Tepki toplamıştı: Akbelen’le ilgili kamulaştırma kararı kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Akbelen Ormanı’nın çevresindeki tarım arazisinin linyit madeni sahası olarak kamulaştırılmasıyla ilgili olarak üç gün önce aldığı kararı geri çekti.

Çevre 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Akbelen Ormanı’nın çevresindeki tarım arazisinin linyit madeni sahası olarak kamulaştırılmasına ilişkin üç gün önce aldığı kararı geri çekti.

11 Mart tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı imzasıyla Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik arazinin linyit madeni sahası olarak kamulaştırıldığı açıklanmış, ancak karar büyük tepki toplamıştı.

AK Parti’nin Muğla adayı Aydın Ayaydın da konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünü ve kamulaştırmayla ilgili iptal kararı geleceğini söylemişti.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında kamulaştırma kararının geri alındığı bildirildi.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı 2020 yılında Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla Limak Holding ve IC Holding’in iştiraki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti.

Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzalı özelleştirme kararı sonrası köylüler bölgede ağaçların kesilmesine karşı çıkarak Akbelen’de nöbet tutmaya başladı.

Ancak 2021’de duran ağaç kesimi 2023 Ağustos’ta yeniden başladı. Bölgede başlayan protestolarla ilgili Erdoğan ‘çevreci marjinaller’ diyerek tepki gösterdi.

11 Mart 2024 sayılı Resmi Gazete’deki acele kamulaştırma kararına göre de Akbelen Ormanı’nın çevresindeki İkizköy, Çamköy ve Karacahisar’da bulunan toplam 190 parsellik tarım arazisi linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı. Acele kamulaştırılan araziler İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeydi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.