Antalya’da Fenerbahçe’nin tadı Tadic’le geldi

Galatasaray yenilgisinin sonra efsanesi Alex de Souza'nın çalıştırdığı Antalyaspor'a konuk olan Fenerbahçe Tadic ve Kelven'in kendi kalesine attığı gollerle maçı 2-0 kazandı. İlk kez forma giyen Kostic ikinci golün yaratıcısı oldu.

Spor 29 Eylül 2024
Fenerbahçe, Antalya deplasmanından üç puanla çıktı.

Hafta içi Union Saint Gilloise karşısında 2-1 kazanarak derbinin yaralarını bir nebze saran Fenerbahçe, zirve yarışında kritik Antalyaspor deplasmanına çıktı. Eski efsane futbolcusu Alex de Souza’nın yönettiği Antalya ekibine karşı oynayan Kanarya, Kasımpaşa ile 3-3 berabere kalan Galatasaray’ın puan kaybettiği haftada hata yapmak istemiyordu. Jose Mourinho maça Fred’i yedek kulübesinde tutarak başladı. Orta sahada Amrabat, İsmail, Szymanski üçlüsü vardı. Dzeko, Tadic, Maximin üçlüsü 11’e dönmüştü.

Maç hareketli başladı. Antalyaspor kalecisi Piric, takım arkadaşıyla çarpıştı. Boşta kalan topa Szymanski dokunsa da Veysel son anda topu çizgiden çıkardı. 12. dakikada Kaluzinski’nin ceza alanı dışı sol çaprazdan sert şutunda yan direkten dönen topu kaleci Livakovic kontrolü altına aldı. Djiku 32. dakikada sarı kart gördü. 41. dakikada Saint-Maximin’in ceza sahası sol çaprazdan şutunda, kaleci Piric gole izin vermedi. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı.

İkinci yarı başında Alexander Djiku yerine Filip Kostic oyuna dahil oldu. Fred de İsmail Yüksek yerine oyuna girdi. 57. dakikada Amrabat savunma arkasına yolladı. Tadic müsait pozisyonda pas vermeyi tercih edince araya Güray girdi ve topu kornere gönderdi. 63. dakikada Fenerbahçe baskı kurdu. Üst üste pozisyonların ardından Fred ara pas attı Tadic topla buluştu, bu kez kaleyi düşündü karşı karşıya pozisyonda düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara yolladı.

69. dakikada Allan Saint Maximin kenara geldi, Rodrigo Becao oyuna girdi. Kostic kanada giderken Oosterwolde tekrar beke kaydı. 75. dakikada van de Strek’in kafa vuruşu az farkla dışarı gitti. 78’de Jose Mourinho enteresan bir protestoda bulundu. Portekizli teknik ekibin bilgisayarı üzerinden bir pozisyonu dondurdu ve yayıncı kuruluşun kamerasının önüne koydu. Bu hareket dolayısıyla sarı kart gördü.

79’da Dzeko çıktı, En Nesyri girdi. 81. dakikada Kostic ortaladı, En Nesyri topa vuramadı, Thalisson’a çarpan top Antalya ağlarına gitti durum 2-0 oldu. Maçın sonuna yedi dakika ilave edildi. Fenerbahçe maçı 2-0 kazandı. Kanarya 16 puana geldi, lider Galatasaray’la farkı üçe indirdi.

Rakamlarla Fenerbahçe galibiyeti

Opta verilerine göre Antalyaspor ile oynadığı son beş Süper Lig maçını kazanan Fenerbahçe, bu rekabette Eylül 2006’dan (6G) bu yana ilk kez üst üste 5+ galibiyet aldı. Jose Mourinho (5G 1B 1M), Zico’dan (2006/07) bu yana Fenerbahçe’nin başında çıktığı ilk yedi Süper Lig maçında beş galibiyete ulaşan ilk yabancı teknik direktör oldu. Geçen sezondan bu yana deplasmanda oynadığı 23 Süper Lig maçının hiçbirini kaybetmeyen Fenerbahçe (19G 4B), dış sahada en fazla galibiyet alan (19) ve gole kapama yapan (15) takım konumunda. Fenerbahçe, bu sezon topa rakibinden daha az sahip olduğu üç Süper Lig maçını da gol yemeden kazandı.

‘Dzeko’nun golü temizdi’

Edin Dzeko 78. dakikada topu ağlara gönderdi ancak gol ofsayt gerekçesiyle değer kazanmadı. Pozisyon için VAR incelemesi kısa sürdüğü için de Mourinho bilgisayarı kamera önüne koyarak duruma tepki gösterdi. Portekizli tepkisinin nedenini “Ofsayt yoktu bu yüzden kamera önüne pozisyonu koydum. Bizim açımızdan temiz bir goldü” diye açıkladı. Fenerbahçe teknik direktörü sözlerinin devamında; “Szymanski öyle bir oyuncu ki, katkı sağlamıyor gibi göründüğünde bile sıkı çalışıyor. Çok önemli bir oyuncu. 90 dakika baskıya katkıda bulunuyor. Derin koşular atıyor.  Bizim için her zaman önemli bir oyuncu” ifadelerini kullandı.

Mourinho “Çalışmamız gereken çok şey var. Sabit bir mentaliteye oturmamız lazım. Bugün zor bir maç oynadık. Alex takımını çok iyi organize etmiş. Bizi savunma şekillerine çok iyi çalışmışlar. VAR için kolay bir maçtı. Bir çok kararı 5 saniyede verebildiler” açıklamasında bulundu. Mourinho değerlendirmelerine “İngiltere’deki insanlar bu maçı izlediyse garip gelmiştir. Gol çizgisi teknolojisi neden yoktu diye şaşırmışlardır. Burada ilk dakikada oldu. Er ya da geç Türk futbolunda buna ihtiyaç var. Mümkün olduğu kadar çabuk gelmeli ki Türk futbolu 1 adım daha yukarı çıksın. Avrupa’da neredeyse her ülkede olan bir teknoloji” diye devam etti. Portekizli son olarak Serhat Akın’a yapılan saldırıyla alakalı gelen soruya “Serhat Akın’a yapılan saldırı hakkında bilgim yok. Umarım kendisi iyidir. Demek ki atışı yapan iyi değilmiş. Haberleri takip edemedim. Haberleri takip etmem gerekiyor ama gülünecek bir şey değil bu” diye yanıt verdi.

Dusan Tadic “Bana göre ilk 10 dakikaya iyi başladık. Yarattığımız şanslar da vardı, değerlendiremedik. Sonrasında oyunumuz olumsuz anlamda değişti. Acele ettiğimiz anlar oldu. Tuhaf aksiyonlar içerisine girmeye başladık. İkinci yarıda bir gol bulduk, attığımız gol oyunu açmak için çok önemliydi. İkinci golü attık, üçüncü golü de atabilirdik. Şanslarımız da vardı. Antalyaspor iyi bir takım, iyi bir hocaları var. Alex de Souza, efsanemiz. Onu da burada görmek gerçekten hoştu. Çok önemli bir galibiyet elde ettik” dedi.

Fenerbahçe tarafı hakem yönetimine tepki gösterirken Yüksek Divan Kurulu Başkanı Şekip Mosturoğlu “Hata ile izahı mümkün olmayan hakem kararları nedense hep bizim maçlarımıza tesadüf ediyor. Hata ve tesadüf hep aynı takıma denk geliyorsa artık bunun bir izahı olamaz. Kimse de bu saatten sonra bize izah etmeye çalışmasın. Aklımızla alay ettirmeyiz” diye tweet attı.

Acun Ilıcalı: Garip şeyler oluyor

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı yaptığı açıklamada “Türkiye’de garip şeyler oluyor. Taraftarlarımız şunu bilsin. Aynı filmin oynanmasına izin vermeyeceğiz. Sıcağı sıcağına tam pozisyonları değerlendirmeden açıklama yapmak istiyoruz. Bildiğimiz her şeyi bir araya getirip öyle konuşacağız. 1-2 gün içinde yapacağız. Federasyonumuza güveniyoruz. Niyeti gayet iyi. Ancak olan gariplikleri onlarla paylaşacağız. Videoları onlara ileteceğiz. Bugün olanları herkes gördü zaten. Net penaltı pozisyonu. İncelenmemesi. Bizim VAR’ların kısa sürmesi. Başka VAR’ların uzun incelenmesi. Garip” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.