Bunu da yaşamadık demeyiz: Tarihi hazinede ‘uzay’ kalıntıları, Nazilerin gizli mirası

Absürt ve ilginç olayların merkezine konuk olduğumuz bir hafta daha geride kaldı. İspanya hazinesindeki "uzay" kalıntılarından kendisini yaralayan ayıdan intikam alan adama bu hafta meydana gelen birbirinden ilginç 10 haberi sizler için derledik.

Dünya 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

2024’ün ikinci ayını ortalamak üzereyken geçen hafta dünya gündeminde olağanüstü olaylara tanık olduk. Sıradanlıktan uzaklaşıp gülümseten ya da düşündüren tuhaf haberlerle dolu bir zaman dilimini daha geride bıraktık.

Kendisini ısıran ayıyı gulaş yapıp yiyen adamdan İspanyol mirasındaki “uzay” kalıntılarına, Nazilerin hazinesine yönelik kazı çalışmasından ABD’de çalınan radyo kulesine… İşte haftanın en tuhaf 10 haberi:

‘Kule gitti de ne demek’: Alabama’daki radyo istasyonunun 200 metrelik kulesi çalındı

Alabama’da bir radyo istasyonu hırsızların 200 metrelik radyo kulesini çalmasının ardından geçici olarak kapanmak zorunda kaldı. İstasyonun genel müdürü Brett Elmore Guardian’a “Bunca yıldır bu işin içindeyim, böyle bir şey görmedim. 200 metrelik bir kulenin çalındığını duyamazsınız” dedi.

Elmore hırsızlığın ilk olarak geçen hafta kulenin yakınındaki alanı düzenleyen bir peyzaj ekibi tarafından fark edildiğini söyledi. Genel müdür “Beni aradılar ve kulenin gittiğini söylediler. Ben de ‘Ne demek kule gitti’ dedim” diye ekledi.

Guardian’ın aktardığına göre radyo kulesi daha önce ormanlık bir alanda, bir fabrikanın arkasında bulunuyordu. Elmore hırsızların kulenin kablolarını kestiğini ve bir şekilde yerinden söktüğünü söyledi. Hırsızlar ayrıca istasyonun AM vericisini de yakındaki bir binadan çalmış.

Treasure hunters ordered to stay away from Dutch village after Nazi treasure map uncovered | Daily Mail Online

Nazi hazine haritasının ortaya çıkmasının ardından hazine avcılarına Hollanda köyünden uzak durmaları uyarısı yapıldı. / Fotoğraf: EPA

Nazilerin gizemli hazinesinde kazı çalışması

Hollanda’da ulusal arşiv belgelerinin erişime açılmasıyla defineciler uzun süredir peşinde oldukları Nazi hazinesi için yollara düştü. İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’in sakladığına inanılan hazine için Hollanda’nın güneydoğusundaki Ommen kasabası defineci akınına uğradı.

Savaştan sonra ülkedeki Alman varlıklarını araştıran Hollanda Yönetim Enstitüsü’nün arşivlerine ait haritanın Naziler tarafından saklandığı belirtilen bir hazine sandığına ilişkin bilgiler içerdiği düşünülüyor.

Tarihi hazinede ‘uzay’ kalıntıları

İspanya’da 1963’te bulunan ve altın kaplamalı takılardan oluşan üç bin yıllık “Villena Hazinesi”nde yeni bir analize imza atıldı.

Analizlerin ardından hazinedeki bir başlık ve bir bilezikte Dünya’ya ait olmayan, uzaydan gelen metal içerikler keşfedildi. Bu takıların gezegenimize yabancı metal meteorik demir içerdiği tespit edildi.

Üniversitenin buzdolabına helyum koymayı unuttular, yılların bilimsel araştırması çöpe gitti

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Karolinska Institutet (KI) isimli tıp üniversitesinde sömestr tatili sırasında bir dondurucunun arıza yapması sonucu on yıllardır toplanan araştırma örneklerinin yok olduğu açıklandı.

İsveç’teki bazı yayın kuruluşları arıza sebebiyle zarar gören örneklerin tahmini değerinin 37 milyon sterlin (yaklaşık 1.5 milyar Türk Lirası) olduğunu aktardı. Söylendiğine göre eksi 170 derecede korunan bazı tıbbi araştırma örnekleri kullanılamaz hale geldi. Buzdolabının bu denli çok soğutması için ona düzenli aralıklarla likit helyum yüklemek gerekiyor. Belli ki görevliler helyum koymayı unutmuşlar.

Enstitünün güney kampüsünün dekanı Matti Sällberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Bu olay muhtemelen İsveç’te hayal edilebilecek en kötü zamanda, sömestr tatili başlangıcından sadece bir gün önce meydana geldi” dedi.

Alzheimer’ın ırkçılıkla ilişkisi: Siyahi Amerikalılar daha sık yakalanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde siyahilerin alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının beyazlara göre yüksek olduğu bildirildi. Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) verilerine göre 65 yaş üzerindeki siyahi Amerikalıların yüzde 14’ü alzheimer hastası olurken bu oran beyazlarda yüzde 10.

Siyahilere doğru teşhis konma olasılığının da daha düşük olduğu ve ailelerinin genellikle önyargılarla dolu tıbbi sistemden tedavi almak için daha fazla mücadele etmek durumunda kaldığı da ifade ediliyor.

2060 yılına gelindiğinde siyahi Amerikalılarda görülen alzheimer vakalarının bugünkünün dört katına çıkması bekleniyor.

Ayak basılmayan plajı petrol bastı

Karayipler’de ada ülkesi Trinidad ve Tobago’da alabora olan bir gemiden sızan petrolün el değmemiş plajları siyaha boyadığı belirtildi. Plajların en az 15 kilometrelik kısmı petrol sızıntısıyla kaplandı. Olay en yüksek seviye olan “üçüncü derece çevre felaketi” olarak tanımlandı.

Olay Trinidad ve Tobago’nun ekonomisi için önemli gelir kaynağı olan karnaval kutlamalarından sadece birkaç gün önce meydana geldi.

Yüzünü parçalayan ayıyı gulaş yapıp yedi

Geçen ağustosta oğluyla gittiği ormanda ayı saldırısına uğrayan 42 yaşındaki İsveçli Sundström saldırı sırasında ayıyı vurarak öldürmüş. İntikam almak için farklı bir yol seçen adam diğer avcı arkadaşlarının sakladığı ayıyı kestirip ayı etiyle buzdolabını doldurmuş.

Ayı etiyle kebap ve gulaş yemekleri pişiren Sundström Aftonbladet gazetesine verdiği demeçte “Yüzümü bu hale getiren ayıyla taco yemeği yapmak iyi bir intikam oldu” dedi.

Meksika’da uçak plaja acil iniş yaptı: Bir kişi öldü

Meksika’da skydiving (gökyüzü dalışı) sporuyla uğraşan beş kişiyi taşıyan uçak plaja acil iniş yaparken bir kişinin ölümüne neden oldu. Meksika’nın Oaxaca eyaleti yetkilileri yaptıkları açıklamada dröt Kanadalı ve bir Meksikalı sporcuyu taşıyan uçağın ülkenin güneyinde bir plaja acil iniş yaptığını bildirdi.

Yetkililer uçağın acil iniş sırasında plajda bir kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi. Uçaktaki mürettebatın tedavi altına alındığını ve durumlarının “stabil” olduğunu açıklayan yetkililer uçağın neden acil inişi tercih ettiğine dair bilgi paylaşmadı.

Sahaya yıldırım düştü, futbolcu hayatını kaybetti

Endonezya’nın Batı Java’ya bağlı Bandung kentinde bulunan Siliwangi Stadyumu’nda cumartesi günü FC Bandung ile FBI Subang arasında oynanan dostluk maçında yeşil sahaya yıldırım düştü.

FC Subang forması giyen 35 yaşındaki futbolcu Septain Raharja yıldırımın isabet etmesi sonucu yere yığıldı. Olayın ardından Endonezyalı futbolcunun yardımına takım arkadaşları koştu. Sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan Raharja tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Sokak köpekleri için uyutma kararı verildi, hayvanseverler yarışa girdi

Rusya Federasyonu’nun Buryatia Cumhuriyeti’nde sokak köpeklerinin belli şartlarda uyutulmasına izin veren yasanın uygulanmaya başlamasının ardından hayvan severler arasında köpekleri sahiplenme ve onları başka bölgelere sevk etme yarışı sürüyor.

Euronews’in aktardığı habere göre bölgedeki hayvan aktivistlerinin bir kısmı sokak köpeklerini başka bölgelere taşımaya başlarken çok sayıda hayvansever ise barınaklara akın ederek onları sahiplenme yoluna gitti. Bölgedeki aktivistler uyutulmak için barınaklarda bekleyen köpekleri sahiplenmek isteyen gönüllülere dağıtırken bir kısmını ülkede yasağın geçerli olmadığı bölgelere transfer etmek için seferberlik var.

Everest’e dışkı bırakmak yasaklanıyor

Nepalli yetkililer, Everest Dağı’na tırmananların artık kendi dışkılarını temizlemek ve bertaraf edilmek üzere ana kampa geri getirmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Everest Dağı / Fotoğraf: AA

Everest bölgesinin büyük bölümünü kapsayan Pasang Lhamu bölgesi belediye başkanı Mingma Sherpa, BBC’ye yaptığı açıklamada “Dağlarımız kokmaya başladı” dedi.

Aşırı soğuklar nedeniyle Everest’e bırakılan dışkıların tam olarak bozulmadığı belirtiliyor. Çoğu dağcı ve destek personeli tuvaletini kazdığı çukura yapıyor, ama daha az kar olan yerlerde tuvalet açıkta yapılabiliyor. Everest Dağı’nın zirvesine tırmanırken çok az insan dışkılarını biyolojik olarak parçalanabilen torbalarda geri getiriyor.

'Bunu da yaşamadık' demeyiz: Nitrojenli idamdan beden dondurucuya haftanın en tuhaf 10 haberi‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: Nitrojenli idamdan beden dondurucuya haftanın en tuhaf 10 haberi

Bunu da yaşamadık demeyiz: Çin casusu olduğu şüphesiyle Hindistan'da gözaltına alınan güvercin aklandı ve özgürlüğüne kavuştuBunu da yaşamadık demeyiz: Çin casusu olduğu şüphesiyle Hindistan’da gözaltına alınan güvercin aklandı ve özgürlüğüne kavuştu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.