Belçika’da bir garip karar: Bakanların hükümeti eleştirmesi yasaklandı

Belçika'da hükümet, seçime 1 yıldan az bir süre kala çatlak seslerin önüne geçmek için siyasi ahlak genelgesi yayınladı ve kabine üyelerinin hükümetin icraatlerini kamuoyu önünde açıkça eleştirmesini yasakladı. Bu kişiler ya eleştirmeyip susacaklar ya da istifa edecekler.

Dünya 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, seçimlere bir yıldan az süre kala hükümetteki çatlakları önlemeye çalışıyor.

Belçika’da Başbakan Alexander De Croo tarafından hazırlanan ve bakanlar kurulunun da onayladığı siyasi ahlak genelgesi kritik bir yasak içeriyor. Buna göre kabine üyeleri, federal hükümetin aldığı kararları kamuoyu önünde açıkça eleştiremeyecek.

Genelge bu kişilere iki seçenek sunuyor: Ya hükümet kararlarını eleştiremeyecekler ya da istifalarını sunacaklar.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Belçika medyası genelgenin Yeşil Sol Parti’ye mensup Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter’in, Avrupa Göç Anlaşması ve Başbakan De Croo’nun Avrupa Doğa Restorasyonu Yasası’na yaklaşımını sert dille eleştirmesinin ardından gündeme geldiğini yazıyor.

Hükümet bu nedenle, genel seçimlere 1 yıldan az bir süre kala, hükümet içindeki ‘çatlak seslerin’ önüne geçmeyi amaçlıyor.

Genelge bazı bakanların, Belçika Posta İdaresi’nden maaş aldığının ortaya çıkması üzerine, Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter tarafından gündeme getirildi.

Yeşil Sol Parti üyesi De Sutter, bakanların görevleri sırasında başka hiçbir kurumdan maaş alamamaları gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, bakanların görevi bıraktıktan sonra en az 5 yıl, görev alanlarındaki sektörlerde çalışmaması önerisinde bulundu.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan siyasi ahlak genelgesi, “Hükümet üyelerinin sadece kamu yararını düşünmesi, hiçbir ayrım gözetmeden vatandaşa hizmet etmesi, uygun ve saygılı davranmasını” içeriyor.

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu: Türkiye tavsiyelerimizin yarısını yerine getirmediAvrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu: Türkiye tavsiyelerimizin yarısını yerine getirmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.