Avrupa teyakkuzda: Stokholm’de silah sesleri, Fransa’da sinagogu ateşe vermeye çalışan kişi öldürüldü

Avrupa'da İsrail'in Gazze işgalinin etkilerini sürüyor. Fransa'da bir Sinagogu yakmak isteyen bir adam, polis tarafından öldürülürken İsveç'te de İsrail Büyükelçiliği yakınında duyulan silah sesleri güvenlik güçlerini alarm konumuna geçirdi.

Dünya 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fransa Polisi // Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali devam ederken dünya da bu gerilimden nasibini almayı sürdürüyor. Hem Fransa hem de İsveç de bu sabaha saldırı haberiyle uyandı.

Sinagogu ateşe verdi, öldürüldü

Fransa Normandiya’nın Rouen kenti, güne silah sesleriyle başladı. Kentte bir sinagogu ateşe vermeye çalıştığı ifade edilen bir kişi, polis tarafından öldürüldü. Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada söz konusu kişinin silahlı olduğu belirtildi. Bölgesel yayın kuruluşu France 3, itfaiyecilerin bölgede olduğunu söyledi. Rouen belediyesinden bir yetkili, yangının kontrol altına alındığını ifade etti.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, X’te yaptığı açıklamada silahlı kişinin “etkisiz hale getirildiğini” belirtti ve polis memurlarına “cesaretleri” için teşekkür etti. Darmanin, olayın Cuma sabahı erken saatlerde Paris’in 130 kilometre kuzeybatısındaki Rouen’in merkezinde meydana geldiğini söyledi. Saldırganın kimliği ve motivasyonuna ilişkin bir bilgi henüz resmi makamlarca paylaşılmadı. Yerel yetkililer saldırganın elinde bir bıçak ve demir çubuk olduğunu ifade etti.

Bakanlık da şüphelinin vurularak öldürüldüğünü doğruladı.

İsrail-Gazze savaşı nedeniyle Fransa’da gerilim ve öfke artmış durumda. Batı Avrupa’da en büyük Yahudi ve Müslüman nüfusuna sahip olan ülkede tansiyon her geçen gün daha da yükseliyor. Bu gerilimin gölgesinde Fransa, iki ay içinde Olimpiyat Yaz Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu sebeple de Ortadoğu ve Avrupa’nın doğu kanadındaki karmaşık jeopolitik ortama karşı Fransa, alarm durumunu en yüksek seviyeye çıkarttı.

Stokholm de teyakkuzda

Cuma günü, İsveç’in başkenti Stokholm’de devriye gezen bir polis ekibi şüpheli silah sesleri duymasının ardından harekete geçti. İsveç polisinin birkaç kişiyi gözaltına aldıktan sonra Stockholm’deki bir bölgeyi abluka altına aldığı ifade edildi. İsrail büyükelçiliğinin de o ablukaya alınan bölgede yer aldığı biliniyor. Emniyet biriminin internet sitesinde “Stockholm’deki Strandvagen’deki bir polis devriyesi patlama sesi duydu ve silahlı saldırı olduğundan şüphelendi” açıklaması yer aldı.

Açıklamada abluka altına alınan bölgenin başkentin Djurgarden Köprüsü, Nobel Parkı ve Oscar Kilisesi arasında yer aldığı belirtildi.

Yetkililer ayrıca çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ve ciddi bir silah suçu şüphesiyle soruşturma başlatıldığını da açıkladı.

Emniyet, “Devam eden adli soruşturmayla bağlantılı olarak, bir silahlı saldırının meydana geldiğine dair şüpheleri güçlendiren bulgular elde edildi” açıklamasını yaptı.

İsveç haber ajansı TT, polisin olayla İsrail büyükelçiliği arasında bir bağlantı olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındığını yazdı.

Biden NATO'nun yeni üyesini unuttu: İsveç ve Norveç...Biden NATO’nun yeni üyesini unuttu: İsveç ve Norveç…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.