Hava durumu tahmininde kıran kırana savaş

Amatör hava durumu tahmincileri bazen abartılı paylaşımlarda bulunuyor. Meteoroloji uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu amatörlere tepkili. Sosyal medyada devam eden uzman - amatör savaşına mercek tuttuk.

Çevre 25 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Hava tahmininde uzmanlarla amatörler arasında gerilim yaşanıyor.

Kar yağışı bekleyenlerden misiniz? Size de çocukluğunuzdaki okulların tatil olduğu günleri mi hatırlatıyor? Yalnız değilsiniz. Bu tutku bazılarında yaşam biçimi haline gelmiş durumda.

Son yıllarda hava olayları uydular ve yazılımlar aracılığıyla takip ediliyor. Amatör hava tahmincileri bilgisayar başında ABD ve Avrupa merkezli meteorolojik gözlem kuruluşlarının anlık simülasyonlarını düzenli olarak izliyor. Sonra da günlük, haftalık veya tüm kışı kapsayan tahminleri hakkında videolar çekip sosyal medyada paylaşıyor. Amatörler arasında tahminlerinin doğru çıkması bir prestij konusu olsa da bazı amatör tahminciler her siklonda kar müjdesi veriyor, heyecanla “Sibirya’dan yurda uzanan” soğuk hava dalgasının saatlik hareketlerini yayınlıyor.

“Hocalar” tepkili: “Çok abartıyorsunuz”

Bu durum “mektepli” meteorologları, meteorolojinin hocalarını kızdırıyor. Çünkü “bomba siklon”, “kar geliyor” gibi dikkat çekici ifadeler kamuoyunda da ilgi çekiyor. Uzman meteorologlar amatörleri “ortalığı velveleye vermekle”, “her hava olayını abartmakla” suçluyor. Buna karşın amatörler de uzmanları korkaklıkla suçluyor. Karadeniz Ereğlisi’nde gemileri parçalayan son fırtınayı örnek gösteren amatörler, uzman meteorologların halkı yeterince bilgilendirmediklerini iddia ediyor, “yaşanan bir afet değil miydi, neden uyarmadınız” diye soruyor.

Amatörler takipçi sayısında açık ara önde

Savaşın nasıl başlayıp nasıl ilerlediğine bakmadan önce, bir karşılaştırma yapalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün X hesabı.

Devletin resmi hava durumu tahmin kuruluşu Meteoroloji Genel Müdürlüğü hesabını sosyal medya platformu X’te 417 bin kişi takip ediyor. MGM hem meteorolojik uyarılarını, hem sahadan aldığı verileri hem de haftalık ve aylık hava durumu tahminlerini bu hesaptan paylaşıyor. Peki amatörlerde durum ne?

Hava Forum’ın X platformundaki hesabının Kasım 2011’de açıldığı görülüyor.

En çok takip edilen amatör hesaplardan biri Hava Forum. Bir grup amatör hava tahmincisinin birlikte işlettiği bu sosyal medya hesabının takipçi sayısı Meteoroloji Genel Müdürlüğü hesabının iki katından fazla. Dikkat çekici bir başka nokta hesapların açılış tarihleri. MGM hesabının Şubat 2012’de açıldığı görülürken, Hava Forum hesabı Kasım 2011’de, yaklaşık dört ay önce açılmış.

Gerilim savaşa döndü

Önceki yıllarda taraflar arasında gözlemlenen “örtülü ateşkes” bu sefer bozuldu. Savaşın ilk kıvılcımı geçen haftaki fırtınada patlak vermişti. Bu hafta sonu gelmesi beklenen aşırı hava olayları yeni bir kapışmaya sahne oldu. Taraflar birbiri hakkında ağır ithamlarda bulunuyor. Her iki tarafın önde gelen isimlerine ve paylaşımlarına gelin yakından bakalım.

Prof. Mikdat Kadıoğlu İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü yaptı. Şu an İTÜ Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyeliği ile birlikte İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetimi Danışmanlığı görevine devam ediyor. Meteoroloji söz konusu olduğunda Mikdat Hoca camianın en saygın isimleri arasında yer alıyor.

Mikdat Kadıoğlu amatör tahmincilere en çok tepki gösteren uzmanlardan biri. Geçen hafta sonu yaşanan fırtına öncesinde amatör tahmincilere kızgınlığını sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Mikdat Kadıoğlu bu paylaşımın ardından bazı amatör tahmincilerin abartılı ve aşırı yorumlarını alıntılayarak ifşa etmeye başladı. Burada örnek veremiyoruz, çünkü ifşa edilen hesaplar tek tek sahipleri tarafından kapatıldı. Ama kılıç kınından çıkmıştı bir kere.

Bazı amatör tahmincilerin abartılı değerlendirmeleri nedeniyle insanların kendilerini soru yağmuruna tutmasından şikayet eden Kadıoğlu, önceden toleranslı davrandığı daha dengeli yorumlar yapan tahmincilere de tepki göstermeye başladı.

Mikdat Kadıoğlu’nun yalancılıkla itham ettiği amatör tahmincilerden Orçun Bostancı aşağıdaki paylaşımı yaparak savaştaki son adımı atmış oldu.

Mikdat Kadıoğlu’nun en çok eleştirdiği isimlerden biri de Kerem Ökten. Meteorolog olmayan Ökten’in X platformundaki takipçi sayısı Kadıoğlu’ndan fazla. Kadıoğlu’nun takipçi konusunda söyledikleri ise aşağıda. Bu hafta sonu beklenen aşırı soğuk hava konusundaki atışmalar da halen devam ediyor. Savaşın seyrini izlemeye devam edeceğiz.

Kış severlerin gözü aydın: 22 kente bir günde soğuk bastıracakKış severlerin gözü aydın: 22 kente bir günde soğuk bastıracak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.