Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’na Birleşmiş Milletler’de kritik Afganistan görevi

Uzun dönem Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığını yürüten, 2016-2023 arasında Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olan Feridun Sinirlioğlu, emekli olduktan sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Afganistan için Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü olarak atandı.

Dünya 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
2015'te Dışişleri Bakanlığı yapan Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri'nin 'en uzun süre müsteşarlık yapan' diplomatlarından biri.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nu Afganistan için Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü olarak atadı.

Atamayı, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında duyururken, yapılan yazılı açıklamada, Antonio Guterres’in bağımsız değerlendirmeyi Sinirlioğlu’nun yürütmesini ve ‘Afganistan’ın karşılaştığı mevcut sınamalar’ hakkında bütüncül ve tutarlı öneriler sunmasını istediği belirtildi.

Büyükelçi Sinirlioğlu’nun uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında çok deneyimli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Büyükelçi’nin kariyerinde siyasi, insani, kalkınma, insan hakları ve arabuluculuk dosyalarını yürüttüğü ifade edildi.

Sinirlioğlu’nun Orta Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’dan Afganistan’a çok geniş bir coğrafi bölge hakkında bilgisi ve deneyimi olduğu kaydedilirken, Dışişleri Bakanlığı’ndan da Sinirlioğlu’nun söz konusu göreve getirilmesinin memnuniyetle karşılandığı açıklandı.

2015’te geçici hükümette kısa bir süre Dışişleri Bakanlığı da yapan Sinirlioğlu, Dışişleri’nin ‘en uzun süre müsteşarlık yapan’ diplomatlarından biri. 2016-2023 yıllarında Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Sinirlioğlu, Ankara Siyasal Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu, yüksek lisans ve doktorasınıysa Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı. Sinirlioğlu, iyi derecede İngilizce ve Almanca biliyor.

16 Mart 2023’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) Afganistan oturumunda onaylanan kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Afganistan’daki temel sınamaları tespit eden ‘bağımsız bir değerlendirme’ istenmişti. İleriye dönük tavsiyeler istenen değerlendirmenin 17 Kasım 2023’e kadar tamamlanması talep edilmişti.

Taliban'dan 'nepotizm' yasağı: Artık akrabalara devlet kurumlarında iş vermek yokTaliban’dan ‘nepotizm’ yasağı: Artık akrabalara devlet kurumlarında iş vermek yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.