Dünyanın en iyi radarı Gölbaşı’ndan çıktı

Türkiye çözünürlük, menzil, doğruluk verileriyle dünyanın en gelişmiş radarını üretti. Yeni radar her türlü hava şartında, gece ve gündüz yeryüzü görüntüsünün çıkarılmasını, deniz hedefleri ve hareketli yer hedeflerinin tespitini sağlıyor.

Bilim Teknoloji 22 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, teslim töreninde "Yüksek operasyon becerisine sahip bu radarımız çok yönlü tehditlerin, önceden tespit ve takibini hızlı bir şekilde yapacak" dedi.

Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen Türkiye’nin en uzun menzilli ‘Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi’ olan ‘ALP 300-G törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. ASELSAN Gölbaşı tesislerindeki törende konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler “Yüksek operasyon becerisine sahip bu radarımız çok yönlü tehditlerin, önceden tespit ve takibini hızlı bir şekilde yapacak. Böylece tehditlere karşı uzun menzilde etkin bir şekilde mukabele ederek ülkemizin savunma yeteneklerini büyük ölçüde artıracağız” dedi.

Güler yeni nesil radar sisteminin kendi klasmanında en donanımlı özellikleri bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek “Yüksek operasyon becerisine sahip bu radarımız çok yönlü tehditlerin, önceden tespit ve takibini hızlı bir şekilde yapacak. Ordumuza önemli bir üstünlük sağlayacaktır” diye konuştu.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise sistemin stratejik bir ürün olduğunu, radarın 500’e yakın kanal ile sayısal haberleşme yaptığını, sayısal verileri işleyebildiğini, 1 saniyede 81 DVD’nin içereceği bilgiyi işleme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Görgün ALP 300-G’nin çözünürlük, gerek menzil, doğruluk bakımından ABD, Fransa, İtalya envanterindeki sistemlerinden daha üstün olduğunu belirtti.

150 milyon dolarlık yeni yatırım başlatıldı

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da AESA radarlarda kullanılan GAN çiplerinin ve tüm alt bileşenlerin tasarım ve üretimini ASELSAN olarak yaptıklarını belirterek “ASELSAN’ın daha yüksek miktarlarda ve daha hızlı seri üretim yapması için yatırımlarımız devam ediyor. Geçen yıl bu yerleşkemizde radar seri üretimiyle ilgili yeni bir tesisi faaliyete geçirdik. Bu yıl radar üretim kapasitemizi zirveye taşımak için 150 milyon doları aşan büyük bir yatırımı daha başlattık” dedi.

Yeni radarın hangi özellikleri var?

ASELSAN’ın yüksek çözünürlüklü görüntüleme, faz uyumlu değişiklik tespiti ve yaya tespit modu gibi gelişmiş yeteneklere sahip yeni radarı yağışlı ve bulutlu havalar dâhil her türlü hava şartında, gece ve gündüz, yeryüzü görüntüsünün çıkarılması, deniz hedefleri ve hareketli yer hedeflerinin tespit edilmesini sağlıyor.

ASELSAN'ın yeni hedefi NATO ihaleleri ve Doğu AvrupaASELSAN’ın yeni hedefi NATO ihaleleri ve Doğu Avrupa

Aselsan, yapay zeka sohbet robotu geliştirip ChatGPT'ye rakip olacakAselsan, yapay zeka sohbet robotu geliştirip ChatGPT’ye rakip olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.