İtalya’dan ChatGPT’ye sarı kart: Bizim verilerimizi toplama

İtalya, kişisel veri korunmasını ihlal ettiği için ChatGPT'yi engelledi. İhlaller arasında algoritmanın bu verileri kullanmasını mazur kılacak yasal dayanak olmaması ve 13 yaşından büyükler hedeflense de yaş doğrulama için filtre olmaması gösterildi.

Bilim Teknoloji 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın hatasını düzeltmek için 20 gün süresi var.

Son dönemde yasaklarla gündeme gelen İtalya’da, bu tutumdan dünyayı kasıp kavuran yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT de nasiplendi. İtalya’nın KVKK’sı sayılması gereken Kişisel Verilerin Korunması Garantörü  kurumunun açıklamasına göre ChatGPT’nin geliştiricisi ABD merkezli OpenAI şirketine İtalyan kullanıcıların verilerini işlemeyi durdurması talimatı verildi. Bu durum düzeltilinceye kadar da ChatGPT’ye yasak uygulanacak.

İtalya’da ‘Aşırı zayıflığa azmettirme’ hapislik suç olacak

İtalya, yapay eti yasaklamaya hazırlanıyor

İtalyan kurumun tespit ettiği ihlallere göre verilerin toplanma şekli hakkında kullanıcılara bilgi verilmiyor, algoritmayı eğitmek için verilerin kullanılmasını mazur kılacak yasal dayanak yok ve 13 yaş üstü kişiler hedeflense de kullanıcıların yaşını doğrulamak için bir filtre bulunmuyor.

OpenAI’a talep edilen önlemleri alması için 20 gün süre verildi. Uymazsa, 20 milyon euro ya da yıllık küresel cirosunun yüzde 4’üne kadar ceza gelebilir.

OpenAI’ın ChatGPT’si gelişmek için sürekli internet üzerinden veri tarıyor. Taranan veriler arasında İtalyan yurttaşlarının verilerinin de olması kaçınılmaz.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.