ABD’de insan avı sürüyor: Maine saldırganının ‘intihar notu’ bulundu

ABD son zamanların en ölümcül silahlı saldırısının ardından zanlıyı aramaya devam ediyor. 18 kişinin öldüğü Maine saldırganı hala bulunamazken yetkililer şüpheliye ait 'intihar notu'na benzer bir not ele geçirdiklerini açıkladı.

Dünya 28 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Maine eyaleti yaşanan katliam niteliğindeki saldırıyla çalkalanıyor. 18 kişinin öldüğü, 13 kişinin de yaralandığı silahlı saldırının faili hâlâ bulunamadı. Yüzlerce kolluk kuvveti bölgedeki su kaynakları arama çalışmalarını sürdürürken CNN International’ın aktardığına göre yetkililerin saldırganı canlı ele geçirme umutları da buldukları bir notla tükendi.

40 yaşındaki Robert Card isimli şüpheli Maine’deki saldırının ardından henüz bulunamadı. Yüzlerce görevli Card’ı ararken şüphelinin yerine bir not bulundu. Bu notun kolluk kuvvetlerindeki saldırganı canlı ele geçirmeye yönelik umutları yok ettiği kaydedildi.

CNN’e konuşan bir polis yetkilisi Maine’deki silahlı saldırının zanlısı Robert Card’a ait olduğu düşünülen intihar mektubu benzeri bir not bulduklarını söyledi. Yetkili soruşturmanın bölgedeki nehir ve akarsulara kaymasında bu notun etkili olduğunu ifade etti. Yetkilinin gazetecilere tarif ettiği söz konusu not Card’ın eşyalarının nerede bulunabileceği konusunda bilgi ve uyarı içeriyor. Notta kişisel eşyaları bulunduğunda Card’ın artık hayatta olmayacağı iması da yer alıyor.

Yetkililer notun ardından ivme kazanan arama çalışmalarında ipuçlarını takip ediyor. Aramalar geniş çaplı devam etse de dikkatler yoğun olarak Card’ın aracının bulunduğu iskele yakınlarına çevrildi.

Notla birlikte Card’a ait olduğu düşünülen bir de cep telefonu bulundu, telefon incelemeye alındı.

Yetkililer aracın bulunduğu bölgedeki göllerde dalgıçlarla arama yapılacağını açıkladı.

308 kalibrelik tüfek ele geçirildi

Maine saldırısı zanlısı Robert Card

Dedektifler şüpheli Card’a ait aracı bulduktan hemen sonra yaptıkları aramalarda 308 kalibrelik bir tüfek ele geçirdiklerini açıklamışlardı. Bir başka polis yetkilisi de CNN’e ele geçirilen tüfekle ilgili bilgi vererek bunun saldırıda kullanılan tüfekle benzer özelliklere sahip olduğunu söylemişti.

Silahın iki olay yerinde ele geçirilen mermi ve kovanlarla eşleşip eşleşmediğini belirlemek için testlere tabi tutulacağı da verilen bilgiler arasında.

Babası ve kardeşinin evi arandı

ABD’nin Maine eyaletinde yaşanan silahlı saldırının ardından polis şüpheli Robert Card’ın babası ve kardeşinin evinin etrafını kuşattı. Yapılan arama sonrasında Card’ın görümcesi açıklama yaptı. Ailenin yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğunu ifade eden Katie O’Neill polisle işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Silah eğitmeni olduğu ortaya çıkmıştı

18 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan silahlı saldırıdan sorumlu tutulan Robert Card’ın lisanslı ateşli silah eğitmeni olduğu bildirilmişti. Maine eyaleti ordu kayıtlarında 40 yaşındaki Card’ın 2002 yılında “ABD Ordusunda eğitim aldığı, ancak herhangi bir savaşta görevlendirilmediği” bilgilerine yer verilirken askerdeyken Ordu Başarı Madalyası, İnsani Hizmet Madalyası, Ulusal Savunma Hizmet Madalyası ve Ordu Hizmet Şeridi gibi ödüller aldığı kaydedilmişti.

Maine Bilgi ve Analiz Merkezi tarafından yayımlanan bir bültende de Card’ın orduda petrol tedarik uzmanı olarak çalıştığı bilgisi de paylaşılmıştı.

Maine Üniversitesinde 2001-2004 arasında mühendislik okuyan Card’ın silah konusundaki profesyonelliğine işaret edilen Amerikan medyasında zanlının “Maine’deki Ulusal Muhafız Üssü’ne ateş açma tehdidinde bulunan zihinsel sağlık sorunu olan biri” olduğu kaydedilmişti.

Biden Cumhuriyetçilere bireysel silahlanma yasası için seslendi

BD Başkanı Joe Biden Maine eyaletinde düzenlenen ve 18 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıların ardından Cumhuriyetçilere saldırı silahlarını yasaklayan tasarıyı Kongre’den geçirmeleri yönündeki talebini yineledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden ABD’nin Maine eyaletinde düzenlenen ve 18 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan silahlı saldırılara ilişkin açıklamasında “Başka bir trajedinin ardından Cumhuriyetçi Kongre üyelerini ABD halkını koruma görevlerini yerine getirmeye çağırıyorum” dedi.

Cumhuriyetçileri saldırı silahlarını ve yüksek kapasiteli şarjörleri yasaklayan, evrensel özgeçmiş kontrollerini yürürlüğe koyan ve silahların güvenli şekilde saklanmasını zorunlu kılan yasa tasarısının Kongre’den geçmesi için kendileriyle çalışmaya çağıran Biden “Son saldırının fiziksel ve zihinsel yaralarını taşıyacak olan her Amerikalıya en azından bunu borçluyuz” dedi. Biden Maine’de yaşayanları yetkililerin uyarılarını dikkate almaya çağırdı, Maine halkını desteklemek için gereken her şeyi sağlama talimatı verdiğini duyurdu.

Eyaletin en kanlı günü

Silahlı Şiddet Arşivi’ne göre Çarşamba günü meydana gelen olay ABD’de bu yıl yaşanan en kötü kitlesel silahlı saldırı olarak kayıtlara geçti.

ABD’nin en düşük nüfuslu eyaletlerinden olan Maine’de bireysel silahlanma oranı oldukça yüksek. Ancak diğer eyaletlere kıyasla silahlı şiddet olayları daha az yaşanıyor. Bu sebeple bu saldırının eyalet tarihinin en kanlı saldırısı olabileceği ifade ediliyor. Çarşamba günü yaşanan olaydaki kurbanların sayısı neredeyse eyaletin 2022 yılı toplam cinayetlerine eş.

Maine saldırısı bu yıl ABD’deki en ölümcül kitlesel silahlı saldırı ve Uvalde okul katliamından bu yana yaşanan en ölümcül olay. Silahlı Şiddet Arşivi’ne göre bu yıl ülke genelinde en az 566 kitlesel silahlı saldırı gerçekleşti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.