Amazonlar tehlikede: Uyuşturucu mafyaları mesken belledi

Brezilya'da eski bir üst düzey polis şefi, organize suç örgütlerinin Amazon ormanlarını hızla ele geçirdiğini söyleyerek, ağır silahları olan 'sabıkalı asilerin' musallat olduğu ormanları çatışmaların hakim olduğu bir hinterlanda dönüştürme riski olduğu uyarısında bulundu.

Çevre 3 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Suç çetelerinin Kolombiya'daki isyancı gruplar gibi güçlü birer orduya dönüşmesine izin verilirse yağmur ormanları ve sakinleri için korkunç sonuçların yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor. Fotoğraf: Shutterstock

2011-2021 yılları arasında Amazon’da çalışan Alexandre Saraiva, uyuşturucu kaçakçılığı yapan mafyaların bölgedeki nüfuzunun arttığını belirtti. Saraiva, polisin Rio de Janeiro’da yıllardır hem uyuşturucu çeteleri hem de paramiliter güçlerle yıllardır süregelen mücadelesine benzer bir durumun Amazon’da da baş gösterebileceğinden korktuğunu dile getirdi.

Eski polis şefi, “Rio de Janeiro’da devletin halk güvenliğinin kontrolünü nasıl kaybettiğini gördüm. Bugün Amazon’da kamu güvenliği konusunda hiçbir önlem alınmazsa, orman ortamının getirdiği olağanüstü zor koşulları ve büyük uyuşturucu üreticilerinin burayı mekan belleyecek olmasını da göz önünde bulundurursak, adeta bir kıta büyüklüğünde Rio de Janeiro ile karşı karşıya kalırız” dedi.

Suç çetelerinin Kolombiya’daki isyancı gruplar gibi güçlü birer orduya dönüşmesine izin verilirse yağmur ormanları ve sakinleri için korkunç sonuçların yaşanabileceği uyarısında bulunan Saraiva, “Dini imanı para olan suçlu asilerimiz olur” ifadelerini dile getirdi.

‘Kanunun Geçmediği Amazon’da Ağaç Katilleri, Madenciler ve Yolsuzluk’ adlı kitabın yazarı olan polis şefi, “Farklı çeteler bölgeden yasadışı altın ve kereste çıkarmak için birbirleriyle çatışırken ortalın yangın alanına dönüşecek. Bu çatışmaların ortasında olan yerlilere olacak. Bununla mücadele etmek istesek bile çok büyük lojistik güçlüklerle karşılaşacağız” diye uyardı.

Kamu Güvenliği Forumu Başkanı Renato Sergio de Lima, grubun araştırmacıları tarafından toplanan istatistiklerin, uyuşturucu örgütlerinin bölgeye gelmesiyle Brezilya’nın diğer yerlerinde cinayet oranlarının düştüğünü ancak Amazon’da bu oranının arttığını gösterdiğini belirtti.

Lima, Brezilya üzerinden kaçırılan kokainin şu anda ülkenin milli gelirinin yüzde dördünden mesul olduğunu ve bu yasadışı kârın yaklaşık yüzde 40’ının Amazon üzerinden geldiğini tahmin ediyor.

Globoplay adındaki bir haber kuruluşu tarafından havadan çekilen görüntüler, kokain laboratuvarı olduğundan şüphelenilen bir alanı ve bir koka çiftliğini gözler önüne serdi. Lima da hiçbir şey yapılmazsa Amazon’un kontrolünün tamamen kaybedileceğini ve bölgenin Brezilya ve Avrupa’nın ana uyuşturucu kaçakçılığı rotasındaki yerinin pekişeceğini söyledi.

Amazon'da kaybolan gazeteci öldü iddiasıAmazon’da kaybolan gazeteci öldü iddiası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.