Biden NATO zirvesini de gafsız geçmedi, Zelenski’yi ‘Putin’ diye sahneye çağırdı, Kamala Harris’i Trump’la karıştırdı

Gaflarıyla gündemden düşmeyen ABD Başkanı Biden NATO zirvesini de es geçmedi. Biden, Ukrayna lideri Zelesnki'yi "Başkan Putin" diyerek sahneye çağırdı. Biden basın toplantısında da gaflarını sürdürdü, Başkan Yardımcısı Harris'i Trump'la karıştırdı.

Dünya 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: AA

ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen NATO Zirvesi son günü de dolu dolu geçti. Son dönemde gafları ve ilerleyen yaşı nedeniyle gündemden düşmeyen ABD Başkanı Joe Biden tam zirveyi gafsız tamamladı derken ardı ardına iki skandala daha imza attı.

Biden’ın ilk gafı, Demokratların aday olarak kalabilmesi için çok önemli olduğunu düşündükleri basın toplantısından kısa bir süre önce geldi. Başkanlık tartışmalarından bu yana Demokratlar, bağışçılar ve ünlü destekçilerinden Biden’ın adaylıktan çekilmesi yönünde artan bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Bazı Demokratlar destekçilere NATO zirvesinde yapacağı basın toplantısına kadar karar vermemesi çağrısında bulundu.

Basın toplantısından bir saatten az bir süre önce Biden, Ukrayna’ya destek konusunda ülkeleri birleştiren ikili bir anlaşma olan Ukrayna Sözleşmesi’ni kutlamak üzere düzenlenen bir etkinliğe katıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi kararlılığı ve cesareti için övdü ancak konuşması için takdim ederken büyük bir hata yaptı. Ev sahibi olarak mikrofonu eline alan Biden, “Ve şimdi sözü kararlılığı kadar cesareti de olan Ukrayna Devlet Başkanı Putin’e devretmek istiyorum” dedi.

George Clooney uzun uzun yazdı: Biden'ı seviyorum, ama başka adaya ihtiyacımız varGeorge Clooney uzun uzun yazdı: Biden’ı seviyorum, ama başka adaya ihtiyacımız var

İnsanlar alkışlamaya başlayınca Biden “Beyefendiler, hanımefendiler, karşınızda Başkan Putin!” diye tekrarladı ve ardından “Başkan Putin’i yenecek” dedi. ABD Başkanı “Putin’i yenmeye o kadar odaklandık ki, bunun için endişelenmeliyiz” diyerek durumu kurtarmaya çalıştı.

Zelenski ise mikrofonu aldığında “Ben daha iyiyim” diyerek hatayı hafifletti. Biden ise “Çok daha iyisin” diye karşılık verdi.

Zelenski’ye karşı ilk gafı değil

Bu arada Biden Zelenski’den bahsederken ilk kez hata yapmıyor. Daha önce de yanlışlıkla “Vladimir” demiş ve Ukrayna’ya destek verirken yanlışlıkla gönderilen malzemelerin “Rusya Ukrayna yüzünden maruz kaldığı acımasız saldırganlığa” karşı olduğunu söylemişti. Başkan muhtemelen Rusya’nın “acımasız saldırganlığını” kastetmişti.

Ancak bu son gaf Biden için kritik bir zamana denk geldi. Gafı yaptıktan bir saatten kısa bir süre sonra Biden bu yıl ilk kez tek başına basın toplantısı düzenleyecek ve gazetecilerin sorularıyla karşılaşacak. Muhtemelen sorular Demokrat Parti’de devam eden isyan ve seçimi kazanma ve hatta ülkeyi yönetme kabiliyetine ilişkin endişeler üzerine yoğunlaşacak.

Eski Başkan Barack Obama’nın kampanyasının baş stratejisti David Axelrod, CNN’de katıldığı bir programda Putin gafını basın toplantısının “talihsiz bir başlangıcı” olarak nitelendirdi.

Biden’ın ikinci gafı

Ardından merakla beklenen basın toplantısı geldi. Amerikan Başkanı basın toplantısında gazetecilerin hayli sert sorularıyla karşı karşıya kaldı. Sorulardan biri Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Donald Trump karşısındaki kazanma şansıyla ilgiliydi ama Biden bu soruyu yanıtlarken yine kafası karıştı, Donald Trump’tan ‘Başkan Yardımcısı’ olarak söz etti. Ama ekledi: ‘Harris başkan seçilecek yeterliğe sahip.’

Biden, Zelenski’nin adını karıştırıp onu Putin diye takdim etmesiyle ilgili bir soruyla da karşılaştı, ‘Ama hemen düzelttim, hatta ardından başka isimleri de sıraladım’ diye cevap verdi.

Bir başka soru yine Kamala Harris’in Donald Trump’ı yenme şansıyla ilgiliydi ama bu sefer muhabir Biden’ın isimleri karıştırmasını engellemek için özellikle ‘Eski Başkan Trump’ diye sordu sorusunu. Soru, ‘Eğer size Kamala Harris’in eski başkan Trump’ı yenme şansının daha yüksek olduğu söylenirse adaylıktan çekilir misiniz’ şeklindeydi. Biden bu soruya, ‘Ama kimse bunu söylemiyor, bunu söyleyen, benim Trump’ı yenemeyeceğimi söyleyen tek bir araştırma bile yok. Eğer birisi çıkıp ‘Senin Trump’ı yenme şansın yok’ derse, o zaman çekilirim’ cevabını verdi.

Başkan Biden, Şubat ayında nörologların kendi zihinsel kapasitesiyle ilgili ayrıntılı inceleme yaptığını ve olumlu rapor verdiğini söyledi, ‘Tek sorun sol ayağımda, daha önce kırıldığı için esnekliğini kaybetti’ dedi.

Ukrayna’ya ek yardım kararı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), güvenlik ve savunma gereksinimlerini karşılamak amacıyla Ukrayna’ya 225 milyon dolarlık ek güvenlik yardımı yapılacağını açıkladı. Pentagon tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu yardımların Ukrayna’ya ek yetenekler sağlayacağı vurgulandı.

Açıklamaya göre, yardım paketi içerisinde hava savunma sistemleri ve önleyiciler, roket sistemleri, top mühimmatı ve tanksavar silahları yer alıyor. Yardımın toplam değerinin 225 milyon dolar olduğu belirtildi.

Bu yardım paketi, Biden yönetiminin Ağustos 2021’den bu yana Ukrayna’ya Savunma Bakanlığı envanterlerinden sağladığı 61. ekipman dilimi olarak kaydedildi. Pentagon, ABD’nin Ukrayna’nın kendini savunabilmesi için gerekli kritik yetenekleri kazanmasına destek olmak amacıyla yaklaşık 50 müttefik ve ortakla işbirliği yapmaya devam edeceğini belirtti.

Açıklamada, ABD’nin Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerini artırma çabalarının sürdüğü ve bu yardımların Ukrayna’nın hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacağı ifade edildi.

Sağlık tartışmalarından illallah eden Biden sesini yükseltti: Kurultayda çıkın karşıma!Sağlık tartışmalarından illallah eden Biden sesini yükseltti: Kurultayda çıkın karşıma!

Biden NATO'dan bile yaşlı: 75'inci yıl zirvesi onu mu kurtaracak, Ukrayna'yı mı?Biden NATO’dan bile yaşlı: 75’inci yıl zirvesi onu mu kurtaracak, Ukrayna’yı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.