Fransa’da bu da oldu: Nahel’i öldüren polis için 1 milyon euro bağış topladılar

Fransa'da 17 yaşındaki Nahel'in polis tarafından öldürülmesinin tetiklediği protestolar beşinci gününde şiddetini kaybederken, Fransızlar belediyeleri desteklemek için yürüyüşe geçti, cinayetten sorumlu polise destek için 1 milyon euro bağış topladı.

Dünya 4 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Marsilya'daki eylemlerden bir kare. Fotoğraf: AA

Fransa İçişleri Bakanlığı, 17 yaşındaki Nahel’in Nanterre’de polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestoların beşinci gününde 49 kişinin tutuklandığını bildirdi. Yabancı basın, cumartesi 719, cuma günü ise 1300 kişinin gözaltına alındığı göz önünde bulundurulduğunda bunu, protestoların şiddetini kaybetmeye başladığı şeklinde yorumluyor.

Protestoların yoğunluğundaki azalma, Nahel’in büyükannesi Nadia’nın BFMTV’ye, “Ayaklanmayı bırakın, yakıp yıkmayı bırakın. İsyan edenlere şunu söylüyorum: Camları kırmayın, okullara ve otobüslere saldırmayın. Durun. O otobüslere anneler biniyor” diye konuşmuş ve protestocuların Nahel’i ‘bahane’ olarak kullandığını söyleyerek, “Ortalığın sakinleşmesini istiyoruz” demişti.

‘Genç bir Arap’ı öldürmek para kazandırır demeye mi çalışıyorsunuz?’

Öte yandan Nahel’in öldürülmesinden sorumlu tutulan 38 yaşındaki polis memuru Florian M’i desteklemek amacıyla başlatılan GoFundMe kampanyasında 1 milyon eurodan fazla bağış toplandı. Kampanya sayfasında, polis memurunun ‘işini yaptığı ve bu yüzden büyük bir bedel ödediği’ yazıldı.

Nahel’in ölümünün ardından ailesine destek olmak için başlatılan benzer bir bağış kampanyası ise 200 bin euro’nun altında kalmıştı.

Polis memurunu desteklemek için düzenlenen bu bağışı, aşırı sağcı siyasetçi Eric Zemmour’un eski sözcüsü Jean Messiha başlattı. Solcu siyasetçiler bu bağış kampanyasının ‘ahlaksızca’ bir hareket olduğunun altını çizdi.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’nin Milletvekili Manon Aubry bağışların iptal edilmesini talep ederek, “Aşırı sağcı bir polemikçinin girişimiyle, bir genci öldüren polis memurunu desteklemek için bir milyon euro’dan fazla para toplandı. Vermek istediğiniz mesaj ne? Genç bir Arap’ı öldürmek para kazandırır demeye mi çalışıyorsunuz?” diyerek tepkisini gösterdi.

Yasalara aykırı

Fransız yasaları, ‘cezai ve hukuki konularda yargı kararıyla hükmedilen para cezalarını, masrafları ve zararları telafi etmek için bağışlar düzenlenmesini’ yasaklıyor. Yasanın ihlal edilmesi halinde ya altı ay hapis cezası ya da 45 bin euro para cezası veriliyor. Bu yasa 2019 yılında iki polis memurunu yumruklamaktan hüküm giyen eski boksör Christophe Dettinger’e destek amaçlı başlatılan bağış kampanyasını önlemek için kullanılmıştı.

GoFundMe’den bir sözcü ise Fransız Capital dergisine yaptığı açıklamada bu bağışların herhangi bir kuralı ihlal etmediğini, zira paranın polis memurunun hukuki masraflarını ya da savunmasında kullanılmayacağını söyledi. Sözcsü, “Para, bağış kampanyasına hak sahibi olarak eklenen aileye verilecektir” dedi.

Belediyelere destek için yürüdüler

L’Haÿ-les-Roses belediye başkanı Vincent Jeanbrun (ortada), Fransız Senatosu Başkanı Gérard Larcher (soldan ikinci) ve Île-de-France Bölge Konseyi Başkanı Valérie Pécresse, Jeanbrun’un evine yapılan saldırının ardından düzenlenen mitingde. Fotoğraf: Yoan Valat/EPA

Hafta sonu protestocular taşradaki L’Hay-les-Roses’un Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’un evine yanan bir arabayla çarpmıştı. Belediye başkanı o sırada belediye binasında olsa da eşi ve çocuklarının yaralandığı bildirilmişti. Bunun akabinde de bölge savcısı olayın ‘cinayete teşebbüs’ olarak ele alınacağını belirtmişti. Bu saldırı, belediyenin kamusal yaşamın kalbi olarak görülen pek çok kentte belediyelere destek yürüyüşünü de tetikledi.

Dün bir Fransız kanalına konuşan Jeanbrun, “Eşim evimizin hedef alınma ihtimalinden endişe ettiğini ve aşağı inmek için bahçenin dibine bir merdiven koymayı önermişti. Bunun aşırıya kaçmak olduğunu düşünmüştüm ama o haklıymış. Çocukları alıp duvarın diğer tarafına geçirecek cesareti vardı ama o panikle duvarın üzerinden düşerek dizini kırdı. Yaşadığım travmayı, eşim ve çocuklarımın psikolojilerinin nasıl olduğunu tahmin edebilirsiniz. ‘Protestocular geri dönecek mi?’ ve ‘Eve gidebilecek miyiz?’ gibi sorular soruyorlar” dedi.

Macron belediyelerle görüşecek, Tour de France olayları takip ediyor

Pazar gecesi bakanlarıyla bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün de protestoların yaşandığı 220 kasaba ve şehrin belediye başkanlarıyla bir araya gelecek. Macron pazar günü Almanya’ya resmi ziyaret düzenlemeyi planlıyordu ancak ülkede yaşanan acil durum sebebiyle bu ziyaret iptal edildi.

İspanya’nın Bilbao kentinde cumartesi başlayan bisiklet turnuvası Tour de France, pazartesi günü Fransa’ya geçecek. Turnuvanın organizatörleri Fransa’daki durumu takip ettiklerini belirtti.

'Fransa'nın taşrasında yaşayanlar eşitlik idealinin kendileri için olmadığının farkında'‘Fransa’nın taşrasında yaşayanlar eşitlik idealinin kendileri için olmadığının farkında’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.