Yıllarca çöplüktü: Yedikule Gazhanesi de sanat merkezi olmak için gün sayıyor

Yedikule surlarının hemen yanında yer alan ve bir zamanlar İstanbul sokaklarını aydınlatan tarihi enerji merkezi şimdi dönüşüm sürecinde. Yedikule Gazhanesi olarak bilinen bu bölg İBB Miras tarafından restore ediliyor.

Kültür Sanat 16 Ekim 2024

Bir zamanlar İstanbul’un başladığı ya da bittiği noktadaki Yedikule Surlarıoktadaki Yedikule Surları’nın hemen yanında İstanbul’u aydınlatan Yedikule Gazhanesi vardı. 1980’lerde adeta bir çöplüğe dönüşen sonrasında da uzun yıllar boyunca metruk bir vaziyette kalan bu tarihi yapıda şimdiyse hummalı bir restorasyon çalışması devam ediyor. Burası yakında tıpkı Kadıköy’deki Müze Gazhane gibi bir kültür sanat merkezine dönüşecek.

Bir zamanlar İstanbul sokaklarını aydınlatan hava gazının üretildiği Yedikule Gazhanesi’ndeki dönüşümü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla kamuoyuna duyurdu.

Yedikule Gazhanesi’ndeki çalışmalar İBB Miras ekipleri tarafından sürdürülüyor.

‘Yedikule Gazhanesi yeniden İstanbul’u aydınlatacak’

İBB Miras tarafından yürütülen kapsamlı restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yedikule Gazhanesi hakkında bilgi veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “İstanbul’un sokaklarını aydınlatan havagazını üreten Yedikule Gazhanesi, yok olmak üzereyken yeniden İstanbul’u aydınlatacak. Müzeler, araştırma merkezleri, yeme içme alanları ve etkinlik alanlarıyla İstanbul’un yeni kültür yaşam merkezi olacak” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise paylaşımında şu bilgilere yer verdi: “İstanbul’un yeni yıldız mekanı Yedikule Gazhanesi olacak. Uzun yıllar boyunca görmezden gelinmiş ve yok olmaya yüz tutmuş Yeditepe Gazhanesi, yeni bir kültür ve yaşam merkezine dönüşüyor. Yıllar önce İstanbul’un sokaklarını aydınlatan gazhane; artık içindeki müzeler, araştırma merkezleri ve etkinlikler ile kente ışık saçacak”  Mahir Polat paylaşımında Kasım 2023’te yaptığı bir başka sosyal medya paylaşımını hatırlatarak Yedikule Gazhanesi’nin çöplük olduğu döneme ait bir fotoğraf da paylaştı.

Mahir Polat Yedikule Gazhanesi’nin çöplük olarak kullanıldığı 1980’lere ait bir fotoğraf paylaştı.

Geniş bir alanda sürdürülen kapsamlı restorasyon çalışmalarının bir süre daha devam edeceği açıklanmıştı. Çalışmaların ardından Kazlıçeşme Marmaray istasyonuna birkaç dakika mesafedeki Yedikule Gazhanesi’nin de tıpkı Kadıköy’deki çeşitli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.

BİFO şefi Carlo Tenan: Konserden önce mutlaka Türk kahvesi içiyorumBİFO şefi Carlo Tenan: Konserden önce mutlaka Türk kahvesi içiyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.