Türkiye onu tartışıyor: Atakan Karazor’un cinsel saldırı davası ne durumda?

13 Ekim'de 29 yaşına girecek Stuttgart kaptanı Atakan Karazor ilk defa Türkiye A Milli Takımı'na çağrıldı. Oyuncu hakkında İspanya'da cinsel saldırı soruşturma sürüyor. 2022'deki olayla ilgili İspanya'daki son durumu 10Haber araştırdı.

Spor 9 Ekim 2024
Atakan Karazor Stuttgart'ta kaptanlığa yükseldi ve Türkiye Milli Takımı'na çağrıldı.

Stuttgart’ın 13 Ekim 1996 Almanya Essen doğumlu Türk oyuncusu Atakan Karazor’un hayatı 2022 yazında değişti. Kiel takımından 800 bin euro bonservis bedeliyle Stuttgart’a 2019 yazında transfer olan futbolcu tatilini İspanya’nın turistik Ibiza Adası’nda geçiriyordu. 12 Haziran 2022’de arkadaşıyla beraber 18 yaşında bir İspanyol kadına tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı. Altı hafta tutuklu kaldıktan sonra 50 bin euro kefaletle serbest kaldı.

Masumiyet karinesi gereği Stuttgart takımı ona kucak açtı. Orta saha oyuncusu serbest kaldıktan sonra bir haftalık antrenmanla 7 Ağustos 2022’de oynanan ve 1-1 berabere biten Leipzig karşılaşmasında sahaya çıktı. O dönemden sonra hep forma giydi. Uzun süreden sonra bu sezon ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne katılan Stuttgart’ta kaptanlığa kadar yükseldi. Türkiye Futbol Federasyonu da Atakan Karazor’u ilk kez Karadağ ve İzlanda ile oynanacak maçların kadrosuna davet etti. Ama bu davet özellikle sosyal medyada cinsel saldırı soruşturması nedeniyle büyük tepki gördü.

Ceyhun Kazancı: Atakan Karazor'un masum olduğuna inanıyoruzCeyhun Kazancı: Atakan Karazor’un masum olduğuna inanıyoruz

İspanya’daki soruşturma ne durumda?

Sportif başarılarıyla Türkiye A Milli Takımı’na seçilen futbolcu hakkında İspanya’da açılan soruşturma hâlâ sürüyor. Ancak suçun niteliği değişti. Atakan Karazor tecavüzle değil cinsel saldırıya teşebbüsle suçlanıyor. 28 yaşındaki oyuncunun hakkında dava açılıp açılmayacağı hâlâ belirsiz. Atakan Karazor hüküm giyebilir ya da yargılamaya gerek görülmeyerek hakkında dava açılmayabilir. Olay mahkeme dışı bir anlaşmayla da kapanabilir. Şu an her şey büyük bir belirsizlik içinde. Bunun da nedeni İspanyol adalet sisteminin yavaşlığı. Çünkü İspanyol adaleti davalara yetişemiyor. Bu da suçlamaların gündeme gelmesinin veya davaların düşürülmesinin bazen yıllar alabileceği anlamına geliyor.

Alman zvw gazetesinde 7 Ağustos 2024’te Simeon Kramer imzasıyla yayınlanan yazıda futbolcunun hukuki durumu mercek altına alındı. Haberde Karlsruhe merkezli tanınmış hukuk firmasında çalışan avukat Kristin Fieberg’in görüşlerine yer verildi. Uzmanlık alanı Alman ve İspanyol ceza hukuku olan avukat soruşturmayla ilgili şu bilgileri verdi: “İspanya her geçen gün bu tip davalarda daha kötüye gidiyor. Normalde İspanya’daki yasa soruşturmaların on iki ay içinde bitmesini öngörüyor. Ancak bu tip davalarda dört yıllık soruşturma süreci artık alışılmış bir süre olarak karşımızda. Atakan Karazor davasındaki belirsizlik uzun bir süre devam edebilir. Altı yıl sonra bile bir iddianame gelebilir, bunun bir sınırı yok. Bunu sıradan insanların anlaması zor. Ancak bir ceza savunma avukatı olarak soruşturmaların bu kadar uzun sürmesi benim için şaşırtıcı değil.”

Avukat Kristin Fieberg İspanyol ceza hukuku konusunda uzman.

Süre masumiyet veya suçluluk belirtisi değil

Kristin Fieberg’e göre futbolcunun serbest kalması süre açısından işleri daha da uzatıyor. Avukat “Tutuklu değilseniz yargılamanın önceliği yok. Olası bir failin tutuklu bulunduğu davalar önce ele alınır. Atakan Karazor açısından kötü olan tam da bu. Belirsizlikle yaşamak zorundasınız. Soruşturmanın uzun ya da kısa olmasından hiçbir sonuç çıkarılamaz. Karazor davasının iki yıldan uzun süredir suçlama olmaksızın soruşturulması, suçu işlediğine dair bir gösterge değil. Ayrıca bu, kişinin masum olduğu anlamına de gelmez” dedi.

Atakan Karazor hapse girmeyecek

İspanya’da cinsel saldırının cezası birle dört yıl arasında değişiyor. Avukat Fieberg soruşturmanın seyrine göre futbolcunun maksimum cezayı almasını pek mümkün görmüyor: “Atakan Karazor çok yüksek ihtimalle hapse girmek zorunda kalmayacak. İspanyol mahkemesi zaman açısından geciktiği için futbolcu için ceza çıksa bile hafifletici koşullar oluşacak. Bu nedenle ceza yarıya indirilebilir. Yani oyuncu suçlu bulunursa, hapis cezası çok büyük ihtimalle ertelenecek.”

Peki savcılıkla Atakan Karazor arasında bir anlaşma olması mümkün mü? Fieberg soruyu şöyle yanıtladı: “Karazor’un avukatı ve savcı arasında anlaşma olacağını düşünmüyorum. Kamu yararı nedeniyle savcı sonuna kadar gidecektir. Davada anlaşma olsa gerek futbolcu gerekse Stuttgart spekülasyonları bitirmek için bunu duyururdu.”

Burada şu notu düşmek gerekiyor. Her olayın koşulları davayı başka şekillendiriyor. Avukat Fieberg’in verdiği bilgiler genel hukuku temel alıyor. Ibiza’da soruşturmayı sürdüren savcılık ve futbolcunun avukatları açıklama yapmayı reddetti. Uzun lafın kısası futbolcu hakkında iddianame hazırlanıp hazırlanmayacağı belirsiz. Atakan Karazor’un kartvizitinde Türkiye A Milli Takımı oyuncusu diye ancak savcılık işini bitirdiğinde yazacak.

A Milli Takım aday kadrosu açıklandı: Atakan Karazor için ilkA Milli Takım aday kadrosu açıklandı: Atakan Karazor için ilk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.