AB’den kritik karar: Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakereleri başlıyor, Gürcistan sırada

Avrupalı liderler Ukrayna ve Moldova ile AB üyelik müzakerelerini başlatmaya ve Gürcistan'a adaylık statüsü vermeye karar verdi.

Dünya 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Avrupa Birliği (AB) bayrakları. / Fotoğraf: AA

Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nden kritik kararlar çıktı. Uzun süredir muhtemel üyelikleri gündemde olan Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’a zirveden iyi haberler var.

AB liderleri Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin başlatılması ve Gürcistan’ın da adaylık statüsü kazanması konularında mutabık kalındığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Belçika’nın başkenti Brüksel’deki zirvede alınan kararı ülkesi ve Avrupa için bir “zafer” olarak selamladı. X hesabından yaptığı paylaşımda Zelenski şöyle dedi:

“Ukrayna ve Moldova ile AB’ye katılım müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin karar kabul edildi. Bunun gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum. Bugün tüm Ukraynalıları kutluyor ve Moldova’yı da bizzat tebrik ediyorum. Tarih, özgürlük için savaşmaktan yorulmayanlar tarafından yazılır.”

Michel: Ukrayna halkının yanındayız

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in sözcüsü ise kararların oy birliğiyle alındığını söyledi. Oylamanın ardından açıklama yapan Michel “Bu, Rusya’nın işgaline karşı mücadele etmeye çalışan Kiev için bir destek. Ukrayna halkının yanındayız” dedi.

Sonrasında X hesabından da bir paylaşımda bulunan Konsey Başkanı, gerekli üyelik kriterlerine ulaşılması durumunda Bosna Hersek’e ile de müzakerelerin başlayacağını söyledi.

Orban salonu terk etti: ‘Kötü bir karar’

Macaristan ise uzun süredir Kiev ile görüşmelerin başlamasına karşı çıkıyordu ancak bu girişimi veto etmedi. Oylama aşamasına gelindiğinde Başbakan Viktor Orban, yetkililerin önceden kararlaştırılmış ve “yapıcı bir tavır” olarak nitelendirdiği bir şekilde salondan bir süreliğine ayrılırken diğer 26 lider oylamaya devam etti.

Ardından Facebook hesabı üzerinden yayınladığı bir video mesajda Orban “Ukrayna’nın AB üyeliği kötü bir karardır. Macaristan bu kötü karara katılmak istemiyor ve bu nedenle bugünkü karardan uzak durduk” dedi.

Moldova Başbakanı Sandu: Ukrayna’nın direnişi olmasaydı burada olamazdık

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ise AB’ye katılım yolunu Ukrayna ile paylaşmanın bir “onur” olduğunu söyledi ve X hesabından yaptığı paylaşımda “Ukrayna’nın Rusya’nın acımasız işgaline karşı cesur direnişi olmasaydı bugün burada olamazdık. Daha güçlü, daha birleşik bir Avrupa inşa etmek için bu yolculuğa birlikte çıkalım” ifadelerini kullandı.

Bir paylaşımla Romanya’ya da teşekkürü de unutmayan Sandu “Moldova’nın AB’ye katılımına ilişkin müzakerelerin başlatılmasına ilişkin bugünkü karar tarihimizde yeni bir sayfadır. Romanya’nın desteği bizi Avrupa hayalimize yaklaştırdı. Teşekkür ederim Romanya” dedi.

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili: Gürcistan bugünden itibaren bir Avrupa devletidir

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, AB’nin Gürcistan’a adaylık statüsü vermesi kararına ilişkin basın toplantısını düzenledi. Garibaşvili, Gürcistan’ın artık AB’ye aday ülke olduğunu kaydederek, “Gürcistan bugünden itibaren bir Avrupa devletidir, Avrupa ülkesidir” dedi.

Gürcistan’ın AB ile entegrasyonu yolunda hükümet olarak özelikle 2012’den beri oldukça yoğun çaba sarf ettiklerini hatırlatan Garibaşvili bu başarının Gürcistan halkına ait olduğunu dile getirdi.

Gürcü lider, AB’nin kararını kutlamak için halkı Tiflis’teki Özgürlük Meydanı’nda düzenlenecek kutlama etkinliğine davet etti.

‘Orban’ın salondan ayrılması Scholz’un fikriydi’

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, mevkidaşlarını “güçlü bir destek işareti” gösterdikleri için överken, hem Ukrayna hem de Moldova’nın “Avrupa ailesine” ait olduğunu sözlerine ekledi.

Zirvedeki bulunan bir diplomat ise oylamanın yapılabilmesi için Orban’ın salondan ayrılmasının Scholz’un fikri olduğunu öne sürdü.

Avrupa Birliği’ne katılım görüşmeleri yıllarca sürebilir. Dolayısıyla söz konusu karar Ukrayna’nın üyeliğini garanti etmeyecek. Ukrayna’da halk tam üyeliğe giden yolun uzun olduğunu biliyor ancak Brüksel’de alınan bu kararın Kiev cephesinde moralleri yükselteceği tahmin ediliyor.

AB’ye aday ülkelerin hukukun üstünlüğünden ekonomiye kadar uzanan çeşitli standartlara uyum sağlamak için bir dizi reformdan geçmesi gerekiyor. Ancak AB yönetimi adalet ve yolsuzlukla mücadele konularında bugüne kadar atılan adımların “yüzde 90’ından fazlasını tamamladığı” için Kiev’i takdir etmişti.

Ukrayna ve Moldova, Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından AB’ye katılmak üzere başvuruda bulunmuştu. Her iki ülkeye de geçtiğimiz Haziran ayında adaylık statüsü verilirken Gürcistan’ın adaylığı o dönemde reddedilmişti.

'Unutulan' savaş: Rusya atakta, Ukrayna talepkâr, ABD umutsuz‘Unutulan’ savaş: Rusya atakta, Ukrayna talepkâr, ABD umutsuz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.