Avrupa’nın en yaşlı hükümdarı Norveç Kralı’na Malezya’da kalp pili takıldı

Avrupa'nın en yaşlı hükümdarına tatil için gittiği Malezya'da kalp pili takıldı. Norveç Kralı 5. Harald, ülkesine dönebilecek duruma gelene kadar burada gözlem altında tutulacak.

Dünya 3 Mart 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Avrupa’nın en yaşlı hükümdarı Norveç Kralı 5’inci Harald geçtiğimiz hafta Malezya’da tatildeyken enfeksiyon nedeniyle hastanelik olmuştu. Norveçli yetkililer, 87 yaşındaki Kral’a düşük nabzı nedeniyle bugün kalp pili takıldığını duyurdu. Ameliyatın başarılı geçtiğini duyuran krallık, 5’inci Harald’ın yine de eve dönebilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu bildirdi.

The Guardian’da yer alan habere göre,  kalp pili takılması kararı cumartesi günü erken saatlerde alındı. Bu kararın alınmasındaki en büyük etkenin de Kralın Norveç’e dönüş yolculuğunu daha güvenli bir hale getirmek olduğu bildirildi.

Harald, 1991’den beri Norveç Kralı ve İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in ölümünden sonra Avrupa’nın da en yaşlı hükümdarı. Son yıllarda ilerleyen yaşının neden olduğu bir dizi kalp ve solunum problemleri yaşayan Kral tahttan çekileceği spekülasyonlarıyla da gündemdeydi. Norveç medyasının aktardığına göre Harald, “Her zaman söylediğim şeye, yani Storting’e (parlamentoya) ettiğim yemine sadık kalıyorum” demişti.

Tahttan çekilecek iddialarını bu sözleriyle reddettikten sonra “hastalık iznine” çıkan Kral 5’inci Harald, Malezya’ya tatile gitmişti. Ancak rahatsızlık orada da kendisine huzur vermedi. Kendisine kalp pili takılan 87 yaşındaki Kral, ülkesine döneceği güne kadar Malezya’da müşahede altında tutulacak.

Hükümdar ülkesine dönene kadar 50 yaşındaki Veliaht Prens Haakon vekil olarak görevi devraldı.

Avrupa'nın en yaşlı hükümdarı hastaneye kaldırıldıAvrupa’nın en yaşlı hükümdarı hastaneye kaldırıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.