Çevreciler, Rishi Sunak’ın malikanesini ‘petrol karası’ kumaşla örttü

İklim aktivistleri, İngiltere'nin Kuzey Denizi'ndeki petrol ve gaz kaynaklarını çıkarma çalışmalarını 'azami seviyeye çıkarma' politikasını protesto etmek amacıyla perşembe günü Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın malikanesini siyah örtüyle kapattı. Protestoda beş kişi tutuklandı.

Çevre 4 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Greenpeace aktivistlerinin, Sunak'ın malikanesini perdeyle kapatmalarının ardından açtığı pankart. Fotoğraf: Greenpeace/Twitter

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak’ın hükümeti pazartesi günü Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz sondajı yapılması için verilen ruhsatların sayısını artırma planını açıkladı. Sunak, projenin Birleşik Krallık’a üretilen sera gazı miktarını yeryüzünde doğal olarak emilen sera gazı miktarıyla eşitleyeceği 2050 yılına kadar yerli enerji sağlamasını umduğunu dile getirdi.

Sunak ayrıca 2030 yılına kadar tamamlanmak üzere iki yeni karbon toplama ve depolama sahası inşa etme planını da açıkladı. Başbakanlık Ofisi, ilk 100 sondaj ruhsatının sonbaharda onaylanmasının beklendiğini belirtti.

İngiltere, Uluslararası Enerji Ajansı gibi kuruluşların küresel ısınmanın artışının engellenmesi için fosil yakıt yatırımlarının durdurulması gerektiği yönündeki uyarılarına rağmen fosil yakıt üretimini artırma kararı aldı.

Çevre örgütü Greenpeace, Sunak’ın duyurusunun İngiltere’nin çevreci hedeflerine darbe indirdiğini söyledi. Örgüte mensup bir grup aktivist, Sunak’ın North Yorkshire’daki malikanesine merdiven ve tırmanma halatlarıyla tırmanarak, evin bir kısmını kapayacak 200 metrekarelik ‘petrol karası’ bir kumaşla örttü.

Aktivistler, çimenlerin üzerinde, ‘Rishi Sunak – Petrolün getireceği kârı mı geleceğimizi mi tercih ediyorsun?’ yazılı pankart açtı. Greenpeace’den yapılan açıklamada, protestocuların Sunak’ın protesto sırasında boş olan evinin çatısında toplam beş saat geçirdikleri, polisin müdahalesinin ardından aşağı indikleri belirtildi.

Polis ise iki erkek ve iki kadının ‘cezai hasara neden olma’ ve ‘kamu düzenini bozma’ şüphesiyle tutuklandığını açıkladı. Beşinci kişi ise sadece ‘kamu düzenini bozma’ suçuyla tutuklandı. Greenpeace ise yaptıkları protestonun, İngiltere’nin en büyük ham petrol ve gaz sahası Rosebank’a yeşil ışık yakmasını engellemeyi amaçladığını belirtti.

Greenpeace İngiltere’nin iklim kampanyası sorumlusu Philip Evans, “Başbakanımızın iklim kundakçısı değil de iklim lideri olmasına şiddetle ihtiyacımız var. Orman yangınları ve seller dünyanın dört bir yanındaki evleri ve yaşamları mahvederken, Sunak petrol ve gaz sondajının artırılacağının sözünü veriyor. Birkaç siyasi artı kazanacağım diye gezegenin üzerine pürmüz tutmaktan epey mutlu görünüyor” dedi.

Bilim insanları açıkladı: Bu kadar sıcak, insan etkisi olmadan imkânsızBilim insanları açıkladı: Bu kadar sıcak, insan etkisi olmadan imkânsız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.