Bir Rus muhalif daha cezaevinden kayboldu: Kara-Murza nerede?

Rusya'da öne çıkan muhaliflerin hapishanelerdeki gizemli kaybına bir yenisi daha eklendi. Vatana ihanet suçundan 25 yıl giyen Kara-Murza tutulduğu hapishanede sırra kadem bastı.

Dünya 30 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Rusya Mart ayındaki seçimlere giderken muhaliflerin tutuldukları hapishanelerde sırra kadem basmaları sık sık gündeme gelir oldu. Önce Batı medyası tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “En korktuğu adam” olarak lanse edilen muhalif Aleksandr Navalni tutulduğu hapishaneden kaybolmuştu, şimdi de Vladimir Kara-Murza ortalıkta yok.

Navalni kaybolduktan iki hafta kadar sonra Sibirya’da sürüldüğü hapishanede ortaya çıkmıştı. Şimidi ise Sibirya’da “vatana ihanet” suçundan 25 yıl hapis cezasını çekmekte olan Vladimir Kara-Murza kayboldu.

42 yaşındaki Kara-Murza’nın kaybı aktivist ve gazeteci Aleksandır Podrabinek tarafından gündeme getirildi. Podrabinek Facebook hesabından 42 yaşındaki Kara-Murza’nın Omsk bölgesinde bir cezaevinde tutulduğunu, ancak kendisine gönderdiği bir mektubun “mahkum artık burada değil” notuyla iade edildiğini söyledi.

Telegram haber kanalı Agentstvo’ya göre Kara-Murza’nın avukatlarından Vadim Prokhorov bir başka avukata mahkumun cezaevinde olmadığının söylendiğini belirtti. Eşi Evgenia Kara-Murza “Nakli için hiçbir gerekçe yok ve bu da kocamın 2015 ve 2017’de onu iki kez öldürmeye çalışan kişilerin elinde olduğu ihtimalini gündeme getiriyor” dedi.

Kara-Murza’nın eşi “Rus hükümetinden kocamın nerede olduğu konusunda bize bilgi vermesini talep ediyorum” diye konuştu.

Hapishaneden kaybolan Kara-Murza daha önce iki kez zehirlenmiş, ardından Kremlin’i suçlamıştı. Kendisine yöneltilen suçlamaları Putin’e karşı çıktığı için uygulanan bir “ceza” olarak niteleyen Kara-Murza duruşmaların da “göstermelik” olduğunu ifade etmişti.

Rus cezaevi sisteminde nakiller gizlilikle yürütülüyor ve mahkumlarla birkaç hafta iletişim kesilebiliyor. Tıpkı Rusya’nın en tanınmış muhalif figürü Aleksey Navalni’nin destekçileri aralık ayında Navalni’nin bulunamaması üzerine alarma geçtiğinde yaşananlar gibi. Hakkında 19 yıl hapis cezası verilen Navalni Kuzey Kutup Dairesi üstünde bir hapishane kolonisinde ortaya çıkmıştı. Daha önce ise Rusya’nın merkezindeki Vladimir bölgesinde, Moskova’dan yaklaşık 230 kilometre uzakta tutuluyordu.

Kara-Murza 2022 yılında ABD’de Rusya’nın Ukrayna’da yerleşim bölgelerine misket bombaları atarak ve “doğum hastanelerini ve okulları bombalayarak” savaş suçu işlediğini söylediği konuşması nedeniyle tutuklanmıştı.

Kara-Murza 25 yıla mahkum edilmişti.

Şimdi gerçekten Rus roman karakteri oldu: Navalni Sibirya'da sürgünde ortaya çıktıŞimdi gerçekten Rus roman karakteri oldu: Navalni Sibirya’da sürgünde ortaya çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.