BM’den uyarı: Sudan ‘iç savaş’a sürükleniyor

Sudan'da fiili lider El Burhan ile paramiliter RSF'in lideri Dagalo arasında başlayan çatışmalarda neredeyse üç ayı geride bıraktık. Bir yerleşim bölgesinde düzenlenen hava saldırısında yaklaşık 22 kişi öldü. BM, bu gelişmelerin Sudan'ı 'tam teşekküllü iç savaş'ın eşiğine getirdiğine dair uyarıyor.

Dünya 11 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Sudan'da çatışmalar 15 Nisan'dan beri devam ediyor.

Sudan’ın başkenti Hartum’un komşusu Omdurman’ın Dar el Salam bölgesine yapılan saldırıda 22 kişi yaşamını yitirirken çok fazla sivilin de yaralandığı bildirildi. Ülkenin fiili lideri Abdülfetteh El Burhan ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki yaklaşık üç aydır süren çatışmanın üzerine bu hava saldırısı tuzla buz oldu.

Düzenli orduya karşı savaşan RSF, saldırıda 31 kişinin öldüğünü iddia ederek, saldırıdan orduyu sorumlu tuttu. Ordu ise pazar günü yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin önceki gün şehirde herhangi bir hava saldırısında bulunmadığını söyleyerek suçlamaları reddetti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de saldırıyı kınayarak en az 22 kişinin öldüğünü söyledi.

Guterres, ‘silahlı güçler arasında devam eden savaşın Sudan’ı tam teşekküllü bir iç savaşın eşiğine getirmesinden ve potansiyel olarak tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmasından derin endişe duyduğunu’ söyleyerek, “İnsan haklarının tamamen göz ardı edilmesi tehlikeli ve rahatsız edici bir durum” dedi.

Pazar günü Sudan’ın Kuzey Kordofan, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletleri de dahil olmak üzere birçok bölgesinde çatışmalar yaşandı.

Şimdiye kadar çatışmalarda en az 3000 kişi öldü, 6000 kişi ise yaralandı. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Sudan’daki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 700 bin kişi komşu ülkelere kaçarken, sadece üç ayda toplamda 3 milyon kişi yerinden edildi.

Darfur Valisi Mini Arko da geçen ay, 2000’li yılların başındaki çatışmalara atıfta bulunarak, bölgenin geçmişteki soykırım günlerine dönmek üzere olduğunu söylemişti. Batı Darfur’daki kasaba ve köyler RSF tarafından işgal edildi. On binlerce bölge sakini Çad’a kaçarken, aktivistler çok sayıda köy sakininin de öldürüldüğünü, kadın ve kız çocuklarının tecavüze uğradığını ve mülklerin yağmalanıp yıkıldığını bildiriyor.

2000’liyıllarda yaklaşık 400 bin kişinin hayatını kaybettiği ve 3 milyondan fazla kişinin etkilendiği Darfur soykırımında RSF’in lideri Dagalo da büyük bir rol almıştı. Sudan’ın eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir ve o dönemki hükümeti, Darfur soykırımından yargılanırken, Dagalo darbeye yardımcı olduğu için yargılanmaktan kaçmayı başarmıştı.

BM, Afrika, ABD, Norveç ve İngiltere Darfur’un batısındaki çatışmanın etnik boyutu üzerine endişelerini dile getirdi. Öte yandan Etiyopya, Kenya, Somali ve Güney Sudan liderleri dün Addis Ababa’da Sudan meselesini konuşmak için bir araya geldi.

Sudan'da taraflar ateşkes dinlemiyor: Ordu müzakere masasından kalktıSudan’da taraflar ateşkes dinlemiyor: Ordu müzakere masasından kalktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.