Dünyanın en büyük nükleer füzyon roket motorunun yapımına başlandı

Uzay şirketi Pulsar Fusion, nükleer füzyonla çalışan bir itici sistemini ateşleyen ilk firma olmak için harekete geçti. Şirket, İngiltere'de dünyanın en büyük nükleer füzyon roket motorunun inşasına başladı.

Bilim Teknoloji 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Yeni itici güç haznesinin tasarımı. Fotoğraf: Pulsar Fusion

Nükleer füzyon itki teknolojisi, hem hız hem de yakıt kullanımı açısından uzay yolculuğunda devrim yaratma potansiyeline sahip. Gücünü Güneş’ten alan benzer tepkimeler, Mars’a seyahat süresini yarıya indirebilir ya da Satürn ve uydularına yapılacak bir yolculuğu sekiz yıl yerine iki yıla indirebilir.

Bu oldukça heyecan verici bir fikir olsa da mümkün olabileceğine henüz herkes ikna olmuş değil. Bir kere teknolojinin işleyebilmesi için ultra yüksek sıcaklıklara ve basınçlara ihtiyaç var. Yine de bilim insanları pes etmeye niyetli değil. Bunun ilk adımını da Pulsar Fusion tarafından atıldı. Şirket, teknolojinin uygulanabilirliğini kanıtlamaya yardımcı olabilecek, şimdiye kadarki en büyük füzyon roket motorunun yapımına İngiltere’nin Bletchley kentinde başladı.

Dünyanın en büyük nükleer roket motoru olması planlanan haznenin, yaklaşık 8 metre uzunluğunda olacağı ve 2027 yılında ateşleneceği düşünülüyor.

Güneş’i bir roketin içine kopyalamak tahmin edilebileceği gibi kolay bir iş değil. Nükleer füzyon itkisinin merkezinde elektromanyetik bir alan içinde kilitlenmiş ultra sıcak bir plazma bulunuyor ve bilim insanları bunu istikrarlı ve güvenli bir şekilde nasıl yapacaklarının yolunu bulmaya çalışıyor.

Pulsar Fusion’ın CFO’su James Lambert, “İşin zorluğu, oldukça sıcak plazmanın elektromanyetik alan içinde nasıl tutulacağını ve sınırlandırılacağını öğrenmekte. Plazma, geleneksel teknikler kullanarak tahmin etmemizin inanılmaz derecede zor olduğu bir hava durumu sistemi gibi davranıyor” dedi.

Makine öğrenimi, bu karmaşık hava durumunu haritalandırmayı bir nebze kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Pulsar Fusion, plazmanın nasıl davranacağını ve nasıl daha hassas bir şekilde kontrol edilebileceğini daha iyi tahmin etmek için süper bilgisayar algoritmalarını kullanmak üzere ABD’deki Princeton Satellite Systems ile işbirliği yaptı.

Eğer her şey yolunda giderse haznede birkaç yüz milyon derecelik sıcaklıklara ulaşılacak ve bu da motoru Güneş’ten daha sıcak hale getirecek. Açığa çıkan fazla enerji, saatte 804 bin kilometre roket hızı sağlayabilir.

Burada sözü edilen özel motor türü, yüklü parçacıkların elektriğe dönüşmek yerine doğrudan itiş gücü yarattığı Doğrudan Füzyon İticisi (DFD). Bu motor, diğer seçeneklerden daha verimli olmasının yanı sıra atomik izotoplardan güç aldığı için de büyük bir yakıt yüküne ihtiyaç duymuyor.

Pulsar Fusion’ın CEO’su Richard Dinan, TechCrunch’a verdiği demeçte, “Kendinize şu soruyu sormalısınız: İnsanlık füzyon yapabilir mi? Eğer yapamazsak o zaman bunların bir anlamı kalmaz. Yapabilirsek, ki yapabiliriz, o zaman füzyon iticisi elzem hale gelir. İnsanlığın uzaydaki gelişimi için vazgeçilmez bir unsur olur” dedi.

10'ca bilim arasından: Satürn'ün halkalarından Microsoft'un riskli kumarına haftanın 10 bilim haberi10’ca bilim arasından: Satürn’ün halkalarından Microsoft’un riskli kumarına haftanın 10 bilim haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.