‘Bebek yüzlü katil’e bir ceza daha

İtalya'da 2007'de öldürülen İngiliz öğrenci Kercher'in katil zanlısı olarak yargılanıp suçlu bulunan, dört yıl hapiste kaldıktan sonra ise beraat eden Amanda Knox bu kez iftiradan üç yıl hapis cezası aldı.

Dünya 6 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İtalya kamuoyunda 'bebek yüzlü katil' ismiyle bilinen Amanda Knox. / Fotoğraf: Shutterstock

Amanda Knox… İtalyan basınında bir dönem ‘bebek yüzlü katil’ sıfatıyla gündemden düşmeyen Amerikalı kadın. İtalya’nın Perugia kentinde 2007’de öldürülen İngiliz öğrenci Meredith Kercher’in katil zanlısı olarak yargılanıp önce suçlu bulundu, dört yıl hapis yattıktan sonra beraat etti, tahliye oldu.

Cinayetten iki kez suçlu bulunan ve iki kez aklanan Knox, Kercher vakasında yargılanan tek sanık olmasa da toplam sekiz yıl süren davanın kamuoyundaki yüzü haline gelmişti.

21 yaşında öldürülen Kercher’in ev arkadaşı Knox ve o dönemki sevgilisi Raffaele Sollecito cinayetten birkaç gün sonra tutuklanmış, karmaşık bir yargılama sürecinde ilk olarak 2009’da sırasıyla 26 yıl ve 25 yıl hapse mahkum edilmişlerdi. Knox ve Sollecito toplam dört yıl hapiste kaldıktan sonra 2011’de temyiz sürecinde beraat etmişlerdi.

İki beraat kararının ardından 2019’da İtalya’ya dönerek konuya ilişkin bir konuşma bile yapan Knox, yargılama sürerken medya ve kamuoyu tarafından mahkum edildiğini, “kurnaz, psikopat, uyuşturucu bağımlısı ve sürtük” gibi gösterildiğini söylemiş, yaşadıklarını ağlayarak anlatmıştı.

Knox İtalyanca yaptığı konuşmada cinayet gecesinden bahsetmiş ve şöyle demişti: “1 Kasım 2007’de bir hırsız, Rudy Guede evime girdi, Meredith’e tecavüz etti ve onu öldürdü. DNA ve parmak izlerini bıraktı. Ülkeden kaçtı, yargılandı ve mahkum edildi. Ama tüm bunlara rağmen çok sayıda insan onun adını bile duymadı, çünkü savcılar, polis ve gazeteciler bana odaklanmıştı.”

İki beraat süreci ve iftira atılan bar sahibi

2011’deki beraat kararının ardından ABD’ye dönen Knox savcıların itirazı üzerine gıyaben bir kez daha yargılandı ve 2014’te 28.5 yıl hapis cezası aldı. Yargıtay ise 2015’te Knox ve Sollecito’nun beraatine karar verdi. Knox Kongolu Diya Patrick Lumumba’ya iftira atarak yanlış suçlamada bulunduğu gerekçesiyle üç yıl hapse mahkum edildi ancak hapiste kaldığı dört yıl göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.

İngiliz değişim öğrencisi Kercher cinayetinde tek nihai mahkumiyet alan Fildişi Sahili asıllı Rudy Guede ise 13 yıl hapis yattıktan sonra 2021’de tahliye edildi. Savcılar cinayetin tek bir kişi tarafından işlenmiş olamayacağını savunuyordu.

Kercher cinayeti davasında soruşturma aşamasında delil toplanırken ve sanıkların sorgulanması sırasında yapılan usulsüzlükler İtalyan yargı sisteminin eleştirilmesine yol açmıştı.

Adını temize çıkarmak için döndü, üç yıl daha yedi

Genç kadın Kercher cinayeti sırasında suçlamış olduğu bar sahibi Lumumba’ya haksız yere iftira atmaktan dün yeniden suçlu bulundu. Floransa’daki mahkeme Knox’un masum Kongolu adamı suçsuz yere Kercher cinayetiyle suçladığını belirledi.

Savcılar mahkemeden iftira suçunu onaylamasını ve üç yıl hapis cezası vermesini talep etmişti. Bu talepleri kabul edildi. Ancak Knox cinayetten beraat ettiği ve zaten üç yıllık cezasını tamamladığı için İtalya’da yeniden hapis cezası çekmeyecek.

Amerikalı kadın adını temizlemek için bu hafta mahkemenin görüldüğü İtalya’ya geri dönmüştü, bir sosyal medya paylaşımında “Bir suçtan yeniden mahkum edildiğim mahkeme salonuna bu sefer kendimi bir kez daha savunmak için gireceğim. Umarım yöneltilen asılsız suçlamaların tamamı için adımı temize çıkarabilirim. Bana şans dileyin” demişti.

Hikayesi filme konu oldu

Knox’un hikayesi popüler olduğu dönemde, 2011’de beyazperdeye taşındı. ‘Amanda Knox’ adı verilen filmde ‘bebek yüzlü katil’ olarak tanınan Knox’u ‘Heroes’ dizisinden tanınan ünlü aktris Hayden Panettiere canlandırdı.

Senaryosu Wendy Battles tarafından kaleme alınan filmin yönetmen koltuğunda ise Robert Dornhelm vardı. Cinayete kurban giden Kercher’i ise Amanda Fernando Stevens oynadı.

21 yaşındayken cinayete kurban giden Kercher’ın ailesi kızlarının ölümünün Hollywood tarafından bu şekilde kullanılmasına karşı kampanya yürütmüştü.

İskoçya'da 19 yıllık 'faili meçhul' cinayet: Polis dört Türk'e odaklanarak gerçek katili nasıl kaçırdı?İskoçya’da 19 yıllık ‘faili meçhul’ cinayet: Polis dört Türk’e odaklanarak gerçek katili nasıl kaçırdı?

Başından vurularak öldürülmüştü: 15 yıllık cinayet dosyasında tutuklamaBaşından vurularak öldürülmüştü: 15 yıllık cinayet dosyasında tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.