Batı’nın tatbikatına Kuzey Kore’den ‘nükleer tsunami’ yanıtı

Kuzey Kore, ABD, Güney Kore ve Japonya ortak tatbikatına tsunami anlamına gelen Haeil su altı dronunu test ederek yanıt verdi. Nükleer kapasiteli bu dron, radyoaktif dalga yaratmasıyla dikkat çekiyor.

Dünya 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Kuzey Kore; Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve “baş düşman” ilan edeceğini duyurduğu Güney Kore’nin bu haftaki ortak tatbikatın ardından harekete geçti. Her tatbikata bir nükleer test ile karşılık veren Pyongyang bu kez de taktiğinden şaşmadı, Haeil-5-23 sistemini test ettiğini duyurdu. Haeil-5-23, Kuzey Kore’nin nükleer kapasiteli denizaltı dronuna verdiği isim. Kuzey Kore’nin devlet medyası KCNA’da yer alan habere göre, Savunma Bakanlığına bağlı bir düşünce kuruluşu, denemenin doğu kıyılarında yapıldığını belirtti ancak zamanına ilişkin detay paylaşmadı.

Savunma Bakanlığı’ndan ismini açıklamayan bir sözcü, ABD, Güney Kore ve Japonya’yı askeri tatbikatlar nedeniyle suçladı ve bunun “feci sonuçlara” sebep olabileceği uyarısında bulundu. Üç ülkenin donanmaları, Pyongyang’ın gelişen nükleer ve füze tehditlerine karşı tepkilerini gösterme politikalarının bir parçası olarak, ABD uçak gemisi Carl Vinson ile birlikte Çarşamba gününe kadar üç günlük düzenli tatbikatlarını gerçekleştirdi.

KCNA’ya göre Kuzey Kore bakanlık sözcüsü, “Ordumuzun sualtı nükleer bombasına yönelik çalışmaları ilerliyor. Tepki eylemlerimiz, ABD ve müttefiklerinin düşmanca askeri manevralarını caydırmaya devam edecek” dedi. Reuters’a göre, Kuzey Kore devlet televizyonu, bu haberi verirken daha önce yapılan testlerden görüntüleri yayınladı, ancak sözkonusu denizaltı testine dair bir görüntü yer almadı.

Tsunami anlamına gelen “Haeil” olarak adlandırılan yeni dron sistemi ilk olarak Mart 2023’te test edilmişti. Kuzey Kore devlet medyası, bunun düşman sularında gizli saldırılar yapmayı ve su altı patlaması yoluyla büyük bir radyoaktif dalga yaratarak donanma ve operasyonel hedefleri yok etmeyi amaçladığını açıklamıştı.

Rapor edilen son test, Kuzey Kore’nin Washington, Seul ve Tokyo’nun “BM Güvenlik Konseyi kararlarının ciddi bir ihlali” olarak değerlendirip kınadığı orta menzilli, hipersonik füze denemesinden günler sonra geldi. Üç müttefik, Perşembe günü Seul’de bir araya gelerek Pyongyang’ın Rusya ile yaptığı silah ticaretini ve giderek artan düşmanca söylemlerini kınarken, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı da Moskova’yı ziyaret ederek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Ukrayna Savaşı’yla yükselen işbirliği

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Salı günü Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, ziyaretini takip eden bu diplomatik seyahat, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesine dair detay ve mesajlar içeriyordu. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’den Choe Son Hui ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yaptıkları görüşmelerin sonuçları hakkında Putin’e bilgi verdikleri belirtilmişti. Kuzey Kore Bakanı Choe, Salı günü erken saatlerde Lavrov’la yaptığı görüşmede, Kim’in geçtiğimiz Eylül ayında Doğu Rusya’ya yaptığı ziyaret sırasında varılan anlaşmaların uygulanmasında kaydedilen ilerlemeleri gündeme getirdi. Choe, “İki ülkenin dışişleri bakanlarının artık sık sık bir araya gelmesi ve yoldaşlık bağlarını derinleştirmesi, uzun bir dostluk geçmişi ve geleneği olan Kore-Rusya dostluk ilişkilerinin liderlerin planları doğrultusunda güzel bir şekilde ilerlediğinin kanıtıdır” demişti.

Putin, 2022’de Ukrayna’nın işgalinden bu yana Kuzey Kore ile bağlarını daha da derinleştirme yönünde bir politika izliyor. ABD ve müttefikleri de Kuzey Kore’nin Rusya’ya savunma teminini kınıyor. Hem Rusya hem de Kuzey Kore Batı tarafından yapılan bu eleştirileri reddediyor. Moskova, istediği ülkelerle bağlarını geliştireceğini ve Pyongyang ile işbirliğinin uluslararası anlaşmalara aykırı olmadığını vurguluyor.

Kuzey Kore: 'Düşmanlık' bahane, nükleeri meşru kılmak şahaneKuzey Kore: ‘Düşmanlık’ bahane, nükleeri meşru kılmak şahane

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.