Pentagon’un sızdırılan gizli belgelerini yayan da ABD askeriymiş

ABD'nin gizli belgelerini ilk Ulusal Hava Muhafızları'nda çalışan Jack Teixeira sızdırmaya başladıysa da belgelerin yayılmasında, Ukrayna savaşında Rusya'yı internet üzerinden destekleyen eski bir ABD Deniz Kuvvetleri astsubayının etkisi olduğu ortaya çıktı.

Dünya 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Donbass Devushka'nın Twitter profil fotoğrafı.

Amerika günlerdir sızan çok gizli Pentagon belgelerini tartışıyor. Bu belgeleri 21 yaşında bir askerin biraz da övünmek ve kendini önemli göstermek için sızdırdığı saptandı. Ama aslında bu sızıntı son derece sınırlı bir çevrede kalmıştı. Şimdi ortaya çıkan yeni bilgiler, Discord adlı sosyal medya platformunda son derece sınırlı bir grupta yaşanan sızıntının nasıl olup da geniş kamuoyuna yayıldığını da ortaya koyuyor.

Daha geniş kapsamlı sızıntının arkasında, açık açık Rusya yanlısı propaganda yapan bir başka eski asker çıktı.

Donbass Devushka, Donbas Kızı, olarak bilinen bir blogun yazarı Sarah Bils adlı kadın, ilk olarak Ulusal Hava Muhafızları’nın 21 yaşındaki mensubu Jack Teixeira’nın sızdırdığı belgeleri çevrimiçi sohbet odalarında yayımlayarak, yayılmasına yardımcı oldu. Bu blog, Kremlin yanlısı sosyal medya, podcast, ticari ürün ve bağış toplama platformunun bir bütününü oluşturuyor. Platformu yöneten kişinin kimliği ise ilginç: ABD’li eski bir havacılık teknisyeni olan Sarah Bils.

ABD Donanması’nın internet sitesinde yayımlanan terfi kayıtlarına göre 2020’nin sonlarında kıdemli bir astsubay pozisyonu olan E-7 havacılık teknisyenliği rütbesine terfi eden Bils yine askeri kayıtlara göre geçen yıl kasım ayında daha düşük bir rütbe olan ‘çavuşluk’ ile ordudan çıkarıldı. Bils, ordudan ayrılma sebebinin travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklandığını söylüyor.

Başka yönetici paylaşmış, kendisi ise silmiş

Donbas Kızı olduğunu itiraf eden ve bu isim altında bağış topladığını, podcastler paylaştığını kabul eden Bils, söz konusu ağı yönetmekle görevli dünyanın dört bir yanındaki 15 kişiden biri olduğunu da sözlerine ekledi. Bils diğer kişilerin kimlikleri hakkında konuşmaktan ise kaçındı.

Wall Street Journal’ın (WSJ) ortaya attığı iddiaya göre, Donbas Devushka’ya ait 65 bin takipçili Telegram hesabında 5 Nisan’da gizli belgelerden dördü paylaşıldı. Bunun üzerine Ruslara ait birçok büyük sosyal medya hesabı, belgeleri ele geçirdi ve zaten ardından da Pentagon soruşturma başlattı. Bils bu dosyaları başka bir yöneticinin paylaştığını ve birkaç gün sonra paylaşımı bizzat kendisinin platformdan sildiği konusunda ısrar ediyor.

ABD'deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlamaABD’deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlama

37 yaşındaki Bils, kurduğu ve işlettiği hesaplarda Rus ordusunu ve paralı asker örgütü Wagner’i överken bile ABD donanmasında görev yapmaya devam ediyordu. Bu hesaplar, Rusya’nın görüşlerini destekleyen ve en çok takip edilen İngilizce sosyal medya platformları arasında bulunuyor.

Donanma hizmetinde bulunduğu sırada bazı gizli bilgilere erişme yetkisine sahip olan Bils’in bu yetkisini kötüye kullandığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Bils de çok gizli belgelerin ciddiyetinin farkında olduğunu, bunları kendisinin sızdırmadığını özellikle belirtiyor.

Bils’in yönettiği Telegram hesabında paylaşılan belgelerden bazılarında Rus askerleri ile Ukrayna askerlerinin zaiyatı konusundaki bilgiler değiştirilmiş haldeydi. Telegram hesabında 12 Nisan’da yapılan açıklamada görüntünün yöneticiler tarafından değiştirildiği yalanlandı.

Topladığı bağışları Rusya hariç her yere göndermiş

Verdiği demeçte ilginç bilgiler de veren Bils, ABD’nin yaptırım uyguladığı Rus ordusuna bağış yapıp yapmadığı sorulduğunda, takipçilerinden topladığı destekleri platformun faaliyetlerini finanse etmek, ekipman satın almak ve Sırbistan, Pakistan, Somali, Suriye ve Filistin topraklarındaki hayır kurumlarına para göndererek harcadığını öne sürdü. Bu miktarın ‘cüzi’ olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD'deki gizli belge sızıntılarında bugün: Casus balon ve 'Çin Tayvan'ı işgal ederse' senaryolarıABD’deki gizli belge sızıntılarında bugün: Casus balon ve ‘Çin Tayvan’ı işgal ederse’ senaryoları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.