BBC’nin haberi Yunanistan’ı karıştırdı: Göçmenleri göz göre göre öldüren sahil güvenlik cezasız mı kalacak?

Yunanistan uzun zamandır göçmenleri denizde geri itmek ve onların ölümüne yol açmakla suçlanıyor. Son olarak BBC çok ayrıntılı bir haberle bu ölümleri belgeleyince Yunanistan karıştı. Habere göre bu ölümler bir hatadan olmadı, kasıtlı hareket edildi.

Dünya 19 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Haziran 2023’te aşırı yüklü bir göçmen teknesi Yunan sahil güvenlik devriye botunun önünde takla atar. Kadın ve çocukların da aralarında olduğu 600’den fazla kişi suda can verir. Peki sorumlu kimdir ve sahil güvenlik hatalı mıdır? BBC’nin görgü tanıklarının ifadelerinden oluşturduğu habere göre evet, sahil güvenlik hatalıdır. Fakat haberde anlatıldığına göre hatanın nedeni bir kusur değil, işin içinde art niyet var.

Yunan hükümeti uzun zamandır zorla geri gönderme – insanları geçtikleri Türkiye’ye doğru geri itme – yapmakla suçlanıyor ki bu uluslararası hukuka göre yasadışı.

Söz konusu haber Yunanistan’da da gündem olunca ortalık karıştı. Ülkenin ana muhalefet partisi SYRIZA’nın göç politikaları sorumlusu Yorgos Psihoyos Yunan yetkililerinin geri itme uygulamaları sonucunda son üç yılda 15 ayrı olayda en az 43 göçmenin hayatını kaybettiğine dair tanık ifadeleri üzerine soruşturma açılmasını talep etti.

Psihoyos BBC’ye “Kapsamlı bir soruşturma, yanıtlar ve hesap verebilirlik talep ediyoruz. İnsan hayatına değer verdiğimiz için bunu istiyoruz. Ölümlere alışamayız” dedi.

Psihoyos uluslararası kuruluşların ve örgütlerin Yunanistan Sahil Güvenliği hakkında son yıllarda ortaya attığı iddiaların aydınlatılması için partilerinin daha önce de girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

HRW: Bulgular dehşet verici

İnsan Hakları İzleme Örgütü BBC’nin bulgularını “Yunan makamlarına yönelik artan ve inandırıcı iddialara özellikle dehşet verici bir ek” olarak nitelendirdi.

Örgüt “mağdurlara adaletin sağlanması ve Yunanistan’ın sınırlarındaki şiddet ve cezasızlık döngüsünün kırılması” için kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Bu arada sosyal demokrat muhalefet partisi Pasok BBC haberinde sahil güvenliğin “olası yasadışı eylemleri konusunda makul bir ilgi ve endişe yarattığını” söyledi..

Milletvekili Athanasios Glavinas “Yetkililerin yanıtlarını bekliyoruz” dedi ve ekledi: “İnsan hayatına ve değerlerine saygı tartışılamaz.”

Yunanistan Mülteciler Konseyi de BBC’ye yaptığı açıklamada geri itmelerin “Yunanistan için fiili bir politika” olduğunu söyledi ve hükümet ile Avrupa Birliği’nin (AB) soruşturma başlatması çağrılarına katıldı.

Dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı 120 milyona ulaştı

BM Sudan, Gazze ve Myanmar’da devam eden çatışmaların yeni yerinden edilmeleri tetiklediğini ve bunlara acilen çözüm bulunması gerektiğini belirtti. / Görsel: AA

Hükümetten yanıt geldi

Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis ise gazetecilerin sorularını yanıtlarken, iddiaların henüz kanıtlanmadığını ve araştırıldığını belirterek “Son dönemde Türk ve Yunan yetkililerin iyi işbirliği sayesinde, insan kaçakçılığıyla mücadele kapsamında önemli sayıda suçlu yakalandı” dedi.

İngiliz haber kuruluşu BBC’ye konuşan tanıklar Yunan yetkililerinin son üç yılda gerçekleştirdiği 15 geri itme olayında 43 göçmenin ölümüne sebep olduklarını iddia etti.

BBC’nin haberine göre, Yunan yetkililerince geri itilen veya Yunan adalarına ulaştıktan sonra yeniden denize bırakılan 43 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Haberde ayrıca BBC’nin röportaj sırasında 12 göçmenin Yunan Sahil Güvenlik botuna bindirilip sonrasında şişme bota bırakılmasını içeren bir videoyu eski bir sahil güvenlik çalışanına gösterdiği, bu kişinin röportaj arasında yaptığı bir telefon görüşmesinde “Bunu neden gündüz yaptıklarını anlamıyorum. Kesinlikle yasa dışı ve uluslararası bir suç” dediği kaydedildi.

Trump'tan Hitler'i anımsatan söylem: 'Göçmenler kanımızı kirletiyor'Trump’tan Hitler’i anımsatan söylem: ‘Göçmenler kanımızı kirletiyor’

Bunu da yaşamadık demeyiz: ABD'ye kaçak giren Türk hemen entegre oldu, Amerika'nın göçmen politikasını eleştirdiBunu da yaşamadık demeyiz: ABD’ye kaçak giren Türk hemen entegre oldu, Amerika’nın göçmen politikasını eleştirdi

Göçmen kaçakçılığının geldiği yer: İstanbul Emniyeti'ne 2.5 kilometre mesafede çalışıyorlarGöçmen kaçakçılığının geldiği yer: İstanbul Emniyeti’ne 2.5 kilometre mesafede çalışıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.