenaze törenleri de aynı şekilde kana bulandı. Çarşamba günü de telsizler hedef alındı. Bu sefer can kaybı salıya oranla daha fazlaydı iki gün üst üste yaşanan bu saldırılar, tüm Lübnan’da endişe ve paniğe sebep oldu. Sağlık Bakanlığı’na göre patlamalarda toplamda 42 kişi öldü, yaklaşık 3 bin 500 kişi de yaralandı.

Bu gelişmelerin üzerine Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah ilk açıklamasını dün akşam saatlerinde yaptı. Nasrallah, “ne olursa olsun” mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etse de halk epey yorun ve tükenmiş durumda. The Guardian’dan William Christou Beyrıt’tan gözlemlerini anlattığı yazısında bu endişenin büyüklüğünü de gözler önüne seriyor. Christou’ya konuşan Lübnanlılar, dünyadan izole edildiklerini söyleyerek, “yorgunuz ve korkuyoruz” dediler.

Beyrut hedefte

İsrail ise iletişim cihazlarının eş zamanlı patlatılmasının ardından bilindik savaş methodlarına döndü. Ve bu kez Lübnan’ın güneyini değil, başkent Beyrut’u hedef aldı. İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 5 çocuğun öldüğü bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, İsrail ordusu Beyrut’un güneyine F-35 tipi savaş uçağıyla hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 çocuğun öldüğü belirtildi.

İsrail ordusu Lübnan’ın başkenti Beyrut’a bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Beyrut’a “bir nokta” saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi. İsrail ordusu iç cephe komutanlığının, vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarısında herhangi bir değişiklik olmadığı kaydedildi. Beyrut’taki AA muhabiri, kentteki Camus Caddesi’nde bir yere hava saldırısı düzenlendiğini aktardı. Saldırının düzenlendiği yerden yoğun dumanlar yükseldiği görülürken, Lübnan sağlık ekipleri ve ambulanslar bölgeye sevk edildi. Sosyal medyada da Hizbullah’ın etkin olduğu Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi’nden dumanların yükseldiği görüntüler paylaşıldı

İsrail ile Lübnan’ın güney sınırında çatışan Hizbullah, 2 mensubunun daha öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmalar ve karşılıklı saldırılarda yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarının sayısı 480’e çıktı.

Perşembe günkü cenaze korkuyu yansıttı

Normalde Hizbullah’ın cenaze merasimleri 90 dakika kadar sürer. Ancak perşembe günü yapılan cenazelerde göze çarpan bir farklılık vardı. Korku ve endişenin hakim olduğu törenler başladığı gibi bitti. Bunun nedeni de çarşamba günkü cenaze törenlerinde patlayan telsizlerin yarattığı güvensizlikti. Christou’ya göre bu sebeple tören neredeyse 10 dakika kadar sürdü, sürmedi. Ardından kalabalık dağıldı. Temkinliydiler çünkü, çarşamba günkü cenazelerde çok daha fazla kayıp vermişlerdi.

25 yaşındaki Saeed verdiği demeçte, “Arkadaşımın babası patlamalarda gözlerini kaybetti. Hiç böyle bir saldırı görmemiştik, herkes şok oldu,” dedi. Bir gün önce Beyrut’ta bir cenaze töreninde meydana gelen patlamadan sadece birkaç metre uzaktaydı ve şansı yaver gittiği için kurtuldu.

‘İzole olduk’

İki günlük film senaryolarını aratmayan saldırıların ardından bu kez de İsrail, Lübnan’ı havadan füze yağmuruna tuttu. Beyrut’tan yaklaşık 116 kilometre uzaklıkta, Lübnan-İsrail sınırında bir Hıristiyan kasabası olan Rmeish, İsrail hava saldırılarının sesleriyle deprem etkisi yarattığı yerlerden biriydi. Rmeish, Lübnan’da en sık vurulan Aita al-Shaab ve Yaroun kasabaları arasında yer alıyor ancak İsrail ateşinin şu zamana kadar hedefi olmadı.

Güney Lübnan’daki Hıristiyan köylerinin ise bir başka dertleri var. Hem Hizbullah hem de İsrail arasında dengeli bir ilişki kurmak. Cemaat lideri Peder Amil, Hizbullah ile ilişkiyi sürdürmek ve Hıristiyan köylerinin İsrail’in hedefi olmaması için bir denge sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Peder, “Etrafımızda her açıdan bombardıman var, çok şiddetliydiler. Şu ana kadar [Rmeish] iyi durumda ama ne olacağını bilmiyoruz. İzole edilmiş durumdayız, yorgunuz ve korkuyoruz,” dedi.

Nasrallah da yorgun görünüyordu

Perşembe günü yapılan cenaze töreninden yaklaşık bir saat sonra Hasan Nasrallah beklenen açıklamasını yapıyordu. Nasrallah güvenlik gereği canlı bir açıklama yapmayı tercih etmemişti. Önceden kaydedilen görüntülere hazırlık yapılmış olsa da Hizbullah liderinin de yorgun olduğu her halinden belli oluyordu. Nasrallah Perşembe günü yaptığı konuşmada “Lübnan’daki direniş tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyük bir darbeye maruz kaldığımıza şüphe yok” dedi. Ancak saldırının “onları yıkamayacağı” konusunda ısrar etti ve Gazze’de ateşkes sağlanana kadar savaşmaya devam etme sözü verdi.

Nasrallah’ın konuşmasının yayınlandığı sıralarda Beyrut semalarında yüksek bir ses koptu. İsrail uçakları ilerleyen saatlerde yapacakları saldırıların “haberini” veriyor gibiydi. O gün uçaklar, Hizbullah ile İsrail arasında çatışmaların başladığı 8 Ekim’den bu yana kent üzerinde en düşük irtifada uçuşlarını gerçekleştirdi.

Jet seslerinin yükseldiği an, Nasrallah’ın şu cümleleri kurduğu ana denk gelmişti: “Hesaplaşacağız.”

Bununla birlikte Hizbullah destekçileri The Guardian’a verdikleri demeçte, Nasrallah’a güvendiklerini ve olabilecek her şeye hazır olduklarını söylediler: “Yönetim akıllıdır ve misillemenin ne olacağına onlar karar verecektir. Bunun şimdi olması gerekmiyor. ”

Nasrallah intikam yemini etti: Hesap etmedikleri yerden vuracağızNasrallah intikam yemini etti: Hesap etmedikleri yerden vuracağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.