ABD’nin Ukrayna savaşına dair gizli belgeleri sızdırıldı

ABD hükümetinden üst düzey yetkililer, Rusya'ya karşı planlanan askeri operasyon öncesinde, Ukrayna ordusunu güçlendirmeye yönelik ABD ve NATO'ya ait gizli savaş belgelerinin sosyal medya kanallarına sızdırıldığını açıkladı.

Dünya 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ukrayna'nın Rus birliklerine önümüzdeki ay operasyon düzenlemesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rus birliklerine karşı yakında yapılması planlanan askeri harekat için Ukrayna’yı güçlendirmeyi amaçlayan gizli belgelerin Twitter ve Telegram’a sızdırıldığını bildirdi. Belgelerin nasıl sızdırıldığı bilinmese de Rus yanlısı hükümet kanalları belgeleri yaymaya devam ediyor. Biden hükümeti sosyal medyadan bu içerikleri kaldırmaya çalışsa da başarılı olamadı.

Askeri analistler, belgelerin orijinal formatındaki bazı bölümlerin değiştirilmiş gibi göründüğünü, bunun Rusya tarafından yapılan bir dezenformasyon çalışması olduğunu söyledi. Örneğin hayatını kaybeden Ukraynalı askerlerin sayısının abartıldığı, Rus askerlerinin can kaybının ise daha düşük gösterildiği belirtildi. Bu çerçevede çatışmalarda 16 bin ila 17 bin 500 Rus askerinin öldüğü belirtilirken, Ukrayna ordusunun kaybının 71 bin 500 asker olarak gösterildi. Halbuki Pentagon ve analistler Rusya’nın 200 bine yakın zaiyat verdiğini, Ukrayna’nın ise 100 binden fazla kaybının olduğunu söylüyor.

Orijinal belgelerde yer alan silah teslimatları, birlik ve tabur güçleri ile başka çizelgelerin sızdırılması, ABD istihbaratı açısından kritik bir ihlal teşkil ediyor. Öte yandan belgelerde Ukrayna’nın saldırıyı ne zaman, nerede ve nasıl başlatmayı planladığı gibi spesifik bilgiler yer almıyor. ABD’li yetkililer bu operasyonun önümüzdeki ay içinde gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu söylüyor.

Ne var ki spesifik bilgilerin yer almaması Rusya’nın önemli ipuçları elde etmediği anlamına gelmiyor. Örneğin belgelerde mühimmat depoları, altyapı ve birliklerin yoğunlaştığı yerlerin yanı sıra hedeflere uzaktan saldırı düzenleyebilen yüksek hareket kabiliyetli topçu roket sistemleri HIMARS’ın özelliklerinden bahsediliyor. Pentagon şimdiye kadar Ukrayna birliklerinin HIMARS mühimmatlarını ne kadar hızlı kullandığını kamuoyuna açıklamamıştı. Ancak şimdi belgeler aracılığıyla bu bilgiler ortaya çıkmış oldu.

St. Petersburg'da savaş yanlısı blog yazarı patlamada öldü: Saldırgan Türkiye'ye kaçmayı planlıyormuşSt. Petersburg’da savaş yanlısı blog yazarı patlamada öldü: Saldırgan Türkiye’ye kaçmayı planlıyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.