ABD’deki belge sızıntısının baş sorumlusu, daha önce iki kez üstleri tarafından uyarılmış

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) ait çok gizli askeri istihbaratları sızdırmakla suçlanan ABD Ulusal Hava Muhafızı üyesi Jack Teixeira, dava dosyasına göre daha önce gizli belgeleri 'yanlış kullandığı' için defalarca uyarılmış.

Dünya 19 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Jack Teixeira'nın sosyal medyada paylaştığı bir fotoğraf.

21 yaşındaki Jack Teixeira, Pentagon’a ait çok gizli belgeleri sosyal medya platformu Discord’da sızdırmakla suçlanıyor. Sızdırılan belgeler arasında ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yardımlar ve ABD’nin müttefikleriyle ilişkilerini gerebilecek istihbarat değerlendirmeleri ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Teixeira henüz bu konuda bir savunma yapmadı.

Ancak gencin avukatları çarşamba günü mahkemeye sundukları dilekçede, mahkemelerin tahliyeye izin verdiği ya da hükümetin yargılama öncesinde kişiyi hapiste tutmadığı birçok casusluk davası olduğu belirtilerek duruşmaya kadar serbest bırakılmasını talep etti. Ayrıca Teixeira’nın bu belgeleri geniş çapta yaymak gibi bir gayesinin olduğuna yönelik herhangi bir kanıtın olmadığını da savundular.

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı avukatlar ise Teixeira’nın mahkemede yargılanana kadar hapiste kalmasını sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. Yargıcın bir karara varmadan önce bugün davayla ilgili daha fazla savunma dinlemesi bekleniyor.

Öte yandan savcılar Teixeira’nın gizli belgelerle ilgili ‘endişe verici eylemleri’ nedeniyle geçen yıl üstleri tarafından iki kez azarlanmasına rağmen belgeleri sızdırmaya devam ettiğini iddia ediyor. Eylül 2022 tarihli bir notta Teixeira’nın gizli istihbaratlarla ilgili notlar aldığı ve bu notları cebine koyarken görüldüğü belirtiliyor. Aynı notta Teixeira’ya istihbaratlarla ilgili hiçbir şekilde not almaması talimatı verildiği belirtiliyor.

ABD Hava Kuvvetleri’nde Teixeira’nın ‘tehlikeli hareketlerini’ anlatan not. Fotoğraf: Pentagon

Ekim ayına ait başka bir notta ise Teixeira’nın bir ay önce kendisine verilen talimatı görmezden geldiği aktarılıyor. Notta Teixeira’nın katıldığı bir toplantıda ‘çok özel sorular’ sorduğu da ifade ediliyor. Kendisine bir kez daha sadece işine odaklanması, gizli istihbaratların derinine inmeye çalışmaması söylenmiş.

Savcılar, “Teixeira bu uyarılara karşı gelerek ve hukuka aykırı davranışını gizlemeye yönelik çaba göstererek, internetteki işbirlikleriyle bilgi paylaşımına devam etti” diyor.

ABD'deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreciABD’deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreci

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.