Yeni iPhone 15, Türkiye’de 50 bin liradan başlayacak, 93 bin liraya kadar gidecek

Apple, iPhone 15 ve akıllı saatlerini görkemli bir toplantıyla duyurdu. Donanım geliştirmeleri haricindeki en önemli değişiklik iPhone'da artık USB-C şarj kablolarını kullanmaya başlaması oldu. Yeni iPhone'ların Türkiye'de satış fiyatı da belli oldu.

Bilim Teknoloji 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Aylardır meraklıları tarafından beklenen Apple tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantının yıldızı, herkesin görmek istediği iPhone 15 modeliydi. Yeni iPhone 15 ABD’de 999 dolar ve 1199 dolarlık başlangıç fiyatlarıyla piyasaya çıkacak. iPhone 15 modelleri, Türkiye’de de ABD ile hemen hemen aynı anda satışa çıkacak. 15Pro modeli Türkiye’de 65 bin liradan, ProMax modeli ise 77 bin liradan başlayan fiyatlarla satılacak.

Apple CEO’su Tim Cook, California’daki tanıtım etkinliğinde Apple’ın Mac’e yönelik güncellemelerini, Apple Watch ile iPhone’un yeni nesil cihazlarını tanıttı. Etkinlikten bildirilebilecek en kritik değişiklik, tüm dünyanın beklediği şarj kablosu değişikliğiydi. Avrupa Birliği’nin aldığı kararla zorladığı bu değişim neticesinde 2012’den beri iPhone’larda kullanılan ‘lightning şarj kablosu’ artık yerini USB-C şarj kablosuna bıraktı. Bu, halihazırda üretilen Android telefonlarda ve bazı Apple ürünlerinde kullanılan bir şarj kablosu olduğu için ‘iPhone şarjı’ arama derdi de sona erecek denebilir. Tabii Apple ekosistemindeki başka bazı cihazlarla da uyumlu olduğundan, tek şarj kablosuyla günü kurtarmanız mümkün olacak.

Tanıtılan ürünler ve özellikler şöyle:

Apple Watch Series 9

S9 çipi ile gelecek. Yeni seri, tüm gün 18 saatlik pil ömrünün korunmasına imkan verecek ve Siri’den bir şey talep edildiğinde daha hızlı çalışacak. Yeni Apple Watch kullanıcıları, NameDrop özelliği ile bilgilerini birbirleriyle paylaşabilecek ve akıllı saat, iPhone’un yerini tespit edebilecek. Kullanıcılar, saate dokunmaları gerekmeden baş ve işaret parmaklarını birbirine çift tıklayarak gelen aramaları cevaplayabilecek, alarmlarını erteleyebilecek.

Series 9 modeli 5 renk seçeneğine sahip olacak. Sürdürülebilir olması adına yeniden tasarlanan Apple Watch kayışları yüzde 82 geri dönüştürülebilir iplikten olacak.

Özellikle sporcular için geliştirilen Apple Watch Ultra 2 de etkinlikte tanıtılırken, yeni ürün ekran parlaklığı ile öne çıkacak. “Apple Watch Series 9” 399 dolar, “Apple Watch Ultra 2” de 799 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

iPhone 15 ve Plus

iPhone 15’in çerçeveleri bir önceki modele oranla daha ince ve parlaklığı iPhone 14’ün 2 katı olacak. Siyah ve beyazın yanı sıra pastel tonlarda pembe, sarı ve yeşil renklerde satışa sunulacak. iPhone 15, 48 megapiksel kamera kullanacak. Daha büyük olan iPhone 15 Plus modeli aynı zamanda daha uzun pil ömrü sunacak. iPhone 15, 799 dolardan, iPhone 15 Plus da 899 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. iPhone15, Türkiye’de 50 bin lira başlangıç fiyatıyla, iPhone15 Plus ise 57 bin lira başlangıç fiyatıyla satılacak. Ön sipariş 22 Eylülde verilebilecek, saatlerin dağıtımına 29 Eylülde başlanacak.

iPhone 15 Pro ve ProMax

iPhone 15 Pro’nun yan tarafında yer alan “Action Button” tuşu, birçok işlemi yapmaya imkan verecek. Telefon, yeni titanyum tasarımı sayesinde hafifleyecek. A17 Pro çipi ile gelen iPhone 15 Pro, birçok işlemin daha hızlı yapılmasına olanak tanıyacak, otomatik düzeltme, görselden bir şeyler silme gibi işlemleri yapabilecek ve yeni çip yüksek performansta mobil oyun performansı sunacak. iPhone 15 Pro, üç kat daha iyi zoom yapabilecek. ABD’de iPhone 15 Pro 999 dolardan, iPhone 15 Pro Max ise 1199 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. Bu iki telefonun Türkiye’deki başlangıç fiyatlarıyla sırasıyla 65 bin lira ve 75 bin lira olacak. ProMax modelinin 1TB depolama kapasiteli versiyonunun fiyatı 93 bin lira. Aynı model ABD’de 1599 dolara (artı vergileri var) satılacak.

Apple’ın tanıttığı yeni ürünler, 22 Eylül’den itibaren satışa sunulacak, Türkiye’de 29 Eylülde teslimat başlayacak.

Fransa’dan kritik karar: iPhone 12 satışı yasaklandı

Fransa’da Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakan Jean-Noel Barrot, yeni bir emre kadar iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Barrot, söz konusu yasağa uyulması için Ulusal Frekans Ajansından (ANFR) tüm görevlilerini seferber etmesini istediğini aktardı. Elektronik cihazların insanların üzerine yaydığı elektromanyetik dalga miktarını kontrol eden ANFR’den yapılan açıklamaya göre, 141 telefon modeli üzerinde yapılan kontrollerde iPhone 12’lerin Avrupa’da izin verilen radyasyon miktarını geçtiği tespit edildi. Avrupa’da bir telefon cepte veya elde tutulduğunda, 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması zorunluluğu bulunurken, ANFR, bu miktarın iPhone 12 model telefonda 5,74 W/kg olduğunu ortaya koydu.

Google’da aradığımızı bulurken, aslında ne kaybediyoruz?Google’da aradığımızı bulurken, aslında ne kaybediyoruz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.